2024. április 19. - Emma

Fél éve kezdődőtt

Csaknem fél éve kezdődött a koalíciós válság, majd a politikai vita a kormányzás mikéntjéről az MSZP és a SZDSZ között.
2008. szeptember 8. hétfő 16:34 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc kormányfő, a szocialisták elnöke március 29-én - három héttel a kormánypártok vereségét hozó, az egészségüggyel kapcsolatos népszavazás után - az MSZP országos pártértekezleten azt javasolta, jelöljenek mást Horváth Ágnes SZDSZ-es szakminiszter helyére. A kormányfő azzal indokolta döntését, hogy az egészségügyi reformpolitika mögül elfogyott a támogatás.

Két nappal később az SZDSZ akkori elnöke, Kóka János bejelentette: miután a miniszterelnök felmondta a koalíciós reformprogramot, a liberálisok ügyvivő testülete egyhangúlag úgy döntött, hogy a párt nem vállal további szerepet a kormányban, az SZDSZ miniszterei április 30-ai hatállyal lemondanak tisztségükről.

Közben az SZDSZ-ben megkezdődött a felkészülés a megismételt elnökválasztásra; ebben a két induló - Kóka János és Fodor Gábor - egyike sem kampányolt egyértelműen a koalícióba való visszalépés mellett vagy ellen.

Fodor Gábort a liberálisok június 7-én választották elnökké; az új pártvezető és Hiller István szocialista politikus már másnap este egy televíziós műsorban párbeszédet szorgalmazott a két párt között. Fodor azt közölte: várja a kisebbségi MSZP-kormány cselekvési programját, amelynek közös pontjairól tárgyalhatnak. Hiller István kormánytagként ugyanekkor azt hangoztatta: továbbra is partnerként tekintenek az SZDSZ-re, és nyitottak az együttműködésre.

Az MSZP és az SZDSZ elnöke június 24-én találkozott, akkor Fodor Gábor cselekvési programot kért Gyurcsány Ferenctől. A felek abban állapodtak meg, hogy a megbeszéléseket a nyáron - két lépcsőben - folytatják. Gyurcsány ugyanekkor azt is közölte: az egyeztetésnek nem volt tárgya a koalíció újrakötésének szándéka.

Az egykori koalíciós felek vitáit tekintve viszonylag csendes nyár vége felé, augusztus 6-án Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője egy televíziós műsorban azt mondta, hogy pártja várja a kormány augusztus elejére ígért cselekvési programját. A kormányszóvivő válaszul azt közölte: augusztus vége, szeptember eleje volt a határidő, amikorra el kell készíteni a javaslatokat.

A két párt nyilatkozataiban a cselekvési program mellett kulcskérdésként többször szóba került a jövő évi költségvetés és az adótörvények elfogadása, amit az SZDSZ nem zárt ki.
Gyurcsány Ferenc augusztus 27-én tette közzé a Népszabadságban Megegyezés című programját. Az SZDSZ ügyvivői testülete augusztus 30-án elutasította a programot, mert azt Gyurcsány túlélésének eszközeként értékelték, és tartalmilag sem tartották elfogadhatónak.

Szeptember 1-jén Horn Gábor és ügyvivőtársa, Gulyás József ugyanakkor nem zárta ki, hogy az SZDSZ támogatja a jövő évi költségvetést és az adótörvényeket, ha az eltér a kormány előző héten nyilvánosságra hozott cselekvési programjától.

Másnap Gyurcsány Ferenc közvetlen politikai tárgyalást kezdeményezett az SZDSZ-szel arról, hogy miként tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot".

Szeptember 5-én az SZDSZ elfogadta Gyurcsány Ferenc meghívását, de Fodor Gábor közölte, hogy a megbeszélésen a szakértői kormányról akar tárgyalni a miniszterelnökkel. Egy nappal később az SZDSZ-elnök azt mondta: Magyarország politikai patthelyzetben van, amelyben a szakértői kormány jelenti a legjobb lehetőséget az ország számára.

Fodor ugyanakkor a szakértői kormány felállításáról szóló egyeztetésre hívta az ellenzéki pártok vezetőit.

Gyurcsány Ferenc hétfőn bejelentette: kezdeményezni fogja az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását szeptember 27-re. A kezdeményezés célja, hogy a párt valamennyi szervezete megvitassa a kialakult politikai helyzetet, és adjon mandátumot a továbblépésre - közölte.

Az MSZP-elnök azt mondta, veszélybe került az MSZP és az SZDSZ között 1994-ben létrejött stratégiai szövetség, mert a liberálisok a szociális biztonság rovására is csökkentenék az adókat, és Fodor Gábor SZDSZ-elnök saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP között félúton határozza meg.

Lamperth Mónika, az MSZP elnöki kabinetjének vezetője hétfőn bejelentette: az MSZP és az SZDSZ szeptember 11-én, csütörtökön egyeztet a képviselői irodaházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását