2024. április 28. - Valéria

Színház az egész…

…világ. Tartja az unalomig csépelt, ám igazságtartalmában immár fél évezrede mit sem kopó Shakespeare-mondás. Többlettartalmat minálunk pedig épp a napokban nyer, hiszen hétfőtől lassacskán hivatalosan is megkezdődik az őszi színházi- és politikai s
2008. szeptember 1. hétfő 19:29 - Nagy András
Hja kérem, változik a világ. Ennek apró, ám csalhatatlan bizonyítéka, hogy ma már nem feltétlenül kell izgalommal készülődni egy-egy színházi évadnyitóra. Nem szükséges a molyrágta nagyestélyivel elzarándokolni a legközelebbi patyolatba a rutinszerű ruhatisztítás végett, nem kötelező órákat ácsorogni a belvárosi teátrumok jegyirodáinál sem, s ha lehet, még kevésbé muszáj árgus szemekkel vizslatni a pesti színházak premierjeit hirdető harsány utcai kifüggesztvényeket. Hiszen lassan minden fővárosi lakásba szélessávon kúszik be a világháló, amely nem csupán a műsorkeresés, hanem az ülőpáholy-szerzés nehézségeit is ki bírja küszöbölni. A patyolatok helyét mára végérvényesen átvették a jóval borsosabb áron (és nem ritkán silányabb minőségben) szolgáltató, ám a nagyvárosi élet iramához jobban alkalmazkodó gyorstisztítók. A tetejébe pedig, a televízió is gyakran tűz műsorára színielőadásokat Shakespeare-től Moliére-ig, Katona Józseftől Madách Imréig, s akkor a menetrendszerűen, reggel délben és este jelentkező híradásokról még egy árva betű sem esett. Pedig mesteri előadásokat lehet elcsípni. A legnagyobb alakítások rendszerint a parlament épületében tűnnek fel, de értékes pillanatokkal lehet gazdagodni egy-egy sajtótájékoztató, utcai vándorgyűlés, esetleg pártszékházbeli performance alkalmával is.

Az őszi szezon slágerdarabja minden bizonnyal a Gyurcsány Ferenc igazgatta, kisebbségi szocialista kormány által színre vitt költségvetési tervezet, valamint a vele szoros testvériségben álló adócsomag, és Megegyezés című program lesz. Készüljenek az Örkény István rajongók, mert igazán groteszk kis előadásra van kilátás!

Főszerepben: Magyar Szocialista Párt

Mesteri alakításra számíthatunk a részükről. Eljátszani, hogy minden a legnagyobb rendben, miközben tény, hogy tavasz óta önnön túléléséért küzd a kisebbségbe szorult második Gyurcsány-kormány. Forróvá a helyzet azonban csak októberben válhat, amikor is kiderül, milyen eredménnyel zárult az SZDSZ-nek szóló csalogatójáték. Elsődleges cél természetesen az előrehozott választások elkerülése, de mivel az idő előtti voksolás veszélye nem különösebben fenyeget, (egy esetleges miniszterelnök-csere sem jelenti az országgyűlés azonnali feloszlatását) reális vágya lehet a szocialista tábornak a jelenlegi miniszterelnök hatalmának 2010-ig való megszilárdítása. Ehhez csupán eleget kell udvarolni a liberálisoknak, (ők sem különösebben érdekeltek a gyökeres változásokban) a nagyközönséggel pedig elhitetni, hogy ez a mostani csomag először is: minden látszólagos ellentmondás ellenére logikus folytatása az előző hatnak, másodszor pedig az egyetlen járható út az ország középtávú boldogulása szempontjából. (Csak emlékeztetőül. 2005. május: Száz lépés programja, 2006. május: Új Magyarország kormányprogram, 2006. június: Új egyensúly konvergencia program, 2007. szeptember: 48 pont, 2007. október: 7 pont, 2008. február: Új polgárosodás program – Munka, Tudás, Tulajdon.)

Főszerepben: Szabad Demokraták Szövetsége

A legellentmondásosabb, legnehezebb szerepet „vállalták el”. Egy időben azzal, hogy saját választóbázisuk visszahódítása érdekében egyre kritikusabb ellenzéki párt képében kell megjelenniük, azt a tényt sem veszíthetik szem elől, hogy egy esetleges Gyurcsány-blama, ne adj isten idő előtti választás esetén a legtöbbet veszíthetnének. Úgy kell tehát az ősszel keménykedniük, hogy végül azért Gyurcsány Ferenc maradjon hatalmon (el kell fogadniuk tehát a szocialisták ajánlatát), hiszen a „közellenséggel” szemben hosszú távon jóval könnyebb lesz eljátszani az MSZP-vel szembefordulni akaró és tudó ellenzéki SZDSZ-t, mint például Kiss Péter, vagy Bajnai Gordon ellenében. És arról még nem is beszéltünk, hogy mindezt úgy kell lebonyolítani, hogy a 2009-ben és 2010-ben esedékes választásokon szóba jöhető liberális szavazó lehetőleg minél kevesebbet szűrjön le az SZDSZ tényszerű megosztottságából.

Mellékszerepben: Magyar Demokrata Fórum

Ha a Fórum tényleg valódi, felelős ellenzéki párt lenne, s valóban pusztán a józan ész határozná meg stratégiai lépéseit, most nem győzne udvarolni az SZDSZ-nek. Hiszen ellenzéki pártként nem lehet más célja, mint a regnáló kormányzat megbuktatása, márpedig ezt többek közt a partoldalára vetődött Szabad Demokratákkal karöltve teheti csak meg. Ezzel szemben mégsem csapja a szelet, hanem folyamatosan a látszatellenzéki és szocibérenc titulusokkal kedveskedik a liberális pártnak. Márpedig ez annak a jele, hogy szintén a jelenlegi status quo fenntartásában érdekelt. (A közvélemény-kutatások számára sem mutatnak öt százalékot megközelítő támogatottságot egy esetleges előre hozott választások esetére…) Az MDF tehát úgy fogja a mértékadó ellenzéki párt szerepét eljátszani, hogy miközben egy szocialistákkal szembeni négypárti összefogást sürget, arra is figyel, hogy elutasító retorikájával egérutat biztosítson a liberálisok számára.

Mellékszerepben: Fidesz Magyar Polgári Szövetség

Első hallásra kissé talán furcsán hangozhat, (hisz Orbán Viktor pártja magasan a legnépszerűbb) hogy a Fidesz is a költségvetés elfogadásában, így végső soron Gyurcsány Ferenc „életben maradásában” érdekelt, de talán érdemes végiggondolni a következőket. Először is: a legnagyobb ellenzéki pártnak van annyi esze, hogy ne az általános rendetlenség kellős közepén vegye át a hatalmat, és kényszerüljön a szocialistákéhoz hasonló népszerűtlen intézkedéseket hozni. Következetesen tartja magát tehát „árnyékprogramjához”, s a jól bevált összetársadalmi hiperválság hangoztatásának receptjéhez, hiszen tudja: 2010-re már elég jó idők járnak majd ahhoz, hogy a nép élére álljon és learassa a babérokat. Másrészt – s ez összefüggésben van az előbb említett válsághangulat árasztásával – a Fidesz stratégiája egyértelműen Gyurcsány Ferenc elleni kampányra épül, s nem bolondult meg, hogy fő célpontja politikai életből való eltűnését ambicionálja. Passzív szerepet ölt hát magára ősszel a Fidesz, mely az SZDSZ-MDF „na ki a nagyobb ellenzéki” csata és az MSZP-SZDSZ kooperáció feletti nézelődésben teljesedik ki.

Statisztaszerepben: Kereszténydemokrata Néppárt

Nem nehéz megjósolni a KDNP őszi szerepét. Nagyjából ugyanaz a produkció várható, mint eddig: épkézláb program és kimutatható társadalmi támogatottság híján a Fidesz-szólamok hangoztatása, valamint olyan rendkívül lényegbevágó ügyek felkarolása, mint például a tavasszal volt vasárnapi vásártilalom kérdése. Éles szembefordulás az SZDSZ-szel és az MSZP-vel. Ennyi.

Nagyjából ilyen alakításokra van tehát kilátás az ősszel, és érdemes figyelni, mert az előadás a hétvégi főpróbák után már el is elkezdődött. Színházi gukkerekre pedig semmi szükség, hiszen szabad szemml is jól látható, a Nemzeti Színház a ferencvárosi Bajor Gizi parkból lassan végérvényesen átköltözik a Kossuth térre...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását