2024. április 25. - Márk

Ötkarikás tanulságok

Tizenegy, tizenegy, hét, nyolc, nyolc, három. Ebből a számsorból, vagyis az elmúlt húsz év öt olimpiájának aranytermés-görbéjéből próbál most egész Magyarország kiolvasni valami okosat. Pedig a „probléma” gyökere, és valószínűleg a megoldása i
2008. augusztus 28. csütörtök 15:59 - Nagy András
Előjáróban annyit: lehet, hogy nem ez a mostani volt a legeredményesebb olimpiánk, de a legtanulságosabb címet még simán elnyerheti. Az már más kérdés, milyen következtetéseket sikerül levonni az elmúlt nyolcvan év legcsúfosabb magyar ötkarikás szereplése után. Mert olyan pillanatához érkezett a magyar (sport) társadalom, amikor mind a rendszerváltás óta jól bevált szőnyeg alá söprésnek, mind pedig a felesleges pánikkeltésnek rendkívüli következményei lehetnek. Mire jöhettünk rá a Pekingi olimpia két hete alatt, és milyen következtetéseket szűrhetünk le a magyar társadalom szempontjáról most, hogy néhány napja véget értek a játékok?

Először: Kína világban betöltött szerepére

A magyar ember, ha az elmúlt hét-nyolc évben, - mialatt a házigazda lázasan készült - be is csukta szemét-fülét, legkésőbb augusztus nyolcadikán szembesülhetett a változásokkal, melyek a világ legnagyobb tartalékaival rendelkező országban végbementek. Korábban többször utaltam rá, s továbbra sem győzöm hangsúlyozni: igaz, hogy Peking több mint hétezer kilométerre van Magyarországtól, azonban itt az ideje innen a Kárpát-medencéből is észrevenni, hogy eljártak már azok az idők, mikor a Kínai teljesítményt kizárólag a négy csíkos Adidas cipő meg a mikróban melegített szecsuáni marha pirított tésztával jelentették. Aki nem csupán a versenyeket (benne a hihetetlen kínai sikereket) figyelte, annak hamar feltűnhetett, hogy Peking és népe nyilvánvaló keleti sajátosságai ellenére egészen modern, már-már nyugati képet állított ki magáról. S ha azt veszsük, hogy az elmúlt évszázadok történeti előzményei után voltak képesek erre a bravúros teljesítményre, el lehet képzelni, mire lesz képes Kína most, hogy az ókor óta először ismét kivívta a világ elismerését, s a sikeres rendezés további impulzusokat ad neki?

Másodszor: Magyarország sportvilágban betöltött szerepére

Miközben tehát a világ másik felén sportnagyhatalom született, (nem mintha Kína 2008-ig is apróságnak számított volna), a hazai közvélemény gyakran katasztrofális szereplésről beszél, s nem tudja eldönteni, sírjon inkább, vagy nevessen örömében azon a három aranyérmen, amelyet sikerült végül megszereznünk. Még mondja valaki, hogy nem optimista nép a magyar! A magam részéről legalábbis nemigen találkoztam olyan jóslattal az olimpia előtt, amely csapatunk teljesítményét hat-hét aranynál kevesebbre taksálta volna. Aztán láttuk mi lett a vége… Holott tudta már akkor is mindenki, hogy olimpikonjaink messze nem olyan körülmények között készülnek, mint a jóval módosabb vetélytársaik, hogy a magyar sport évek, évtizedek óta rangjához méltó, de jóval ereje felettit produkciót nyújt az aktuális világversenyeken. Mégis reménykedett az ország. Hát csúnyán hangzik vagy sem, most helyére kerültek a dolgok. Ezzel együtt azt mondom, nem kell a föld alá bújnunk szégyenünkben, sőt: bár gazdaságilag állnánk olyan jól, mint a sportpályákon! Olyan országokat sikerült magunk mögé utasítanunk, mint a szomszédok közül például Szlovákia, Horvátország vagy Szlovénia, térségünkből Csehország és Svájc. Északon a Norvégokkal „ikszeltünk”, elmentünk viszont Dánia, Svédország, Finnország mellett. Délen sikerült például az „ötletgazda” görögöket, vagy a sportfronton nem rosszul álló bolgárokat felülmúlni. Persze mindez nem azt jelenti, hogy meg kell elégedni azzal ami van, hiszen ezen a Pekingin (immár sokadszor) az is bebizonyosodott, hogy a magyar ember továbbra is nagyon szeret nyerni, és nemzeti ügyként tekint az olimpiára.

Harmadszor: a magyar közélet fogyatékára

Konkrétan az érdekérvényesítés és felelősség kérdéséről van szó. Mert bűnbakot keresni, azt nagyon tudunk. Hibás lesz itt Gyurcsány Ferenctől kezdve az utolsó sakkszakosztály szertárosáig mindenki, csak a közember nem. Ezt  persze nem úgy kell érteni, hogy a sportpolitika ne volna felelős a gyengébb szereplésért (már hogyne volna!), de látni kell, hogy a magyar ember nem ismeri a kollektív felelősség fogalmát. Olybá tűnik, ebben az országban a többség úgy gondolja, hogy van tíz-tizenöt ember, aki lényeges munkát végez, legyen szó a gazdaság, egészségügy, oktatás, vagy épp sport területéről, a többi pedig mintha nem számítana, nem lenne meghatározó. Ebből a felfogásból termelődik az attitűd, hogy az egyén semmiért sem okolható, bezzeg a nagyfejűek, azok aztán bármit csinálnak vagy rossz, vagy nem jó… Pedig őszintén érdekelne, hogy a szerény eredményeket elnézve hányan gondolkodtak el azon, mégis mekkora utánpótlásbázissal rendelkezik a vívó, az öttusa, vagy épp a birkózósport Magyarországon. Hányan gondolták úgy, hogy le kéne már vinni mozogni valahova a gyereket? Hányan ajánlották fel márciusban egy százalék adójukat például kedvenc sportjuk valamely klubja számára? Vajon hányan emelték fel szavukat az elmúlt négy-nyolc-tizenkettő stb. évben a nyilvánvalóan elégtelen állami sportfinanszírozás miatt? Ameddig nem értjük meg, hogy a politikai kultúrát, mint mifelénk ismeretlen fogalmat nem elég óhajtani, mert az nem fog kialakulni a társadalom egészének tudatossága nélkül, addig kár azon sopánkodni, hogy politikusaink a bolondját járatják velünk, vagy hogy nem eleget és nem elég jó helyre áldoznak a sportra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását