2024. április 28. - Valéria

Háromhatalmi egyezmény a baloldalon - vaklárma?

Választási párt megalakításáról tárgyalt a magyar politikai paletta három „zsebtigrise” augusztus 20-án, Szegeden. Vagy mégsem? Hogy keveredhet egy fedél alá egy radikális baloldali eszméket valló és egy mértani közepet megcélzó párt? A jelek
2008. augusztus 31. vasárnap 07:39 - Nagy András
Több hazai sajtófelületen is megjelent a napokban egy Népszabadságra hivatkozó MTI hír, miszerint választási párt megalapításáról tárgyalt a napokban Szegeden a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), a Centrum Párt, és a Thürmer Gyula féle Munkáspártból két éve kivált Munkáspárt2006. A Népszabadság említett cikkében tudni véli, hogy „a három párt közös, illetve közösen támogatott jelöltek indítását tervezi a 2009-es európai parlamenti, illetve a 2010-ben esedékes országgyűlési és helyhatósági választásokon”, valamint hogy „a kapcsolat továbbfejlesztéséről és az együttműködés részleteiről folyamatosan egyeztetnek a pártvezetők”. Mikor azonban a Hírextra az állítólagos szövetség részleteiről érdeklődött a résztvevő pártok vezetőinél, kiderült: egyelőre szó sincs semmiféle háromhatalmi egyezményről, mi több, olyan fél is akad, amelyik hallani sem akar a másikról…

Közös programnyilatkozat is készül

Fratanolo Jánosnál, a Munkáspárt-2006 elnökénél elsősorban arról érdeklődtünk, miben sikerült megállapodni Szegeden. A pártvezető szerint megállapodásról még korai lenne beszélni, az augusztus 20-án rendezett dél-alföldi találkozó csupán egy lépés volt a egyezmény felé. Elmondta, hogy már hónapok óta tárgyalnak az MSZDP-vel, a Centrum párt pedig nemrég lépett be a körbe. Fratanolo nem titkolta, a tárgyalások egy esetleges választási szövetség megalakításáról szóltak. Az egyezmény létrejöttének bizonyosságát firtató kérdésünkre a következő választ kaptuk: legutóbb Szegeden már úgy tűnt, hogy az MSZDP egészen biztosan benne van a paktumban, a Centrumosok pedig, akik három képviselőjükkel vettek részt a diskurzusban, - bár felsőbb felhatalmazásnak híján voltak– szintén biztatóan álltak a dologhoz. Mi több: Fratanolo még egy elvi megállapodásról is beszámolt, valamint arról, hogy kész a közös szervezeti és működési szabályzat tervezete, „amelyről úgy tűnt, hogy elfogadható mindhárom párt számára”. A pártelnök a sajtóban megjelent, szerinte ellentmondó hírek tisztába tétele érdekében leszögezte: Szegeden az említetteken kívül abban állapodtak még meg, hogy a következő beszélgetés szeptember első napjaiban lesz, ahol a tervek szerint véglegesítik a működési szabályzatot, illetve egy közös programnyilatkozaton is dolgoznak majd. A pártelnök szerint a választási párt létre fog jönni, ha nem is három, de két szereplővel biztosan.

Az EP-választás csak erőpróba lesz

Milyen céllal vág neki a Munkáspárt2006 az együttműködésnek? Nem úgy indulnak, hogy választást fognak nyerni és kormányozni fognak, de fontosnak tartják, hogy közös megoldásokat tudjanak felmutatni néhány sarkos kérdésekben – mondta az elnök. Fratanolo János úgy látja, ahhoz, hogy a választási pártot egyáltalán be lehessen jegyeztetni, mindenképpen el kell készülnie egy olyan programnyilatkozatnak, amely mindhárom fél számára elfogadható. Ha ez megtörtént, akkor már az EP választásokon ki lehet próbálni, mennyire életképes a szövetség – mondja a munkáspárti vezető. Egyfajta erőfelmérő lesz tehát a 2009-es EP-választás. A szövetséget a Munkáspárt2006 egyébként nyitottnak képzeli el. Bárki csatlakozhat hozzá, aki azt a minimumprogramot el tudja fogadni, amit ketten vagy hárman megfogalmaznak. (Mint később elmondta, tárgyalásban is állnak jó néhány baloldali tömörüléssel.) Fratanolo szerint a legfontosabb kérdések, melyekben egyetértésre kell jutnia az alapítóknak, az a gazdaságpolitika, a demokrácia, és az egészségügy. A baloldali erő vezetője e szövetségi politikai előnyét abban látja, hogy nem kell külön-külön összegyűjteni a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékos támogatottságot.

Kérdés persze, miként férhet meg egymással például a radikális baloldali politikát hirdető Munkáspárt-2006 és a saját bevallása szerint középen álló Centrum. Fratanolo szerint tudni kell, hogy a Centrum szakmai alapon akar politizálni, esetükben tehát az ideológiát félre kell tenni, hiszen ők a társadalmat érintő legfontosabb kérdésekben kívánnak szakmailag megalapozott válaszokat adni. Mint mondja, velük abban egyeztek meg, hogy olyan – elsősorban ideológiai - kérdéseket nem feszegetnek, amelyekben nyilvánvalóan nem értenek egyet.

Hoppá…

Az MSZDP jelenleg
A Magyarországi Szociáldemokrata Párt 1989-ben, a Magyarországon lezajlott politikai rendszerváltás idején ismét felújította tevékenységét és ma is működik. Elnöke Kapolyi László, akit legutóbb 2006. november 18-án választott újra a párt kongresszusa. Az MSZDP korábbi ifjúsági szervezete, a Szociáldemokrata Ifjúsági Mozgalom (SZIM) 2008. június 22-én újjáalakult, és ma már önálló mozgalomként működik. A pártnak jelenleg kevés megyében van igazán kiépült, erős szervezete: Budapest mellett a hagyományosan erősnek mondható Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a 2006 nyarán újjáalakult Zala megyei szervezet.

A párt jelenleg az MSZP „zsebpártja”, tagjai MSZP listán, az MSZP színeiben jutottak be a parlamentbe és ott sem alkotnak külön frakciót. A 2007-es, 2008-as évek belső feszültségei (mind a koalíciós, mind az MSZP-n belüli) folytán folyamatosan ülnek át egykori MSZP-sek az MSZDP soraiba, és alakítják meg saját frakciójukat az egyes önkormányzatokban. A leginkább a koalíciós feszültségek miatt átülő új szocdemek száma „hirtelen” reális esélyt nyitott egy önálló szocdem frakció alakítására és az MSZP-MSZDP viszony alá-föle rendeltségi viszonyának koalícióvá formálására.

Forrás : Wikipédia
A Fratanolo János által elmondottak alapján szépen alakulgató hármas választási szövetségről ezek után egy másik felet, a Centrum párt elnök asszonyát kérdeztük volna, ám nagyon hamar rá kellett jönnünk, ezzel a történettel bizony komoly gubancok vannak…

Kezdjük a kibogozást talán egy kis „aprósággal”: dr. Pászti Ágnes már az elején közölte velünk, hogy habár ő is olvasott egyes hírportálokon az MSZDP, a Centrum, és a Munkáspárt-2006 között formálódó paktumról, ő ilyenről nem tud, ez biztos valami félreértés lesz… Hoppá. Hozzátette, hogy a Centrumpárt és a Szociáldemokrata Párt között létrejött egy keretmegállapodás még kora nyáron Szegeden, amely egyezség egy közös indulást foglal magába a 2009-es EP és a 2010-es országgyűlési választásokra. Ám a kör szerinte ezzel bezárult. Lapunknak Pászti Ágnes egyértelműen kijelentette: ezt e kettős megállapodást ő, vagyis Pászti Ágnes, a Centrum első embere nem kívánja kibővíteni más pártok felé, és személy szerint sem ő, sem az elnökség nem tud róla, hogy létrejövőben lenne bármiféle három párti egyezmény.

„Kizárt, hogy a Centrum elmozduljon középről”

Az elnökasszony a folytatásban is igen határozott véleménnyel volt, és kifejtette: a Centrum egy középen lévő, pragmatikus, szakmai alapon működő párt. (Érdekes, ilyesmit mintha már hallottuk volna valahol…) Egyetlen politikai erő van, amellyel két ponton, az esélyegyenlőség és a szolidaritás kérdéskörében korábban, és most is egyezik programjuk, és ez a magyarországi szocdem párt. Ebben a két kérdéskörben folyik e két párt között kizárólag szakmai csapatmunka. Olyannyira nem kívánják ezt az együttműködést tovább bővíteni, hogy Pászti a maga és a Centrum választmánya nevében kerek-perec kijelenti: a Centrum nem kíván a Munkáspárt-2006-al semmiféle szövetségre lépni. Kizárt tehát az együttműködés, és kizárt az is, hogy a Centrum elmozduljon középről egy „ilyen” irányba – mondja, majd hozzáfűzi, hogy pártjának nagyon kicsi a mozgástere mind bal, mind jobb oldalra, de még az a kicsi is csak szakmai alapon történhet.

Amikor minden hiába…

A Hírextra újságírója higgyék el, próbálkozott becsülettel, minden létezőt bevetett annak érdekében, hogy információkat szerezzen a két párt esetleges kapcsolatáról. Hiába… Mikor például azt a kérdést szegezte Pászti Ágnesnek, miszerint az előzőekből következik-e, hogy egyáltalán nem is tárgyaltak a Munkáspárt2006-tal, az elnökasszony azt felelte, hogy mint a Centrum első embere, talán tudott volna egy ilyen diskurzusról. Állítása szerint soha életében nem találkozott Franatolo Jánossal, egyetlen képviselőjükkel sem ült még egy tárgyalóasztalnál. A Centrum országos választmánya pusztán az MSZDP-vel való együttműködést hagyta jóvá, mint mondta, másfelé nem is lenne felhatalmazása kacsintgatni. Elárulta, hogy tudja, augusztus 20-án volt egy nagyobb szocdemtalálkozó Szegeden, ennek már hagyományai vannak a pártban. Ide meg szoktak hívni sok mindenkit, például régi és új tisztségviselőket, támogatókat, partnereket, szimpatizánsokat, stb. Nyilvánvaló, hogy akkor és ott sok ember találkozott egymással, de hogy tárgyalások zajlottak volna az elnökök jelenléte nélkül, azt „nehezen tudja elképzelni”. Mint mondta, Kapolyival (Kapolyi László az MSZDP elnöke) elég jó viszonyt ápol, havonta egyeztetnek, és legutóbb abban maradtak, hogy még jó ideig csupán szakmai alapon tartják a két párt kapcsolatát.

Közös programra fel

Kérdés persze, hogy mindez mit jelent. A dolog a Centrum vezetője szerint úgy fog kinézni, hogy az MSZDP majd küld szépen három gazdasági szakembert, ő is kijelöl ugyanennyit a saját gárdájából, s az ő feladatuk lesz, hogy a szakmai előkészítő munkát elvégezzék. Mint mondta, nem kormányra készülnek, (mintha ez is elhangzott volna már ebben a történetben…), a szocdemekkel való közös tevékenység lényege jelen pillanatban annak kiderítése, hogy melyek azok a szakpolitikai kérdések, amelyekben a két párt egyet tud érteni, s amelyek így a későbbiekben még kidolgozásra várnak. A végcél Pászti olvasatában egy közös választási program létrehozása a Centrum és a szociáldemokraták programjának „összefésülése eredményeként”. Mint elmondta, azért van szükség erre a „kényszerű” kompromisszumra, mert a jelenlegi választási törvény nyújtotta lehetőségek nem biztosítanak perspektívát sem a szocdemek, sem pedig a Centrum számára, hiszen külön-külön is ugyanazt az öt százalékot kellene elérni, mit együtt indulva.

Kormányozni a jelek szerint senki nem akar

Mindez ugyan logikusnak tetszik, ám jó lenne tudni, mely szakpolitikai pontok alkothatják ezt a bizonyos egyezséget, s mik azok a vitás területek, melyekben láthatóan nincs egyetértés a két párt között. A Pászti Ágnes által elmondottakból kiderül, hogy az MSZDP részéről a Kapolyi László által erőteljesen „nyomatott” energiapolitika és a környezetvédelem, míg a Centrum felől elsősorban az igazságszolgáltatás, az oktatás, a kultúra, a kutatás-fejlesztés és az egészségügy kap hangsúlyt. A Centrum elnöke szerint fontos látni, hogy itt két parlamenten kívül rekedt pártról van szó. Ennek tükrében pedig nyilván nem kormányprogrammal készülnek, csupán néhány sarkalatos problémára kívánnak választ adni. (Nini, ismét egy ismerős kijelentés…) Megpróbálnak tehát arra koncentrálni, ami összeköti őket, és nem fordítva. A cél pedig egyértelműen a parlamentbe kerülés, mert ma Magyarországon sajnos ez az egyetlen lehetőség kínálkozik a politikai érdekérvényesítésre – állítja a pártvezér.

Válszút előtt a Centrum?

Továbbra is nyitott kérdés persze, hogy mi lesz, ha az MSZDP a Munkáspárt2006-hoz hasonlóan sokszereplős modellben gondolkodik. Hiszen, ha igaz, amit Fratanolo János mondott, és tényleg létezik már az a bizonyos elvi megállapodás a két baloldali párt között, a Centrum, mint harmadik fél előbb vagy utóbb válaszút elé kerül. Minderről Pászti Ágnes úgy nyilatkozott, hogy felhatalmazása kizárólag az MSZDP-vel való együttműködésre szól, és szeretné is ehhez tartani magát. Ha ez nem fog menni, mert a szocdem párt elnöke esetleg jelzi, hogy más irányokba szeretné elvinni kettejük együttműködését, akkor természetesen meg fogják találni a módját a hogyan továbbnak. Ezzel együtt azonban a Centrum kizártnak tartja, hogy szövetséget kössön egy olyan baloldali párttal, mint a Munkáspárt2006.

Természetes, hogy ezek után szerettük volna „kikérdezni” a történet kulcsfiguráját, Kapolyi László MSZDP-elnököt is, ám őt több napos próbálkozás után sem sikerült szóra bírnunk. A szociáldemokrata párt alelnöke, Bezzeg Tibor pedig mindössze annyit volt hajlandó közölni lapunkkal: a hétvégén esedékes egy MSZDP elnökségi ülés, melyen sok kérdés tisztázódik majd. Hát lesz mit világossá tenni. Addig is azonban, tekintve, hogy az MSZDP a Centrumon és a Munkáspárt2006-on kívül kapcsolatban áll még a kormányzó szocialistákkal is, megállapítható, Kapolyi úr aztán tudja, miként kell több vasat tartani a tűzbe…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását