2024. április 28. - Valéria

Terrorizál a Hospinvest?

Az egri kórházban a "kórházvédő bizottság" elnöke szerint terrorisztikus jelenségek figyelhetőek meg, amelyek célja vélhetően a megfélemlítés és a munkaszerződések aláírásának kikényszerítése.
2008. július 7. hétfő 20:54 - Hírextra
Szabó Pál erről hétfőn sajtótájékoztatón beszélt Egerben, emlékeztetve arra: két "kórházvédő" főorvos autóját ismeretlenek kromofággal öntötték le, egy főorvosnőnek ki kellett menekülnie egy vendéglátóhelyről, ahol erőszakosan alá akarták íratni vele a HospInvest által jegyzett munkaszerződést, és másokat is különböző vendéglátóipari létesítményekbe csábítottak a szerződés aláírattatása érdekében.

Hamza Etelka, a magukat kórházvédőknek nevezők egyik civil támogatója bejelentette: saját költségén magánnyomozót fogadott annak kiderítésére, kik a felelősek a két autó megrongálásáért. Az Egri Végvár Polgári Kör pedig gyűjtést indított a javítási költségek előteremtése érdekében.

Szabó Pál felidézte, július 1-én azért rendeztek nagygyűlést Egerben, hogy kinyilvánítsák: "megvédettnek" tekintik a kórházat, egy megyegyűlési döntésben ugyanis ez a dátum szerepel a kórház átvételének határnapjaként.

Ebben a helyzetben az a követelésük, hogy a megye rendkívüli közgyűlésen mondja ki a HospInvesttel kötött vagyonkezelési szerződés felbontását és kezdjen tárgyalásokat Eger városával az intézmény átadásáról - mondta, hozzátéve: ehhez képest a HospInvest - jogellenesen - újabb szerződésekkel zaklatja azt a 917 dolgozót, akik egyszer már visszautasították a cég által kínált munkaszerződés aláírását.

Pajtók Gábor, a "kórházvédők" ügyvédje arról szólt: jogértelmezése, illetve a közalkalmazotti törvény szerint közintézmény átszervezése esetében csak egy munkaszerződés ajánlható fel. Ha azt nem írják alá 15 napon belül az érintettek, végkielégítést kell fizetni nekik.

A "kórházvédők" nyílt levelet intéztek Sós Tamáshoz, a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnökéhez, amelyben követelik, hogy azonnal mondja ki a megyegyűlés a vagyonkezelés átadásának eredménytelenségét. Egyúttal figyelmeztetnek arra: az, hogy a népakarat megnyilvánulásai a továbbiakban milyenek lesznek, kizárólag a közgyűlési elnök "politikai viselkedésén múlik".

Sass Barna Attila, a Heves Megyei Közgyűlés aljegyzője korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: téves az elképzelés, hogy július 1-jével lejárt volna az a határidő, ami lehetőséget ad a HospInvest Zrt.-nek az egri kórház átvételére.

Az aljegyző elmondta: a szerződés március 27-i aláírásakor a felek abban állapodtak meg, hogy az akkor lép életbe, ha a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) jóváhagyja a kontraktust. Megegyeztek abban is, hogy a HospInvestnek kétszer 120 nap áll rendelkezésére finanszírozási szerződést kötni a Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP).

A KÖH végül április 18-án hagyta jóvá a dokumentumot, vagyis ettől az időponttól datálódik az első 120 nap, ami augusztus 16-án jár le. Ugyanakkor - fejtegette a megyei önkormányzat aljegyzője - a szerződésben az is szerepel, hogy a cégnek a lejárat időpontjától számítva a következő hónap elsejéig van lehetősége a feltételek teljesítésére. Ez pedig szeptember 1-jét jelenti.

A második 120 naphoz már újabb megyegyűlési döntés szükséges, vagyis a cégnek bizonyítania kell, hogy a megye, a kórház, az érdekképviseletek, egyéb csoportok vagy személyek akadályozzák a HospInvestet a finanszírozási szerződés megkötésében.

Ha a megye elfogadja a cég érveit és megadja az újabb 120 nap haladékot, az december 14-jén jár le, vagyis a HospInvestnek 2009. január 1-jéig ad lehetőséget a kórház átvételére - magyarázta az aljegyző. Hozzátette: a félreértés abból keletkezhet, hogy még februárban hozott egy döntést a megyegyűlés, amely szerint a HospInvest július 1-ig átveszi a kórházat. Ezt azonban a későbbi megyegyűlési döntések, illetve a szerződés jogilag felülírja - mondta Sass Barna Attila.

A Heves megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, ami alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy Mikola István, a Fidesz egyik vezető egészségpolitikusa a napokban egy kiskunhalasi fórumon kifejtette, megfelelő korlátokkal helye van az egészségügyben a magántőke bevonásának szakmai vállalkozásokon keresztül, a hétfői sajtótájékoztatón Mánya Kristóf, a "kórházvédők" szóvivője úgy fogalmazott: Mikola István mára a Fidesz egészségpolitikájában "egy régi elem".

Hozzátette, hogy tudomása szerint a fideszes politikus szakértői tevékenységet végez a HospInvest által működtetett kiskunhalasi kórházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását