2024. április 20. - Tivadar

Bikavérünnep

Július 11. és 13. között rendezik meg Egerben az Egri Bikavér Ünnepét Szent Donát napjához kapcsolódva - jelentették be csütörtökön a hevesi megyeszékhelyen. Augusztus 15-től 17-ig pedig az Egri Bormustrára kerül sor, azt megelőzően, augusztus 14-én Gál T
2008. július 3. csütörtök 13:56 - Hírextra
Habis László, a település polgármestere elmondta, hogy az egri önkormányzat a hegyközséggel vállvetve segíti az egri borgasztronómia sikerét.

Mindennek eredményeképpen, soha ilyen eredményesek nem voltak az egri borászok a nemzetközi borversenyeken, mint az idén. A borok világbajnokságának számító bordeaux-i borversenyen 10 arany, 2 ezüst és 7 bronzérmet hoztak el a borvidék borászai.
Tarsoly József hegybíró hangsúlyozta: a bikavér-fesztivál sikerét jelzi, hogy a sokan már egy évre előre lefoglalják szállásukat a fesztivál idejére.

Az idei borünnep különlegessége, hogy nem csupán az egri, hanem a szekszárdi termelők bikavéreit is megkóstolhatják a városba a látogatók. A 28 egri bikavér mellett, mintegy 10 szekszárdi bikavér is bemutatkozik a fesztiválon; továbbá valamennyi borhoz a vele harmonizáló ételeket kínálnak a legjobb egri éttermek.

Mindezt színes kulturális műsor kíséri; a többi között fellép Sebestyén Márta és a Gajdos Zenekar is.
A Bormustra keretében nem csupán az egri borászok szerepelnek, hanem az összes felső-magyarországi borvidék, vagyis a mátraaljai, a bükkaljai és a tokaji is bemutatkozik a Dobó téren - mondta Sinkó Zoltán, a Bormustrát rendező Egri Bormíves Céh titkára.

Ezt megelőzően kerül sor a Gál Tibor emléknapra. A világ legelismertebb borászataiban szaktanácsadóként dolgozó szakember 2006-ban hunyt el Dél-Afrikában autóbalesetben
Gál Tibort 1994-ben az Év borászává választották Magyarországon. 2001-től az Pannon Bormíves Céh elnöki tisztét is betöltötte, illetve abban az évben megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét. 1988-as évjáratú Ornellaia borát a Wine Spectartor Magazin a világ 100 legjobb borának listáján az első helyre rangsorolta.

Az emléknap keretében felavatják Gál Tibor szobrát az Egri Borok Gyertyás Háza előtt, illetve kialakítanak egy emlékparkot a Gál-pincészet közelében - mondta Kun Éva, az Egri Borbarát Hölgyek egyesület tagja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását