2024. március 29. - Auguszta

"Július 1-vel távoznia kell a HospInvestnek!"

A HospInvestnek vennie kell a kalapját és távoznia az egri kórházból, ugyanis a megyegyűlés határozata ellenére a meghatározott időpontig nem tudta átvenni az intézményt - jelentette ki Szabó Pál, az Egri Kórházvédő Bizottság elnöke a testület keddi nagyg
2008. július 2. szerda 07:42 - Hírextra
Ez azt jelenti, hogy július 1-vel a kórházat megmentettnek tekintjük, ami annak köszönhető, hogy mintegy 900 dolgozó úgy nyilatkozott: nem kíván együtt dolgozni a HospInvesttel - mondta Szabó Pál.

Hozzátette: a nagygyűlés célja, hogy a város lakóival együtt kifejezzék, az idő lejárt és "nemkívánatos személynek" tekintik a HospInvestet Egerben - tette hozzá a bizottság elnöke.
Mánya Kristóf, a kórházvédő bizottság szóvivője a nagygyűlést megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy keddre virradóra a testület két tagjának is maró folyadékkal öntötték le az autóját, ami feltehetően összefügg kórházvédő tevékenységükkel.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a megyegyűlés szocialista vezetése szerint a szerződésben kétszer 120 napos határidő szerepel, Mánya Kristóf azt felelte, a második 120 nap szerinte csak vis maior esetére vonatkozik, márpedig ilyen nem következett be.

Pócs Alfréd, a Medicaritas szakszervezet helyi vezetője ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedetett: a Debreceni Egyetem azért vonta vissza a rezidensképzést az egri kórházból, mert szakmailag kifogásolja a HospInvestnek a hatvani, a gyöngyösi és a kiskunhalasi kórházban végzett tevékenységét.

Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke kijelentette: "jogilag az ügy befejeződött" és a HospInvestnek távoznia kell Egerből, ugyanis a dolgozók többsége visszautasította a HospInvest által kínált szerződést.

Új szerződés megfogalmazását pedig nem teszi lehetővé a munkajog - mondta az érdekképviseleti vezető. A nagygyűlésen jelen volt Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke is, aktivisták kíséretében.

Az MTI azon kérdésére, nem okoz-e számára ideológiai konfliktust, hogy olyan ügy mögé sorakoznak fel, amelyet szélsőjobboldali csoportok is támogatnak, a politikus úgy reagált: ebben a kérdésben pragmatikusnak kell lenniük, mert az egri emberek azt mondják, hogy meg kell védeni az egri kórházat.

Minden magyar embernek itt a helye, mert Magyarországot meg kell védeni a külföldi tőkétől, attól, hogy Magyarországot eladják - tette hozzá.

A Heves megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A kórház átvételére kétszer 120 napot adtak. A vagyonkezelésre kiírt tenderen a HospInvest mellett a Debreceni Egyetem is pályázott, illetve ajánlatot nyújtott be az egri önkormányzat.

A Fidesz mindvégig azzal vádolta a megye szocialista vezetését, hogy a HospInvestre szabták a pályázatot. Civil szervezetek és a kórházi érdekképviseletek is több alkalommal tiltakoztak a funkcionális privatizáció ellen.

Eközben 1300-ból több mint 900 dolgozó írta alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem kíván lemondani közalkalmazotti jogviszonyáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását