2024. május 5. - Györgyi

Nincs új a talp alatt: negyvenezer éves a cipő

Az ősemberek negyvenezer éve kezdtek el cipőt viselni, korábban, mint azt előzőleg hittük - állapította meg egy antropológus. Fizikai változásokat okozott, amint az ősember elkezdett valamilyen lábbelit viselni. A kutatók így állapították meg, az elődeink
2008. június 9. hétfő 23:00 - Hírextra
Azt már a 20. század elején több kutató leírta, hogy a cipő viselése hatással van a láb formájára, és jó néhány különbséget felsoroltak a cipőt hordó és a természetes láb alakja között. Ezek közül az egyik a nagylábujj csontjának vagy szövetének megnövekedése a cipő viselésének hatására, ami fájdalmakat okozhat. Azok esetében, akik nem viseltek rendszeresen lábbelit, a nagyujj és a többi között nagyobb volt a távolság, míg a magas sarkú cipőt hordó nőknek kisebb lett a vádlijuk.

Erik Trinkaus, a St. Louis-i Washinhton Egyetem antropológusa volt az első, aki ezeket a megfigyeléseket arra használta fel, hogy megpróbálja meghatározni, mikor kezdett el az ősember lábbelit viselni.

Az első feltárt cipők tízezer évesek, de a kutató megállapításai szerint az ősemberek negyvenezer évvel ezelőtt kezdtek el lábbelit hordani. Erik Trinkaus egy 2005-ös tanulmányában még harmincezer évről írt, de egy új kutatásában felülbírálta korábbi vélekedését.

Az ősembereknek nagy és vastag lábujjcsontjaik voltak, ugyanis többet jártak, másztak és cipekedtek, mint a jelen embere. A kutató szerint negyvenezer évvel ezelőtt kezdődött el egy változás, és az ebből a korból származó csontokat vizsgálva arra jutott, hogy ez a cipő viselésével függ össze. Trinkaus ugyanis azt figyelte meg, hogy a láb csontjai továbbra is nagyok és vastagok voltak, de a lábujjcsontok hirtelen egyre kisebbek lettek. Csak a cipő lehetett az, ami olyan hatással volt csontozatra, hogy csak a lábujjakban okozott változást.

Susan Cachel, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem kutató ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a Trinkaus által leírtak csak azt bizonyítják, hogy az ősember kevesebb járt és kevesebb fizikai tevékenységet végzett, de a csontok méretének változása nem a lábbelivel függ össze.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását