2022. szeptember 30. - Jeromos

Beszél az ősember!

Egy alaposan felkészült Egyesült államokbeli antropológusnak sikerült "megszólaltatnia" a harmincezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyi embert. A neandervölgyi ember (Homo neanderthalensis) az emberfélék (Hominina) egy kihalt faja.
2008. április 17. csütörtök 07:22 - Hírextra
Mintegy 200-250 ezer éve jelent meg, és körülbelül 30 ezer évvel ezelőtt halt ki. Európa és Ázsia egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen.

Robert McCarthy, a floridai Atlantic Egyetem antropológusa csoportjával három neandervölgyi hangképző szerveit rekonstruálta, hogy szimulálja beszédüket. Ehhez a kutatók 50 ezer éves fosszilis leleteket használtak, amelyekre Franciaországban bukkantak.

Az amerikai kutató meggyőződése szerint a neandervölgyiek beszéltek, ám másként, mint a homo sapiens. Az ősember hangképző szerve ugyanis nem volt alkalmas ugyanazt a magánhangzót különböző hosszúságban kiejteni. Ennek következtében a neandervölgyi meg volt fosztva a homo sapiens azon képességétől, amely hangsúlyossá teszik a modern ember beszédet, és segít a mondandó értelmének megértésében.

A kutatók számítógépesen modellezték, hogy hogyan hangozhatott a neandervölgyi szájából az i-hang, a továbbiakban pedig egy teljes mondatot szeretnének rekonstruálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását