2024. április 28. - Valéria

Véres öldöklés

Az újkőkorban a férfiak öldöklő küzdelmet folytat(hat)tak a nők birtoklásáért - derült ki egy angol kutatásnak hála, amely azt bizonyította be, hogy a teremtés koronái mire lehettek képesek a társszerzés érdekében.
2008. június 7. szombat 12:28 - Hírextra

Talheim délnémet község mellett még az 1980-as években tártak fel egy hétezer éves tömegsírt, ám csupán a legújabb vizsgálati módszerek segítségével sikerült a kutatóknak kideríteni az áldozatok származási helyét, megkülönböztetve a helyi és az idegen törzsek képviselőit.

A Durham University tudósai által irányított kutatás során, amelyben a University College of London és a University of Wisconsin kutatói, valamint a német kormányzati testület képviselői vettek részt, 34 elégetett tetem csontvázát vizsgálták.

Az áldozatokat egyetlen, három méter hosszú gödörben földelték el. Többségüket a koponyájuk baloldalára, feltehetően egy kőbaltával mért ütéssel ölték meg. A kutatók feltételezése szerint megkötözték és kivégezték őket. Másokat hátulról, feltehetőleg menekülés közben nyilaztak le.
A kutatók a fogakból vettek mintát, amelyben stroncium-, szén-, valamint oxigénizotópok szintjét határozták meg. Ezek az adatok egyrészt arról a földrajzi térségről árulkodnak, ahol az illető felnőtt, ugyanis a stroncium egy meghatározott korig épül csak be a fogakra, a szintje pedig arra a vidékre utál, ahol az illető gyerekeskedett. A vizsgálat másrészt a táplálkozásról szolgáltat adatokat.
A fogak "földrajzi jellemzői" arról árulkodnak, hogy az áldozatokat, egy helyi közösség tagjait egy szomszédos törzs mészárolta le Kr. e. 5000 körül.

A mostani vizsgálat kezdete előtt a kutatók úgy vélték, hogy a legyilkolt helyi csoport tagjai között néhány nő is van. Ám az áldozatok geográfiai elkülönítésére szolgáló stronciumvizsgálat azt derítette ki, hogy az asszonyok idegenek voltak. A legyilkolt helyi áldozatok között gyerekek voltak, viszont a kutatók nem akadtak egyetlen nő földi maradványára sem.

A vizsgálatot irányító Alex Bentley szerint a legegyszerűbb magyarázat, hogy a törzs asszonyait foglyul ejtették. "Úgy tűnik, a közösséget kiszemelték, ahogy ez a vetekedő törzsek közötti háborúskodásban elő szokott fordulni. Ilyen háborúskodás szűkös élelmezési és egyéb források, valamint a terület viszonylagos túlnépesedése miatt is kitörhetett abban az időben Közép-Európában, ám a nők is kiválthattak egy azonnali támadást" - mondta.

S míg a helyi törzs asszonyait a támadók megkímélték, az idegenek asszonyai áldozatul estek. Nyitott kérdés, hogyan haltak meg, hiszen a támadó csoport tagjai lehettek. "Amit tudunk, az az, hogy a helyi törzs asszonyai voltak a támadás célpontjai, ugyanakkor rejtély, hogy mi lehetett a többiek szerepe" - mondta Alex Bentley.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását