2024. május 3. - Tímea, Irma

„Új rend és szabadság"

Az autókereskedelemben és a járműjavításban tapasztalható visszásságokról, és ezzel kapcsolatban a feketegazdaság visszaszorításának feladatairól konzultált Dr. Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság program kormánybiztosa a szakhatóságok és a gépjármű
2008. február 29. péntek 20:29 - Hírextra

A tanácskozás részvevői egyetértettek abban, hogy az autó- és alkatrész-kereskedelemben, a járműjavításban és -használatban jelentős, egyes területeken kiugróan magas a feketegazdaság aránya. Ez a jelenség nem csupán jelentős költségvetési bevételki-esést okoz, de sérti a fogyasztók érdekeit, rontja a tisztességes vállalkozások versenypozícióit, illetve környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági problémákat is felvet.

A jogszabályok alkalmazása, az autók és alkatrészek azonosítása, illetve a nyilvántar-tási rendszerek körül kialakult ellentmondások nagyban hozzájárulnak a feketegazdaság ki-alakulásához. Az illegálisan működő vállalkozások, illetve bűnözői csoportok nagy károkat okoznak a lopott gépkocsik és alkatrészek forgalmazásával, hitelezési csalásokkal.

Egyetértés alakult ki a tanácskozás részvevői körében, hogy az autópiaci szektorban átfogó intézkedésekkel, a szakhatóságok, és a piaci szereplők közös fellépésével lehet vissza-szorítani a feketegazdaságot. A jogszabályok alkalmazása során nagyobb szigorral kell eljárni a szakhatóságoknak, hogy megakadályozzák az illegális tevékenységeket és a jogszabályi visszaéléseket.

A tanácskozás résztvevői abban is egyetértettek, hogy a gépjárművek, alkatrészek, kenőolajok és festékek azonosításánál és nyilvántartásánál alkalmazni kell a legkorszerűbb technikákat. Támogatni kell azokat a megoldásokat, amelyek segítik a forgalmazók, a hitele-zők és az ügyfelek azonosítását. Esetenként az olyan egyszerű lépések is célhoz vezethetnek, hogy a forgalmi engedélybe beírják, hogy törzskönyv nélkül adás-vételnél nem használható fel, vagy a járművet hitelből vásárolták. A bűncselekmények visszaszorítását segítheti elő a totálkáros gépjárművek nyilvántartása, az autóbontók hatékonyabb ellenőrzése, illetve a hite-lezés és biztosítás körüli visszaélési lehetőségek kiszűrése.

Az egyeztetések során összegyűjtött tapasztalatok, illetve az abból fakadó elemzések alapján a kormánybiztos javaslatot terjeszt a kormány elé a feketegazdaság visszaszorítására a gépjármű szektorban.

Az „Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos titkársága


Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását