2024. április 26. - Ervin

Kondorosi Ferenc a feketegazdaságról

Az elmúlt években több kormányzati intézkedés született a feketegazdaság hazai terjedésének megállítására. Ennek eredményeképpen százezer fővel növekedett a járulékot fizető munkavállalók száma, nőtt a befizetett adó mennyisége. Kondorosi Ferenc közlemény
2008. január 29. kedd 19:43 - Hírextra
A téli Csillagszóró Hadművelet elnevezésű fokozott hatósági ellenőrzés azt bizonyította, hogy a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapvetően a tartós kereskedelmi tevékenységet folytató üzletek ellenőrzésének lehetőségét biztosítják. Ennek a visszásságnak a felszámolására Alexa György országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke és Kondorosi Ferenc kormánybiztos a vásárokról és piacokról szóló kormányrendelet radikális továbbfejlesztését kezdeményezte, hogy erősítse a vásárló, fogyasztó polgár biztonságát, megteremtse a piacokon, vásárokon az egységes ellenőrzés feltételeit.

A magyarországi kereskedelemben becslések szerint több milliárdos forgalmat bonyolítanak le a különböző alkalmi vagy ideiglenes jelleggel működő piacok és vásárok. Forgalmuk a nagy bevásárló központokéval vetekszik, azonban az a tapasztalat, hogy ezeken az elárusító helyeken gyakori a számlaadási kötelezettség elmulasztása, az áru eredetét igazoló okmányok hiánya, a tiltott áruk forgalmazása, amely a felhasználók testi épségét, egészségét is veszélyeztetheti. Nem beszélve arról, hogy a gyanús eredetű műszaki cikk beszerzéseivel akár orgazdává is válhat a vásárló.

Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" program kormánybiztosa és Alexa György országgyűlési képviselő a fogyasztói jogok fokozott érvényesülését, az állampolgárok biztonságát és az árusítóhelyek egységes és igazságos ellenőrzését sürgeti, amellyel megvalósulhat az ideiglenes kereskedelmi gócpontok működésének átláthatósága. A hatóságok, minisztériumok hatékony együttműködését szorgalmazzák a kereskedelmi tárgyú jogszabály módosítások érdekében, beépítve a civil szervezetek, szakmai érdekvédelmi szervezetek javaslatait is. Szabályozást igényel többek között az üzemeltető felelősségének a kiterjesztése, a forgalmazó felelőssége az áru eredetéért, valós adatok feltüntetése a szállítólevélen, valamint a szankciók erősítése, például azonnali bezárás, elkobzás lehetősége, térfigyelő kamerák elhelyezése.
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását