2024. május 4. - Mónika, Flórián

Együtt Egymásért a parlamenti bizottság előtt

Az Együtt Egymásért, Egy-Másért Kiemelten Közhasznú alapítvány megbízott jogi képviselője szerdai parlamenti bizottsági meghallgatásán nem kívánt nyilatkozni az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kapcsolatáról.
2007. december 12. szerda 15:31 - Hírextra

Az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság előtt Simon Ibolya azt mondta, az NBH főigazgatója részére, a kuratórium elnökének konkrét felhatalmazásával adott felvilágosítást. Demeter Ervin, a vizsgálóbizottság fideszes elnöke kérdésére, hogy pontosan miről, úgy válaszolt: "ez nem tartozik ide".

Az ügyvéd a válaszadás elutasítását azzal indokolta, hogy a büntetőeljárásban védőként vesz részt, tehát köti az ügyvédi titoktartás, és volt NBH-sként nincs felhatalmazása információk szolgáltatására.
Simon Ibolya szintén védői minőségére hivatkozva utasította el Gulyás József szabaddemokrata képviselő kérdésére a válaszadást az alapítvány számlájára korábban befolyt 980 millió forint sorsáról.

Demeter Ervin azon felvetésére, hogy ők arra kíváncsiak, az alapítvány kurátoraként milyen információkkal rendelkezik, úgy válaszolt: erről már védői minőségében szerzett tudomást. Simon Ibolya közölte: 2006. elején került kapcsolatba az alapítvánnyal, Nagy Lajos, az NBH azóta elhunyt főigazgatóján keresztül. Hozzátette: az alapítvány jogi képviseletre 2006. szeptember 15. után kérték fel.

Az ügyvéd az alapítvány vitatott vámfizetési kötelezettsége kapcsán jogértelmezési problémákról beszélt. A vonatkozó rendelet alapján szerinte csak akkor kell vámot fizetni, ha az alapítvány céljától eltérően használja fel a beérkezett adományokat. Ilyen semmilyen körülmények között nem történt - mondta, hozzátéve: a befolyt összeget közérdekű célokra használták fel.

Simon Ibolya szerint a jogértelmezési probléma abból is fakad, hogy a kiemelten közhasznú alapítványt gazdálkodó szervezetként kezelik.

Kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy az alapítvány kuratóriuma évente négyszer ülésezett, azt az elnök hívta össze, aki tájékoztatást adott a beérkezett adományokról és kérelmekről. Ezeken az üléseken tárgyalták az alapítvány programját, céljait. Az alapítványnak Szlovákiában és Ukrajnában működik képviseleti irodája. Simon Ibolya arra vonatkozóan nem tudott tájékoztatást adni, hogy közhasznú, illetve kiemelten közhasznú célokra pontosan milyen összeget fordítottak, de ez közlése szerint nyilvános, az interneten elérhető adat. Hangsúlyozta: az adományozás minden esetben térítésmentesen történt.

Tóth Károly (MSZP) hozzászólásában azt hangoztatta, hogy a bizottságnak nem feladata megállapítani, történt-e jogsértés; ez az igazságszolgáltatás feladata.

"Nem nekünk kell elkészíteni a vádiratot. Ne játszunk rendőrt" - fogalmazott a szocialista politikus.
Utóbbi megjegyzés rendőrre vonatkozó részét Gulyás József visszautasította. Mint mondta, jelentős összegű közpénz igen kétes eredetű felhasználásáról van szó.

A bizottság az ülésen az ellenzék és a szabaddemokrata képviselő szavazatával döntött arról, hogy kezdeményezik Földesi-Szabó László kuratóriumi elnök, valamint az NBH-s kapcsolattartó meghallgatását, kérik továbbá a Pénzügyminisztérium szakértői segítségét azzal kapcsolatban, hogy a vámszabályok megfelelőek-e.

Demeter Ervin kezdeményezését azzal indokolta, hogy tisztázásra vár még az alapítvány, az alapítvány irányítói, valamint az NBH közötti kapcsolat, illetve az NBH és a vám- és pénzügyőrség közötti nexus.
Tóth Károly azt mondta, a szocialisták további dokumentumok bekérését nem tartják indokoltnak, és újabb meghallgatásokat nem támogatnak. A kormánypárti képviselők a napirend elutasítását is kilátásba helyezték a következő üléseken, és aggályosnak tartották Földesi-Szabó László tervezett meghallgatását, mondván, gyanúsított személyről van szó.

Az Együtt Egymásért, Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítvány ügyében áprilisban kezdtek el nyomozni a vámosok. A nyomozás során hét személyt gyanúsítottak meg azzal, hogy Hongkongból kapott élelmiszer-adományokat a Herba Zrt.-n keresztül jogellenesen értékesítettek magyarországi üzletláncoknak. A vámnyomozók szerint a meg nem fizetett vám, illetve áfa összege 1,22 milliárd forint.

Az alapítvány kuratóriumában szerepet vállalt az NBH egyik akkori megbízott főosztályvezetője és egy volt munkatársa, ellenük nem indult bűntető eljárás. Az ellenzéki kezdeményezésre megalakult parlamenti bizottság feladata az ügy nemzetbiztonsági kockázatainak és a korrupciógyanús eseteknek a vizsgálata.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását