2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ausztria tartsa be a schengeni szabályokat!

A magyar-osztrák határ mentén sok helyen tapasztalható, egyoldalú osztrák intézkedéseket nehezményező lakossági bejelentések nyomán Dobolyi Alexandra európai parlamenti képviselő munkabizottságot hozott létre a rendezés érdekében.
2008. február 13. szerda 18:25 - Hírextra
A képviselő kezdeményezése a Bizottság ama állásfoglalásának érvényesítését célozza, amelyet Franco Frattini biztos idén február 6-án -Herczog Edit EP képviselő szóbeli kérdésére válaszolva- tett közzé a határok szabad átlépésének lehetővé tételéről.

Emlékezetes, hogy a Schengen térséghez való csatlakozással a Magyar Köztársaság állampolgárai is ellenőrzés nélkül léphetik át többek között a magyar-osztrák határt is. Mindennek dacára, több település lakosai, polgármesterei szóvá teszik, hogy az osztrák oldalon a behajtást vagy az átmenő forgalmat tilalmazó közúti jelzésekkel akadályozzák a határokon át történő gépjármű közlekedést. Az osztrák fél ok nélkül a forgalom növekedésétől, a környezet károsításától tartva hozta meg intézkedéseit.

Dobolyi Alexandra a munkabizottság létrehozásával a határokon át vezető utak egyenjogú és jószomszédi használatát kívánja elérni. – Frattini állásfoglalása híven tükrözi a Bizottság szándékát az egyenlő bánásmód elveinek érvényesítésére. Meg kell ismernünk és méltányolnunk kell az osztrák szomszédok véleményét, ám aligha válthatja fel az egykori vasfüggönyt a bürokrácia és a bizalmatlanság megannyi, helyi tilalomfája, mondta a szocialista képviselő.

Franco Frattini igen körültekintően fogalmazott a Bizottság nevében, amikor kifejtette: "Hangsúlyozni kell, hogy a személyek belső határokon történő ellenőrzésének megszüntetése nem jelenti azt, hogy a tagállamok ne vezethetnének be a határellenőrzésekhez nem kapcsolódó, más területekre vonatkozó olyan külön szabályozásokat, amelyek a határvidékeken hatályosak. Ezzel összefüggésben a tagállamok a helyi viszonyoktól függően megfelelő rendelkezéseket hozhatnak a járművek közlekedésének szabályozására."

Vagyis, nem vitatva az osztrák oldalon lévő települések jogát a saját érdekeiknek megfelelő intézkedésekre, a Dobolyi Alexandra vezette munkabizottság a rövid tényfeltáró, tájékozódási szakaszt követően közös megbeszélésre, közmeghallgatásra, határjárásra invitálja a feleket a mindenki számára elfogadható megoldás megtalálása érdekében. A munkabizottság tevékenységét nagy érdeklődés övezi, és számos jel utal arra, hogy a rendhagyó helyzet felszámolásáért a határ mindkét oldalán sokan készek cselekedni.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását