2024. április 26. - Ervin

Vasfüggöny ereszkedett Európára

1989. augusztus 19-én Fertőrákos határában, Sankt Margarethen im Burgenland határátkelőnél szétszakadt a vasfüggöny. A szabadságot és a határok nélküli Európát szimbolizáló helyen ma ismét akadályozott az átjárás. Sógorék nem látnak bennünket szívesen. F
2008. január 18. péntek 19:03 - Tálos Lőrinc
Palkovits János Fertőrákos polgármestere: Amikor a Schengeni csatlakozási ünnepséget tartottuk a határátkelőnél azt tapasztaltuk, hogy kitettek egy Behajtani tilos! táblát a túloldalon. Ez bennünket azért érint, mert a Sankt Marghareteni határátkelőnél az út paraméterei és minősége alapján megfelelne a gépjármű forgalomnak is. Azt hittük, hogy használható lesz onnantól kezdve, hogy a határellenőrzés megszűnik. Átjárható út is rendelkezésre állhatna, de azt tapasztaltuk, hogy ezt a sógorok egy KRESZ-táblával elzárták előlünk. Természetesen nemtetszésünket fejeztük ki. Odáig jutottunk a szomszédos polgármesterekkel, hogy leülünk beszélgetni erről. Tervezünk egy lakossági fórumot is, hogy megnyugtassuk az ott lakókat, elmondjuk, hogy nem kell félniük a határ megnyitásától. Nem fog elviselhetetlen forgalom zúdulni rájuk, hiszen nem messze tőlünk ott a soproni határátkelő. Mindazok, akik távolabbra akarnak menni és nem csak a szomszédos településekre, a soproni határátkelőt választják majd és arra fognak tartani. Az itteni, lokális forgalom biztosan nem éri el a napi száz járművet, ami nem hiszem, hogy különösebben megterhelné az ottani településeket.



Arról is lehet hallani, hogy megbüntetik az autósokat.

A Páneurópai Piknik
Az NDK-beli menekültek az elso hullám után csapatosan, vagy családonként, de egyesével is folyamatosan érkeztek a határátkelohöz. A felfordulásban a magyar határorök háttal Magyarország felé kezelték az osztrák útleveleket – a megegyezéstol eltéroen. A menekültek a magyar határoröket hátulról kerülgetve – néha majdnem fellökve – özönlöttek át a határon. Az osztrák vendégek, sorukra várva, udvariasan folyosót nyitva engedték a menekülteket Margitbánya irányába. Andreas Waha és Csóka Pál értesülve az eseményekrol, a határra sietett. A polgármester látva, hogy mi történt, visszasietett a községbe, és minden panziót, vendéglot felhívott és szállást, ételt, italt és telefonálási lehetoséget kért a menekültek részére, melynek költségeit a helyi önkormányzat vállalta. Telefonált a bécsi NSZK követségre, és velük egyetértésben buszokat rendelt a német állampolgárok elszállítására. A buszok Bécsbe, majd még aznap este Giessenbe szállították oket, mivel már Magyarországról érvényes NSZK útlevéllel (!) érkeztek…

Emlékszem, hogy megkérdeztem Konrád György véleményét arról, hogy börtönbe kerülünk-e, nem is a Piknik miatt, hanem úgy általában. Nem járunk-e úgy, mint az ’56-osok, vagy a csehek ’68-ban, vagy mint Walesáék? Szó szerint emlékszem a mondataira, azt mondta: „Úgy érzem, hogy ezúttal talán van esélyünk arra, hogy esetleg valódi változások jönnek és lehet, hogy a börtönt megússzuk!” Egy beszéd alatt, amelyet nem kellett fordítanom, megkérdezte tolem a „Die Welt” tudósítója Carl-Gustaf Ströhm, hogy mi lesz Magyarországon? Azt válaszoltam, hogy egy-két éven belül kiderül, vagy kormányra kerülünk vagy börtönbe! Ez nagyon tetszett neki, máig emlegeti. Persze olyan nyugodt nem voltam, ahogy ezt neki mutattam.

Nagy László

Forrás: www.berliner-mauer.de
Igen, erről én is tudok. Volt olyan – aki a tilalom ellenére igénybe vette ezt az utat - feljelentettek. Ma hallottam, hogy valakit 70 euróra (nagyjából 17.850- forint) büntettek. Korábban – útlevéllel – át lehetett menni, de csak gyalog, kerékpárral és lóháton. Járművek részére nem volt szabaddá téve ez az útvonal. Járművekkel nem lehetett átjárni, mert ideiglenes és korlátozott volt a határátlépés.

Csak a Sankt Margarethen-i (szentmargitbányai), vagy a mörbischi (fertőmeggyesi) határátkelőnél akadályozzák a behajtást?

Mindkettőnél. A mörbischi átkelő már 1990 óta nyitva van. Eleve úgy nyitották meg, mint ideiglenes átkelőt gyalogos és kerékpárral közlekedők részére. A Sankt Margarethen-i határállomást tavaly nyitották meg a forgalom előtt.

A megnövekedett gépjármű-forgalom mellett más félelmeket is sejtenek a háttérben? Bizalmatlanságot a magyarokkal, úgy általában a kelet-európaiakkal szemben?

Igen, régebben sokat lehetett hallani, és néhányan még most is erősítgetik, hogy emelkedni fog a bűnözés akkor, ha szabaddá válik a határátlépés. Szerintünk a bűnöző nem arra fog menni, ahol könnyen lebukhat. Inkább az egyéb utakat fogja igénybe venni, hiszen az erdőn vagy a mezőgazdasági területeken át bárhol elérhető az osztrák oldal.

Milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy betartsák a schengeni határokra vonatkozó előírásokat? Vagy úgy általában a határnyitás szellemét, az európai gondolatot?

Az első reakciónk az volt, hogy a legnagyobb nyomást úgy tudjuk gyakorolni ezekre településekre, ha a határátkelőkre – főleg a mezőgazdasági területekenél – mi is kitesszük a Behajtani tilos! táblákat és akkor az osztrák paraszt sem tud átjönni hozzánk olyan könnyen, csak ugyanolyan feltételekkel, ahogy mi tudunk hozzájuk átmenni. Abban az esetben, ha nekik is akkorát kell kerülniük az átjutáshoz mint nekünk, vagy ahhoz, hogy a Magyarországon lévő földeket művelni tudják, akkor biztosan nagy felháborodás lesz abból, ami a mi malmunkra hajtja majd a vizet. Aztán úgy gondoltuk, hogy nem vesszük fel azt a kesztyűt, amit ők elénk dobtak. Olyan táblákat helyeztünk ki, mind a két határátkelőhöz, amire az van kiírva, hogy Herzlich willkommen in Fertőrákos! azaz szívesen látjuk Fertőrákoson! Ezzel is jelezzük feléjük, hogy mi magyarok vagyunk, és szívesen látjuk a vendégeket. Ha így sem jutunk közös nevezőre, akkor mindenképpen jogi útra tereljük a kérdést. Magasabb szinten Ausztriában sem látják így a dolgokat. Ez a lépés inkább a kisebb, helyi politikusok érdekeit szolgálja. Az az út, amit lezártak és amiről beszélünk ugyanaz az út, amin a határnyitás történt 1989-ben. A Páneurópai Piknik akkor a vasfüggöny lebontását és Európa egyesítését jelentette. Pont ugyanerre a helyre tették ki ezt a táblát. Az a bosszantó, hogy annak idején tárt karokkal várták a keletnémet menekülteket. Vöröskeresztes sátrakat állítottak fel, élelmiszerrel várták őket. Utakat szerveztek Bécsbe, hogy onnan tudjanak továbbmenni Nyugat-Németországba. Akkor mindenki tárt karokkal várta a magyarokat és a németeket egyaránt. Most, amikor eljutottunk odáig, hogy leomlott a vasfüggöny, később beléptünk az Európai Unióba, most már a sorompókat is felnyitottuk, egy tábla fogad minket a lebontott sorompó helyén... Ezzel jelzik, hogy a sorompó eltűnt ugyan, de az átjárás még mindig nem szabad.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását