2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Lázár kiakasztotta a jogvédőket

A Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elfogadhatatlannak tartja Lázár János azon kijelentését, amely szerint azért szükséges a védőt kizárni az őrizetben lévő gyanúsított első kihallgatásáról, mert a védőügyvédek "azon dolgoznak, hogy a politikusbűnözők megússzák."
2011. június 23. csütörtök 06:59 - HírExtra
A jogvédő szervezetek szerint a Fidesz frakcióvezetője e véleményével semmibe veszi a védelemhez való alkotmányos jogot.

Lázár János június 20-án az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában beszélt arról, hogy a politikai elittel szembeni közbizalom visszaszerzése, a korrupció elleni valódi küzdelem megindulása a tétje a büntetőeljárási törvény tervezett változtatásának.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy a törvénymódosítás a közélet tisztaságát és a büntetőeljárások gyorsítását szolgálja. Lázár János szerint a módosítás annak a próbája, hogy a parlamenti képviselők mernek-e változtatni a jelenlegi szabályokon, vagyis elég bátrak-e, hogy szigorítsanak a magukra vonatkozó büntetőeljárási szabályokon, vagy az előző hatalom cinkosai.
Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy lesznek olyanok, akik Tocsik Márta, Princz Gábor vagy Kulcsár Attila mellé állnak. "A védőügyvédek azért dolgoznak, hogy a politikusbűnözők megússzák, mi meg azért kell, hogy dolgozzunk, hogy az emberek pénzét megvédjük" - fűzte hozzá.

A két jogvédő szervezet e kijelentéssel kapcsolatos, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint az ügyvéd nem a bűnt védi, hanem a bűnös embert, esetenként pedig azt az ártatlant, akit bűnösnek hisznek. "Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy - akár tévedésből – az állami büntető igazságszolgáltatás arzenáljával találja magát szembe: még csak nem is kell bűnt elkövetni ahhoz, hogy valakinek élete során egyszer szüksége legyen védőügyvéd segítségére" - írták.

A közlemény szerint a büntetőeljárási szereplők összességének feladata, hogy igazságot szolgáltasson. A döntést a bíró hozza, és azért, hogy ezt ne csupán egyoldalú, a vád által előterjesztett információk alapján tegye, szükség van valakire, aki az eljárás hibáira, a vád bizonytalan pontjaira, az enyhítő körülményekre felhívja a figyelmet. A bíró, az ügyész és a védő együtt alkotja azt a rendszert, amelyben esély van egy igazságos döntés megszületésére.
Hangsúlyozták: a büntetőeljárásban egy óriási állami apparátus – a nyomozó- és a vádhatóság – áll szemben valakivel, aki az esetek legnagyobb részében teljesen járatlan a jogban.

Évszázadok óta egyértelmű a jogtudósok és a gyakorló jogászok számára: a terheltnek szüksége van szakértő segítségre ahhoz, hogy az eljárás tisztességes, az ítélet pedig igazságos legyen, hiszen ahogy például a móri ügy mutatta, erre néha még a védői közreműködés sem garancia - olvasható a közleményben.

"Amikor tehát a védőügyvédek a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek azért, hogy védencük – legyen bár balesetet okozó sofőr, vagy vesztegetési ügy gyanúsítottja, bolti eladó, vagy politikus – a törvénynek megfelelő eljárásban a törvénynek megfelelő bírói ítéletet kapjon, alapvető kötelezettségüknek és ügyvédi esküjüknek tesznek eleget. Szemben Lázár János álláspontjával, azon dolgoznak, hogy a védelemhez való alkotmányos jog ne csak hangzatos szólam, hanem mindenkit megillető, tényleges garancia legyen" - írták.

A jogvédők szerint "az igazságszolgáltatást nem a védőügyvédektől kell megvédeni, hanem azoktól, akik akár tudatlanságból, akár politikai haszonszerzés érdekében – bármilyen ügycsoport vonatkozásában – elvennék ezt a létfontosságú garanciát a büntetőeljárás alá vont személyektől".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását