2024. április 29. - Péter

Tüntetés Lázár javaslatai ellen

Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének jogszabály- és alkotmánymódosítási javaslatai, illetve személye miatt szervez tüntetést a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet (TMRSZ) Hódmezővásárhelyre.
2011. május 24. kedd 11:32 - HírExtra
Lázár János - aki egyben Hódmezővásárhely polgármestere is - hétfői nyílt levelében azt írta, hogy "a helyszínválasztás sokakból értetlenkedést váltott ki, hiszen Hódmezővásárhelynek az alkotmány tervezett módosításában sem szerepe, sem befolyása nincsen".

A szervezet indoklásából Lázár János arra következtetett, hogy a helyszínválasztás oka az, hogy ő Hódmezővásárhely polgármestere. Ennek kapcsán viszont leszögezte: az alkotmánymódosítás tervezetét ettől a tisztségétől teljesen függetlenül, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjeként nyújtotta be, nem önkormányzati vezetőként. Utóbbira a magyar jogrend szerint nem is lenne lehetősége - tette hozzá.

A TMRSZ kedden erre úgy reagált: a "helyszínválasztás indoka, hogy ön mint a kormánypárti frakció vezetője az elmúlt hónapokban személyes befolyását is felhasználva több olyan jogszabály - köztük az alkotmány - módosítására nyújtott be javaslatot, amelyek tartalmukat tekintve elfogadhatatlanok mind a rendvédelmi területen dolgozó munkavállalók, mind a képviseletüket felvállaló szakszervezet számára".

A szakszervezet nem tud egyetérteni Lázár Jánosnak azzal az kijelentésével, hogy a polgármesteri és országgyűlési képviselői megbízatását külön kell kezelni, hiszen - mint írták - "az ön személyére és nem pozíciói valamelyikére" vezethetők vissza ezek a jogszabály-módosítási kezdeményezések.

A TMRSZ szerint a Lázár János által beterjesztett jogszabály-módosítások, amellett, hogy jogilag és szakmailag is alaptalanok, alkalmanként nyilvánvalóan jogsértőek visszamenőleges hatályú jellegüket tekintve, "ugyanakkor igazságtalanok, félelmet keltőek és egzisztenciális bizonytalanságot is okoznak".

Lázár János hétfői levelében arra is kitért, hogy frakcióvezetői feladatai miatt a hét elején Budapesten lesz, szerdán tartózkodik ismét Hódmezővásárhelyen. Ezért erre a napra délután egy órára egyeztetésre hívta a TMRSZ képviselőit a Fidesz hódmezővásárhelyi csoportjának irodájába.

A TMRSZ válasza tartalmazza azt is, hogy Szima Judit, a szakszervezet főtitkára az egyeztetésre - közvetlen munkatársaival együtt - elmegy majd.

A TMRSZ keddtől hirdetett háromnapos demonstrációt Hódmezővásárhelyre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását