2024. május 28. - Emil, Csanád

Mennyit sikkasztottak?

Adóhatósági és számvevőszéki vizsgálatot kezdeményezett Budai Gyula miniszterelnöki megbízott a debreceni agrárcentrum támogatásával kapcsolatban, mivel szerinte a centrum támogatásáról szóló dokumentumok valóságtartalma megkérdőjelezhető; az iratok áttanulmányozása után büntetőfeljelentést is tesz sikkasztás miatt.
2010. október 29. péntek 12:37 - HírExtra
Az MTI-hez ezzel kapcsolatban pénteken eljuttatott közleményében Budai Gyula emlékeztet: a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) egy 2008. júniusi megállapodás alapján a Magyar Államkincstáron keresztül történő előirányzat- átcsoportosítással 70 millió forintot adott át az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának támogatására, egy oktatási és továbbképzési központ létrehozására.

A szerződést az FVM részéről Máhr András államtitkár, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának elnöke írta alá, aki egyúttal 2009. január 1-től a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) Vagyongazdálkodási Tanácsának elnöke.

Budai Gyula szerint a pénzeszköz felhasználásáról szóló dokumentumok és igazolások a jelenlegi információk szerint nem, illetve hiányosan állnak rendelkezésre. A vizsgálat lefolytatásához szükséges iratok bekérése folyamatban van a Vidékfejlesztési Minisztériumból és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságáról.

Budai Gyula pénteken adóhatósági és számvevőszéki vizsgálatot kezdeményezett, tekintettel arra, hogy szerinte a beszerzett dokumentumok valóságtartalma megkérdőjelezhető. Az iratok áttanulmányozása után büntetőfeljelentést is tesz sikkasztás miatt - tudatta.

A debreceni agrárcentrum csütörtökön közölte: ők elszámoltak a 70 millió forintos támogatás felhasználásáról.

Közleményükben kifejtették, hogy a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma az utóbbi tíz évben kiemelt programként eredményesen valósítja meg a határon átnyúló tudományos, oktatási és szaktanácsadási programokat. Ennek előzménye, hogy Budapesten 1999. november 26-án Románia kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya között egyezmény jött létre a tudományos és technológiai együttműködésről.

Ezt követően javaslat született oktatási és továbbképzési központ létrehozására Debrecenben, a Debreceni Egyetem, a Nagyváradi Egyetem és a Kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem együttműködésében. A központ infrastruktúrájának megteremtése a terveknek megfelelően halad: két napja volt az épület bokrétaavatója, a beruházás határidőre, 2011. június 30-ra elkészül. A központ létrehozását elnyert európai uniós pályázatok is támogatják - olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint a DEAGTC a központ létrehozására, működtetésére és a programjainak menedzselésére jelentős összeget fordít saját bevételből is.

A programok megvalósításához 2008-ban hozzájárult a költségvetési törvényben biztosított 70 millió forint is: az összeget az FVM az oktatási tárcán és a Kincstáron keresztül keretátadással, havonta bocsátotta az intézmény rendelkezésére, az a költségvetés részévé vált, így "nem kelhetett lába", s a központ ma is folyamatosan működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását