2024. május 29. - Magdolna

Biztonságos a választási informatikai rendszer

Biztonságos a parlamenti választások informatikai rendszere, és megfelelő védelmi megoldásokkal rendelkezik az illetéktelen hozzáférés megakadályozására.
2010. április 7. szerda 20:02 - HírExtra
A KEK KH közleménye szerint a választások informatikai rendszerét kifejlesztő és üzemeltető IDOM 2000 Konzulens Zrt. nyilatkozata szerint korábbi alvállalkozójával, az É.B.SZ.K. Kft.-vel annak eladása óta semmilyen kapcsolata nincs. Az É.B.SZ.K. Kft. korábbi alvállalkozói tevékenysége során nem férhetett hozzá olyan releváns információhoz, amelynek birtokában a választási informatikai rendszer működését befolyásolhatná - írták.

(A HVG korábbi beszámolója szerint a választási informatikai rendszert kifejlesztő Idom Zrt. alvállalkozójaként működött É.B.SZ.K. Kft.-t 2008-ban a marokkói Bhasil Mohammed vásárolta meg, akiről viszont a magyar nyilvántartási rendszerekben nem található adat.)
A KEK KH hangsúlyozta, hogy az általuk alkalmazott információbiztonsági megoldások és ellenőrzési mechanizmusok megakadályozzák az esetleges visszaéléseket.

Emlékeztettek, hogy az Országos Választási Iroda és a KEK KH március 23-án közös tájékoztatót tartott a választási informatikai rendszer működéséről és biztonsági kérdéseiről, amelyre meghívást kapott valamennyi jelöltet vagy listát állító párt. Az eseményen megjelent pártok képviselői a tájékoztatás mellett feltett kérdéseikre is részletes választ kaphattak.

A sikeres országos főpróbák és a megfelelő előkészületek után a KEK KH idén is a korábbi évekhez hasonló biztonságos választásra készül - zárja közleményét a hivatal.

Lázár János, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: egészen megdöbbentő, hogy a parlamenti választások előtt azzal kell szembenézni, hogy a választások informatikai rendszerét kifejlesztő, üzemeltető cég "eltűnt a semmibe", ugyanis egy marokkói illetőségű, Magyarországon ismeretlen magánszemély tulajdonába került. Ez felmérhetetlen nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a kormány veszélybe sodorja a választások tisztaságát, hiszen nem végzett olyan vizsgálatot, amely ezt a kockázatot kizárhatná - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

A következő kormánynak - ha azt a Fidesz vezeti - az lesz a feladata, hogy kivizsgálja: a magyar választások informatikai rendszerét kiépítő társaság hogyan tűnhet el tulajdonjogi szempontból, és ez mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent - jelentette ki a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását