2024. május 16. - Mózes, Botond

Az éven nem tárgyalnak Dávid Ibolyáról

Jövő hétfőn várhatóan már nem tárgyalja a parlament mentelmi bizottsága Dávid Ibolya, az MDF elnöke mentelmi ügyét, így az őszi ülésszak utolsó munkanapján az Országgyűlés sem tud a kérdésben határozni - értesült pénteken az MTI.
2008. december 12. péntek 17:55 - Hírextra
A mentelmi ügy iratait péntek délutánig nem kapta meg az Országgyűlés mentelmi bizottsága - értesült az MTI; a döntés így februárban várható.

Almássy Kornél független, volt MDF-es parlamenti képviselő, egykori MDF alelnök aljas indokból nagy nyilvánosság előtt, és jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekménye miatt tett magánvádas feljelentést Dávid Ibolya ellen. Feljelentésének indoklásaként Almássy Kornél korábban azt közölte: az MDF elnöke szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával - amely egy hangfelvételt tartalmazott - bűncselekményre elkövetésére utalt, amellyel őt hozta összefüggésbe. Almássy Kornél azt mondta, Dávid Ibolya a becsületébe gázolt, amikor az MDF tagságára "méltatlan embernek" nevezte.

Az MTI úgy tudja, elvileg a Ház még tárgyalhatja az ügyet, ha 15-én hétfőn délelőtt megérkeznek az iratok és sikerül összehívni a mentelmi bizottság ülését. Erre azonban a szokásosnál korábban kezdődő utolsó ülésnap miatt már kevés az esély.

Az ügy érdekessége, hogy Dávid Ibolya MDF-es országgyűlési képviselőként a mentelmi bizottság tagja, így szavazáskor - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - ki kell mennie az ülésről, és a tíztagú bizottság (akik közül öt kormánypárti, öt ellenzéki képviselő) kilenc szavazza meg a testület javaslatát.

A mentelmi bizottság adatai szerint ritkán fordul elő, hogy az Országgyűlés magánvádas ügyben megszavazza a mentelmi jog felfüggesztését, amelyhez egyébként a plenáris ülésen kétharmados többségre van szükség.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság már megküldte az Országgyűlésnek a Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos iratokat.

Az ügy kapcsán Almássy Kornél korábban az MTI-nek azt mondta: az lenne az elegáns, ha Dávid Ibolya, a demokrata fórum elnöke önként lemondana mentelmi jogáról, hogy a bíróság lefolytathassa a magánvádas büntetőügyet.

Almássy Kornél úgy fogalmazott: reméli, Dávid Ibolya "nem bújik mentelmi joga mögé és vállalja tettéért a következményeket a bíróság előtt, továbbá nem játszik össze a szocialistákkal" annak érdekében, hogy a kormánypárti frakció szavazataival ne adják ki őt a bíróságnak.

Közölte: ha az Országgyűlés nem függeszti fel Dávid Ibolya mentelmi jogát, akkor polgári jogi útra tereli az ügyet.

Almássy Kornél szavaira reagálva Dávid Ibolya az M1 Kereszttűz című műsorában a hét elején azt mondta: valószínűleg ebben az esetben is azt teszi, amit hasonló ügyekben korábban tett.
"Minden egyes esetben lemondtam eddig is, és valószínű, hogyha megkapom ezt az iratot, akkor is le fogok mondani róla, mert (...) úgy gondolom, hogy az én igazságom a magyar igazságszolgáltatás előtt, a bíróság előtt kristálytiszta" - fogalmazott a politikus.

Mint ismert, Almássy Kornél elindult az MDF elnöki posztjáért, ám elmondása szerint a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták és arra akarták rávenni, lépjen vissza a pártelnökjelöltségétől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól akkor azt mondta, feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból Almássy Kornélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását