2024. április 29. - Péter

Az MDF IQ-ja

Az MDF Almássy Kornél elnökjelöltségével meginduló szakadása most tovább gyűrűzik. Ugyanis új szervezetet alakult, Ifjúsági Konzervatív Unió (IQ) néven, ám hivatalosan csak egy ilyenje lehet a pártnak, ami jelenleg az Almássyt is vezetőségében tudó Ifjúsá
2009. január 5. hétfő 18:19 - Pásztor Balázs
Mivel a pontos helyzetet tényfeltáró eszközökkel gyakorlatilag lehetetlen kibogozni, más módszert választottunk: a különböző közleményekben és gyűléseken megfogalmazott mondatok értelmezésén keresztül kíséreljük meg kideríteni, tulajdonképpen mi is folyik itt.

Történeti áttekintés

Történt egyszer, hogy egy ifjú titán - Almássy Kornél - úgy gondolta, hogy nem az ötven év felettiek privilégiuma a pártvezetés, hogy nincs minden fontos tisztség betonba foglalva, és hogy egy feltörekvő fiatal(abb)nak is lehet legalább arra esélye, hogy tisztességesen elinduljon egy pártvezetői posztért. Természetesen szó nincs arról, hogy Almássy úr maga lenne a makulátlan tisztesség, becsület, és minden jó megtestesítője , de valljuk be hogy az ami őt érte, enyhén szólva is durva, erénytelen – függetlenül attól, ki, mikor, miért és hogyan is keveredett a dicstelen történetbe.

Ugyanis ahogy jelöltette magát, felbukkant Dávid Ibolya három loncsos kutyája (így az almássysta változat), akik szintén jelöltették magukat, csak hogy Almássytól esetleges szavazatokat vonjanak el (akik aztán Almássy visszalépésével „hirtelen” szintén visszavonulót fújtak). De amikor ez sem lett elég, akkor jött a lehallgatási botrány, Almássy jogszerűtlen és kapkodó, majd később jogos kizárása. Mindez természetesen nem tett jót az MDF fiatalok általi megítélésen, amit az IDF - szerepvállalásához híven - hangoztatott is. Sokan úgy látták, hogy Dávid mindenáron védi hatalmát, ő az egyeduralkodó, a „türannosz”.

Tények, dokumentumok és közlemények - boncolgatva

Az MDF problémái
Ha eltekintünk az IDF ostorcsapásaitól, az Almássy-botránytól, és Ferencvárosi választások hamis kopogtatócéduláitól (amivel egy külön cikkben foglalkozunk majd), az MDF-nek akkor is marad elég gondja. Huber Szebasztián, az MDF budapesti alelnöke szerint, ha nem látja be a vezetés, hogy a párt politikája kudarcot vallott, akkor az MDF 2010-es választási szereplése is veszélybe kerül.
Lasztovicza Gábor, az IDF elnöke már korábbi, a Hírextrának adott interjújában is pedzegette azt a tényt, hogy sem az IDF, sem annak tagjai (vagyis az MDF-el szimpatizáló ifjúság) nincs megelégedve az Almássy körül botrány „lezárásával”, és az esetért erősen neheztel anyapártjára. „A fiatalok többsége csalódottan és reményvesztetten áll az ügy előtt, hisz Almássy egy fiatal, feltörekvő politikus volt, aki némi elitváltást is véghezvitt volna a pártelnökséggel, de a mindenki által ismert végkifejlet - lehallgatás, UD - nem vetett jó fényt az MDF-re."

Az MDF és az IDF közti összetűzés a december 13-ai IDF tisztújító kongresszusán csak erősödött. Az IDF határozottan visszautasította az MDF vagyis Dávid Ibolya „ultimátumát”, melyben a pártvezér elmondta, „a jó viszony érdekében tanácsos volna” kihagyni Almássy Kornélt. Sőt, Lasztovicza és irányvonala magabiztosan (48 igen 5 nem) maradt a szervezet élén, és Almássy is megtartotta alelnöki posztját - az MDF-ből való kizárása ellenére. Erre három képviselő nem hivatalosan kilépett az IDF-ből, de róluk majd később.

A tisztújításon azonban nem csak erről határoztak, hanem újabb ostorcsapásokkal bírálták anyapártjukat - amit az nyilván nem nézett jó szemmel, hisz egyébként sem nagyon bírja a kritikát, érkezzen az bárhonnan. „Az IDF úgy látja, hogy az MDF vezetése politikai és morális válságba sodorta a pártot. A tisztújítás jogilag és morálisan egyaránt megkérdőjelezhető körülményei, nem a 15 éve elhunyt Antall József, hanem a széthúzás szellemét hozták a pártba.”

Ezek mellett bírálta a botrányos hírű Lengyel Zoltán pártba való felvételét, és azt hogy támogatta a Gyurcsány-féle adótörvény-csomagot („Az MDF vezetése ezzel a döntésével semmibe vette az MDF Országos Választmányának ez év márciusi, ma is hatályos döntését, amely szerint az MDF semmilyen formában nem nyújt segítséget a Gyurcsány kormány fennmaradásához„). Végezetül kijelentette: „az Ifjúsági Demokrata Fórum elvárja az MDF vezetésétől, hogy állítsa helyre a törvényességet az MDF-ben, és térjen vissza az Antall József által kijelölt konzervatív, jobboldali politika folytatásához”. Az MDF vezetése politikai és morális válságba sodorta a Magyar Demokrata Fórumot - tetézte később Lasztovicza.

IQ

Bár Lasztovicza még decemberben úgy vélekedett, hogy a „három szakadár” kevés lesz ahhoz, hogy a kis párt új ifjúsági szervezetét létrehozza, nem lett igaza. Ugyanis az MDF ezt nem hagyhatta annyiban, így a nem hivatalosan kilépett három tagból új ifjúsági szervezetet formált, az IQ-t. Makay Zsolt, az MDF országos választmányi elnöke már korábban jelezte, hogy ha a „renitens”, a pártból kizárt Almássy Kornél vezette IDF más politikai irányt vesz, mint az anyapárt, akkor elválnak a szervezettől - így talán ennek első lépéseit láthatjuk.

A szervezet „azzal a céllal alakult, hogy tevékenyen részt vegyen egy az ország szempontjából tovább nem halogatható konzervatív szemléletváltás és fordulat előmozdításában” - vagyis hogy az IDF szemléletéről átváltson Dávid Ibolya szemléletére a fiatalság körében. Ezt jól jellemzi az IDF szellemes közleménye is, melyben javasolják a szervezet átnevezését Ultraibolya Akciócsoportra (a poén megfejtése: „ultra”, mint politikai jelző extrém mértékben egy adott irányba tolódó irányzatra, és „ibolya”, mint utalás a Dávid Ibolya képviselte irányra).

Magának a szervezetnek egyébként jogszabályi problémái is vannak, mivel az MDF alapító okirata szerint csak egy ifjúsági szervezete lehet a pártnak, és eme jogszabályt kifejezetten problémás megváltoztatni - hívta fel a közvélemény figyelmét Lasztovicza. A kötelező tiszteletköröket mindketten lefutották: az IDF szerint „öröm a számukra, ha a közéletben aktívan tevékenykedő fiatalok jelennek meg”, míg Horváth István, az IQ elnöke azt mondta, jó kapcsolata van az IDF vezetőivel, ám „más értékrendet” kíván képviselni, mint ők.

Horváth egyébként azt is hangoztatta, hogy az új szervezet „konfliktuskeresés helyett az együttműködést keresi a pártvezetéssel”, és segíteni kívánja az MDF-et céljai elérésében - tehát egyértelművé tette a Dávid melletti kiállást, és az IDF-fel való szembehelyezkedését. Alapító okiratukban és tíz pontjukban azonban ők is Antall József elveiig nyúlnak vissza - tehát akkora elvi szembenállásnak mégsem kellene lennie a két szervezet között. Továbbá hangsúlyozták az egyén nagyobb felelősségvállalását, és bírálták a „romboló populizmust”. Kijelentették, hogy nincs szükség 386 fős törvényhozásra, pazarló önkormányzati rendszerre, ám erősen támogatják a piacgazdaság szerepét és a környezetvédelmet.

Megkérdeztük Lasztovicza Gábort

Több értesülés is kering a magyar médiában, tisztázzuk a kérdést: Horváth István és két társa kilépésének híre mennyi igazságot tartalmaz?

Bár biztosan szándékukban áll, de nekünk ezt még nem jelezték, a sajtóból értesültünk mi is erről a döntésről. Hozzánk erről hivatalos papír nem érkezett, így hivatalosan nem léptek ki.

Mennyire reális a Horváth által emlegetett együttműködés illetve a kettős tagság?

Horváth egyértelműen kijelentette, hogy más értékrendet kíván képviselni, mint az IDF. Azt sajnos nem tudom, ezt hogyan gondolja megvalósítani, ugyanis nincs túl sok értékrend a placcon ahhoz, hogy válogatni lehessen. Bár mindketten jobboldali értékrendet képviselő szervezet vagyunk - tehát elviekben hasonlóan gondolkodunk -, de úgy látom, hogy a célja nem ez, hanem hogy az ifjúsági szervezetben megtalálható személyi kört negligálják. Sok eltérés nem lehet a két szervezet céljai között, de könnyebb egy belső konfliktust megoldani úgy, hogy személyi kérdéssé konvertálják az ügyet, mintha végigküzdenék magukat a problémán vitákkal, érdemi kompromisszumokkal. A kritikai hangokat megpróbálják elnyomni.

Mi lehet az IQ formai jövője?

Horvát elmondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy majd az IQ legyen az MDF ifjúsági szervezete. Ez azonban csak alapszabály-módosítással képzelhető el, amihez kétharmados többség kell. Az elnökségnek ugyanakkor joga van arra is, hogy együttműködési megállapodást kössön egy civil szervezettel - sőt, még jogokat is adhat neki - így ez lehet az első lépés.

Maga az IDF továbbra is az MDF-el együtt tervezi a jövőjét?

Az IDF marad az, ami volt: egy politikai ifjúsági szervezet. Ha az MDF nem tart ránk igényt, akkor önállóan. Több ezer olyan fiatal ténykedik az IDF-ben, akiknek van elképzelése arról hogyan lehetne a közéletben aktívan tevékenykedni és hogy kik képviselik megfelelően a világképüket. Tehát az IDF él és virul, továbbra is dolgozik, de a mi részünkről nincs elszakadási szándék. Azt tartanánk szerencsésnek, ha egy vita keretében a konfliktusok megoldódnának, és vennék azokat az üzeneteket, amiket belső fórumokon már másfél éve hangoztatunk, és aminek tudjuk mi lett a vége Almássy kizárásával és minden egyébbel. De úgy tűnik, így járnak a kritikusok az MDF-ben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását