2024. május 16. - Mózes, Botond

Almássy: Dávid Ibolya önként mondjon le a mentelmi jogáról

Almássy Kornél független, volt MDF-es parlamenti képviselő szerint az lenne az elegáns, ha Dávid Ibolya, a demokrata fórum elnöke önként lemondana mentelmi jogáról, hogy a bíróság lefolytathassa a magánvádas büntetőügyet, amelyben a politikus feljelentést
2008. december 5. péntek 16:45 - Hírextra
Almássy erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság megküldte az Országgyűlésnek a Dávid Ibolya mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatos iratokat. A mentelmi bizottságnál közölték: az iratokat még nem kapták meg.

Mint Almássy Kornél elmondta, reméli, Dávid Ibolya "nem bújik mentelmi joga mögé és vállalja tettéért a következményeket a bíróság előtt, továbbá nem játszik össze a szocialistákkal" annak érdekében, hogy a kormánypárti frakció szavazataival ne adják ki őt a bíróságnak.

Közölte: ha az Országgyűlés nem függeszti fel Dávid Ibolya mentelmi jogát, akkor polgári jogi útra tereli az ügyet.

A jelenleg függetlenként politizáló országgyűlési képviselő szerint ha Dávid Ibolya önként lemondana mentelmi jogáról, és ezt kérné az Országgyűléstől, akkor a képviselőknek ezt tiszteletben kellene tartani, akkor is, ha a Ház magánvádas ügyekben nem szokta felfüggeszteni a mentelmi jogot.

"Ez a mentelmi ügy példa nélkül áll a magyarországi rendszerváltás történetében, hiszen több mint érdekes, hogy titkosszolgálati módszerekkel avatkoznak be egy demokratikusnak vélt párt belügyeibe" - fogalmazott Almássy Kornél az MTI-nek.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án tette közzé határozatát, amelyben elutasította Dávid Ibolya feljelentését, amely szerint a Dávid Ibolya birtokába került hangfelvétel alapján Almássy Kornél érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Azóta a Legfőbb Ügyészség is elutasította ezt a feljelentést, így ez jogerőre emelkedett.

Almássy Kornél szerint az MDF, illetve Dávid Ibolya rossz lelkiismeretét jelzi, hogy az UD Zrt. tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság felállítását az MDF frakció nem szavazta meg. Ez azért lehet - mondta -, mert az MDF vezetése tart arról, hogy az ügyészség után a parlamenti bizottság is megállapítja: Dávid Ibolya alaptalanul rágalmaz.

Az Országgyűlés mentelmi bizottság az MTI érdeklődésére pénteken közölte: még nem kapták meg a Dávid Ibolya mentelmi ügyével kapcsolatos iratokat.Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

Az MTI úgy tudja, ha csak az utolsó parlamenti napon, december 15-én délelőtt érkeznek meg az iratok, elvileg még akkor is van mód összehívni a mentelmi bizottságot, és dönteni a Ház elé terjesztendő javaslatról.

Az ügy érdekessége az is, hogy Dávid Ibolya MDF-es politikusként a mentelmi bizottság tagja. Ilyen esetekben az a gyakorlat, hogy a szavazáskor a képviselő kimegy az ülésről, és a tíztagú bizottság kilenc tagja szavazza meg a testület javaslatát.

A mentelmi bizottság adatai szerint ritkán fordul elő, hogy az Országgyűlés magánvádas ügyben megszavazza a mentelmi jog felfüggesztését, amelyhez egyébként a plenáris ülésen kétharmados többségre van szükség.

Almássy Kornél szeptember végén - még mint MDF-es képviselő, a párt alelnöke - tett feljelentést Dávid Ibolya pártelnök ellen, aljas indokból nagy nyilvánosság előtt, és jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekménye miatt.

Ezt megelőzően az MDF elnöke szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával - amely egy hangfelvételt tartalmazott - bűncselekményre elkövetésére utalt, amellyel Almássy Kornélt hozta összefüggésbe. Almássy Kornél azt mondta, Dávid Ibolya a becsületébe gázolt, amikor az MDF tagságára "méltatlan embernek" nevezte.

Mint ismert, Almássy Kornél elindult az MDF elnöki posztjáért, ám álláspontja szerint a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták és arra akarták rávenni, lépjen vissza a pártelnökjelöltségétől. Ezt végül meg is tette. Visszalépésének okairól akkor azt mondta, feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették. Ezt követően az MDF kizárta soraiból Almássy Kornélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását