2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Dávid Ibolya ésszerűen válságkezelne

Az MDF ésszerű kiadáscsökkentő programot javasol a válság megoldása érdekében - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden a parlamentben, miután a Reformszövetség képviselőivel találkozott.
2008. december 9. kedd 13:23 - Hírextra
Az MDF elnöke kiemelte: pártja nagy örömmel üdvözölte a Reformszövetség létrejöttét. Mint mondta, ez a szervezet atipikus a parlamentális demokráciák életében.

Felhívta a figyelmet arra: Magyarországon 3,9 millió munkavállaló van, ebből 1,8 milliónyit minimálbérre jelentenek be, csaknem 800 ezer költségvetésből fizetett közalkalmazott, köztisztségviselő dolgozik, és alig egymillió ember van Magyarországon, akik jelentős adóval a vállukon viszik az ország minden terhét.

Hozzátette: az MDF számára az a fontos, hogy ezt az adófizető réteget erősítse meg.Kiemelte, az MDF ésszerű kiadáscsökkentő programot javasol a válság megoldása érdekében, ami 500-600 milliárd forintos megtakarítást tartalmazna. A kiadáscsökkentő programokat azonban reformoknak is követniük kell - tette hozzá.

Dávid Ibolya arra kérte a Reformszövetséget, hogy adjanak segítséget a kétharmados reformok megvalósításához. Példaként említette az önkormányzati, valamint a párt- és kampányfinanszírozási reformot.

Elmondta azt is: az MDF évek óta szorgalmazza a kamatadó és az árfolyamnyereség-adó eltörlését.Az MDF elnöke közölte: az MDF javasolta az euró bevezetésének meggyorsítását.
Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke azt hangsúlyozta: a Reformszövetség azt szeretné, ha Magyarország a nagyon nehéz helyzetből mielőbb kilábalna.
Elmondta, hogy még február előtt fiatal közgazdászok segítségével letesznek az asztalra egy olyan javaslatot, hogy mit kell azonnal, és mit kell középtávon megvalósítani.

Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a világgazdasági válság utáni kapitalizmus nem ugyanaz a kapitalizmus lesz, mint ami a válság előtt volt.

Beszélt a hitelválságról, mely a hazai bankok mellett a hazai vállalkozásokat is sújtja.
Mint mondta, szó lehet arról is, hogy a teljes kamatadót, árfolyamnyereség-adót és a profitadót eltöröljék, mert szükség van arra, hogy a hazai lakosság megtakarításokat gyűjtsön.

A találkozón a Reformszövetség részéről jelen volt még Nagy Tamás, Lőrincze Péter és Vimmer István. Az MDF delegációjában Herényi Károly, a párt frakcióvezetője és Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő vett még részt.

A Reformszövetséget november végén hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke.

A Reformszövetség olyan átfogó reformprogramot kíván kidolgozni, amely beépíthető a 2009-2013 közötti időszak társadalom- és gazdaságpolitikai programjaiba. A reformok bevezetésének célja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye, a lakosság jövedelme és életminősége mielőbb felzárkózzon az Európai Unió átlagához, és elkerülhető legyen az ország további gazdasági lemaradása - mondta el szövetség megalakulásakor tartott sajtótájékoztatón Pálinkás József, az MTA elnöke.

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is tárgyalt már december elején a Reformszövetséggel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását