2024. május 3. - Tímea, Irma

Az ország "nem alagútban van, hanem gödörben"

Orbán Viktor szerint európai összehasonlításban Magyarországnak van a legrosszabb kormánya, amely döntéseivel súlyosbítja a válságot, és egyik héten az SZDSZ-t, másik héten az MDF-et vásárolja meg a parlamenti szavazáskor; a Fidesz elnöke erről azt követő
2008. december 2. kedd 15:45 - Hírextra
A tárgyalás után együtt állt az újságírók elé a Reformszövetség részéről Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Orbán Viktor.

Futó Péter az első és legfontosabb feladatnak a likviditási válságból kilábalást nevezte, és kiemelte, hogy fel kell készülni arra, hogy a gazdasági válság miatt munkahelyek szűnnek meg. Szerinte középtávon az euró bevezetése, hosszútávon pedig a gazdasági versenyképesség és az életszínvonal európai átlaghoz felzárkóztatása a cél. A MGYOSZ elnöke a Reformszövetség alapvető céljának azt nevezte, hogy már kész elképzelésekkel álljanak elő, amikor "látszik a fény az alagút végén".

Orbán Viktor ugyanakkor úgy fogalmazott: azért nem látszik a fény az alagút végén, mert a többi európai országgal ellentétben "mi nem alagútban vagyunk, hanem gödörben", és azért tart az ország ott, ahol, mert európai összehasonlításban a legrosszabb kormánya Magyarországnak van.

Mint mondta, Európában nincs még egy kormány, amely elmondhatná magáról, hogy négyéves kormányzása során minden évben alacsonyabb gazdasági növekedést produkált, mint az előző évben. Egy kérdésre válaszolva megjegyezte: a válsághoz vezető út szocialista párt- és kormányprogramokkal van kikövezve.

A pártelnök szerint a válságkezelésre adott válaszok is rosszak, a kormány döntései valójában súlyosbítják a válságot, ez a politika pedig "aknamezőre" vezeti Magyarországot. Ugyanakkor szerinte a munkanélküliség növekedése fékezhető lenne megfelelő parlamenti döntésekkel.
Orbán Viktor négy reformot tartott szükségesnek a munkahelyek megtartása érdekében, és jelezte, hogy ebben a Reformszövetséggel szívesen működnek együtt. A pártelnök szerint politikai-kormányzati reformra, adóreformra, valamint foglalkoztatáspolitikai és fejlesztéspolitikai reformra is szükség van.

A Fidesz elnöke természetesnek vette a Reformszövetség fellépését, mert mint mondta, Magyarországon mindenki tudja, változásra volna szükség, és azt is látják, hogy ez a változás a politikából nem tud kiindulni.

"A kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék soraiból, a Fideszből. Megvásárol ilyen-olyan megbízásokkal egy-egy képviselőt, vagy éppen független képviselőt ültet be a miniszteri székbe; na ebből változás nem lesz" - jelentette ki. Kérdésre válaszolva megerősítette: azért fogalmazott ilyen erősen, nehogy félreértsék.

Szerinte ha kívülről valamilyen bíztatás, bátorítás nem érkezik, akkor változás nem lesz, ezért örülnek, hogy a Reformszövetség színre lépett és remélik, képes lesz változást elindítani a közgondolkodásban és a magyar reformpolitikában. Arra a kérdésre, hogy a 2010-es választásokig valószínűleg nem lesz változás, Orbán Viktor azt mondta: "javasasszonyokkal sosem versenyzek abban, mikor milyen fordulat lesz, ezt meghagyom inkább nekik".

Orbán Viktor fontos kérdésnek nevezte, hogy Magyarország a jelenleginél is gyengébb állapotban kerül-e ki a válságból, rosszabb életszínvonallal és gyengébb gazdasággal, vagy kevesebb munkanélkülivel és jobb gazdaságszerkezettel. Ugyanakkor szerinte nemcsak válságkezelésre, hanem a magyar kapitalizmus újjáépítésére van szükség a reformok révén. A Fidesz elnöke azt mondta, egy olyan kapitalizmust kellene megteremteni, ami jó a magyar munkavállalóknak, a magyar tőkének és a Magyarországon beruházó külföldieknek.

Az ellenzéki pártelnök a Reformszövetség vállalkozását azért tartotta fontosnak, mert szerinte ezzel végre a vállalkozók és a tudományos élet embereinek hangja is hallatszik. A passzátszelet nem a politikusok vagy a kormány fújja, hanem a vállalkozások, a kormány dolga pedig az, hogy belefordítsa ebbe a szélbe az ország vitorláját - mondta a Fidesz elnöke, aki szerint ezzel szemben Magyarországon semmilyen konzultáció nem folyt az elmúlt időszakban, és a reformok azért siklottak ki, mert nem kérdezték azokat, akikről a reform szólt.

Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a Reformszövetség az államigazgatás, a közigazgatás, az önkormányzatok, valamint a nyugdíjrendszer és a vállalkozásélénkítő támogatáspolitika területén javasol reformokat, és fontosnak tartja, hogy bizonyos területeken a legrövidebb időn belül induljanak el a változások. Szerinte ezt a politika tudja elősegíteni. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem a spanyolviaszt akarják feltalálni, hanem olyan reformokat javasolnak, amelyek egyes elemei már ismertek.

A tárgyaláson a Fidesz részéről Orbán Viktor mellett Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető és Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere vett részt. A Reformszövetségtől Futó Péter és Pálinkás József mellett Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke, Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, valamint Lőrincze Péter, a VOSZ elnöki főtanácsadója volt jelen.

A Reformszövetséget múlt pénteken hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását