2024. április 28. - Valéria

A kormány és a szakszervezetek elbeszéltek egymás mellett

A kormány vállalja, hogy jövőre kompenzálja a közszféra 13. havi járandóságának kiesését - nyilatkozta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn az MTI-nek, miután megbeszélést folytatott a közszféra szakszervezeteivel, amelyeknek képvi
2008. december 1. hétfő 20:17 - Hírextra
Csizmár Gábor kifejtette: a kormány azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy 140 ezer forintos fizetéshatárig mindenki megkapná a 13. havi illetmény helyett járó pótlékot. Az államtitkár szerint ezzel a közszféra dolgozói a 13. havi illetményüknek csupán az egyharmadától esnének el.

A szakszervezetek a mértékkel nem elégedettek, a pénz elosztásának módszerében azonban megegyeztünk - mondta Csizmár Gábor. A kompenzációs módszer a 13. havi nyugdíj átalakításához hasonló elven működne, azaz a kormány maximálná a közszféra 13. havi járandóságát. A kormány erre a célra 112 milliárdot különített el a jövő évi költségvetésben.

A pótlék fix összege a mai számítások szerint 11.500 forint lenne, ezt minden hónapban megkapnák a közszférában dolgozók. Mivel a mértékben nincs egyetértés a kormány és a szakszervezetek között, ez egyelőre csupán a mostani állapot - fogalmazott az államtitkár.

Csizmár Gábor szerint jó lenne a szakszervezetekkel megegyezni a költségvetés december 15-i zárószavazásig. Leszögezte: a mértéket illetően már nincs mozgástér, az a számítás folyik, hogy ez mire lesz elegendő, hány embert érintene a teljes kompenzáció, hol húzzák meg az összeghatárt.
A kormány és a szakszervezetek jövő hétfőn egyeztetnek újból. Addig két szakmai egyeztetés is zajlik: egyrészt arról, miként monitorozzák közösen a közszféra 2009-es jövedelmi viszonyait, másrészt arról, hogy a közszféra foglalkoztatási biztonsága a jelenlegihez képest miként erősödhessen.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt közölte: a szakszervezeti oldal nem tartotta elfogadhatónak a kormány ajánlatát, ezért elkezdik az ágazati sztrájkok szervezését.

A 23 ágazati szakszervezetet tömörítő Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság ülését követően az MTI-nek elmondta: amennyiben a kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre, a testület jövő hétfői ülésén eldöntik, hogy milyen időtartamú sztrájkokat hirdessenek meg január 12-re. Ágazatonként változik, hogy milyen időtartamút lehet vállalni, ezek felmérése most folyik - jegyezte meg.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján trükközésnek és bűvészkedésnek nevezte a kompenzáció ötletét. Mint mondta, ehelyett a kormánynak a törvényben, megállapodásban vállalt kötelezettségeit kell betartani.

Nem félmegoldásokat kell produkálni. A 13. havi jövedelem egy bonyolult rendszer egyik eleme, és azt meg kell adni a közszférában dolgozóknak - jelentette ki a Fidesz alelnöke, aki szerint "álhivatkozás", hogy a költségvetés nem biztosít fedezetet erre, mert a büdzsé arra biztosít fedezetet, amire a kormány akarja.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is a közszféra bérhelyzetéről írt hétfői blogbejegyzésében. Úgy fogalmazott: ha egy politikus azt mondja a választóinak, most nem áll módjában javaslatot tenni béremelésre a közszférában, nem azért teszi, mert nem tudná, hogy a mostani jövedelmek elég messze vannak attól, amit megérdemelnének.

Azért teszi, mert belenéz az államkasszába, és látja, hogy a "brutális nemzetközi gazdasági válság körülményei között nem lesz az államnak annyi bevétele, hogy abból többet fizethessen" - fogalmazott a kormányfő. Emlékeztetett arra, hogy a versenyszférával szemben a közszféra továbbra is bizonyos védelmet nyújt a dolgozóknak. Ugyanakkor nem kifogásolható, hogy több jövedelmet szeretnének kapni, hiszen a szociális szakmában, az egészségügyben "átkozottul alacsonyak a bérek".

"Halljuk a hangját azoknak, akik tiltakoznak a béremelés és a 13. havi bér elmaradása miatt. Amit lehet, meg is fogunk tenni, különösen a legalacsonyabb jövedelműek védelme érdekében" - írta blogjában a miniszterelnök, anélkül, hogy további részleteket közölt volna erről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását