2024. május 3. - Tímea, Irma

Obama szárnyai alatt

Az Obama-kormány összetétele egyre jobban kezd körvonalazódni, így egyre több jövőbeli intézkedésre lehet következtetni. A wannabe-elnök látszólag minden ígéretét megtartja: lesz a kormányban Hillary Clinton, afroamerikai és republikánus egyaránt. A hírex
2008. december 3. szerda 18:59 - Pásztor Balázs
Hillary Diane Rodham Clinton - Külügyminiszter

A hatvanegy éves ex-first lady '73-ban végzett a Yale egyetem jogi karán, majd két év múlva összekötötte életét a botrányos elnökséget befutó Bill Clintonnal. Többször szerepelt Amerika 100 legbefolyásosabb ügyvédjeinek listáján, majd 1997-től gyermekegészségüggyel kezdett foglalkozni. 2000-ben New York szenátorának választották, és a szenátusban később George W. Bush külpolitikáját támogatta.

A sok szempontból keménynek tartott Hillary személye - külpolitikai tapasztaltsága ellenére - felvet néhány kérdést, például hogy mennyire előnyös választás egy Amerika számára ennyire labilis külpolitikai helyzetben. A választás egyébként éppen annyira belpolitikai kérdés is - vagyis a demokraták megosztottságát hivatott csillapítani -, mert más módon nehezen lenne magyarázható, hogy Obama egy olyan személyt állítson a külkapcsolatok élére, akit pár hónappal ezelőtt ekképp bírált: „a világban szerzett tapasztalatai kimerülnek a teázásban”.

Férje egyébként kilenc pontban is változtatott viselt dolgain csak azért, hogy kedvese elfoglalhassa a külügyminiszteri posztot. Így nyilvánosságra hozta elnöki könyvtára és alapítványa 200 ezer adományozójának nevét, és megígérte: a Clinton Global Initiative (nyomor és betegségek elleni kezdeményezés) marad Amerikában - tehát nem happolja el a show-t Obama elől. Ellenben Obama is megígérte Hillarynek, hogy segít adományokat gyűjteni a választási kampány során felhalmozott többmilliós adósságának törlesztésére.

Obama szerint „Hillary külügyminiszteri jelölése annak a törekvésének a jele, hogy meg kell újítani az Egyesült Államok diplomáciáját és szövetségi viszonyait”. De azt is kifejtette, hogy Hillary-re nehéz munka vár: „egyebek mellett meg kell akadályozni, hogy Irán és Észak-Korea atomfegyverhez jusson, tartós békét kell elérni Izrael és a palesztinok között, erősíteni kell a nemzetközi intézményeket.” Sokan kételkednek, hogy a szenátorasszony egyáltalán képes-e ilyen feladatok végrehajtására.

Robert Michael Gates - Védelmi miniszter

A 2006. december 18-a óta posztján lévő, és még legalább egy évig ott maradó, történelemből diplomázott politikus az első védelmi miniszter, aki elnökváltás után is tisztségében marad. Az először a légierőnél, majd a CIA-nál karriert csináló vezető volt a Texasi Egyetemi igazgatója is, és csak ezután kötött ki a Pentagonnál. Részt vett az Irak Tanulmányi Csoportban - amely katonai szempontok alapján tanulmányozta az iraki háborút. Kétpárti hozzáállása közismert, 2007-ben a New York Times az USA egyik legbefolyásosabb embereként említette.

Feladata nem lesz egyszerű: neki kell megoldania az iraki háború befejezését, és az afganisztáni hadszíntér megerősítését is. Kijelentette: „át kell csoportosítani a forrásokat, a terror elleni háborút ott kell befejezni, ahol elkezdődött, Afganisztánban”. Maga a jelölése egyesek szerint a folyamatosságot jelképezi, mások szerint viszont viszály forrása lesz.

Ifjabb Eric Himpton Holder - Igazságügy miniszter

Az eredetileg columbiai bíróként tevékenykedő, Bronxban született jogász Obama kampányának aktív résztvevője, a leendő elnök bizalmasa. Korábban a főváros vezető szövetségi ügyészeként szigorával szerzett hírnevet - a posztra még Ronald Reagan elnök nevezte ki. Bár az első afroamerikai lesz posztján, de ebben a szempontból már igazi veteránnak számít, ugyanis ő volt az első afroamerikai szövetségi ügyész és az első afroamerikai igazságügyminiszter-helyettes is - ez utóbbi a Clinton kormány idején.

Döntenie kell majd a Guantanamói börtön "terroristáinak" sorsáról, valamint a Bush-kormány kissé erős lehallgatási szabályai is terítékre kerülhetnek. Mivel a korrupció ismert ellensége, ezért valószínűleg ez irányban is tesz majd lépéseket - ami mindenképpen a választók jövőbeli elégedettségét fokozza.

Janet Napolitano - Belbiztonsági miniszter

A 2002 óta Arizona kormányzójaként tevékenykedő, olasz gyökerekkel rendelkező metodista protestáns hölgy jogi diplomával kezdett neki a nagybetűs életnek, bár elvégezte a „politikusképző” Truman Scholarship-et is. A jogi körökből 1991-ben vándorolt át a politika színterére, bár ott is ügyészként, majd főügyészként dolgozott Clinton alatt. A 2000-ben mellrákkal is megküzdő politikus benne volt abban a 8-as listában, akik akár mint nők szóba jöhettek volna elnökjelöltként, de végül Obama támogatása mellett döntött.

Konzervatív demokrata hírében áll, a határvédelmi kérdések nagy szakértője. Mindenképpen szakmai tudását jelzi az a tény, hogy John McCain valószínűleg szintén őt választotta volna a belbiztonság élére.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását