2024. április 29. - Péter

Támogatás orvosi ezközökhöz

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Onkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya a kiemelten közhasznú Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítványtól 16 millió forintos támogatást vehetett át csütörtökön.
2008. november 13. csütörtök 17:47 - Hírextra
A csontvelő-átültetés esetében a kemoterápiás kezelés az elviselhető mértéknél sokkal nagyobb dózisú, s az ilyen intenzív kezelés következtében kialakuló legsúlyosabb mellékhatások csak a betegtől korábban levett és sejtfagyasztó készülékben tárolt csontvelői őssejtek visszaadásával küszöbölhetők ki - ismertette a részleteket Csiba Gábor az ünnepélyes átadáson.

Nagy Kálmán osztályvezető főorvos a számítógéppel vezérelt sejtfagyasztó berendezésről elmondta: a sejteket egyenletesen lehűtik (-100 fokra), majd egy -170 fokos hűtőtartályban helyezik el. A csontvelő-átültetésben részt vevő leukémiás gyermekeknél tehát a sejtfagyasztó berendezés életmentő és nélkülözhetetlen - mutatott rá a főorvos.

Arról is beszámolt, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Onkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya a csontvelő-őssejtátültetés és sejtterápia egyik országos onkohematológiai centruma és az Európai Csontvelő Transzplantációs Társaság akkreditált központja. Az intézmény 1995 óta végez gyermekeken csontvelő-transzplantációkat és a hematológiai, a daganatos, az immunológiai és a neurológiai betegek kezelése a regionális feladata.

Nagy Kálmán hangsúlyozta, hogy a gyermek-onkohaematológiai osztályon 1995-ben létrejött csontvelő-transzplantációs részlegen a világon jelenleg elvégezhető, különböző típusú csontvelői őssejt-transzplantáció mindegyikét elvégezik a szakemberek. Hozzátette, hogy az osztályon 1995-től összesen 122 ilyen beavatkozás történt.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány Magyarországon az egyik legnagyobb adományozói körrel rendelkezik, és 2003 óta immár több mint 200 millió forinttal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését.

Napjainkban egyébként a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10 százaléka élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75 százaléka sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását