2024. április 28. - Valéria

Megindult az aláírásgyűjtés

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) aláírásgyűjtésbe kezd; azt szeretnék tudni, a tagság támogatna-e egy olyan érdekérvényesítő akciót, amelynek az a lényege, hogy a kötelező munkaórán felül nem vállalnának önkéntes munkát a
2008. november 8. szombat 17:59 - Hírextra
Éger István, a MOK elnöke szerint törvényi szinten kellene garantálni a bérfelzárkóztatást, és életpályamodellt kell biztosítani a gyógyítóknak.

A mintegy ötszáz résztvevővel lezajlott nagygyűlésen - amelyen végig jelen volt Székely Tamás egészségügyi miniszter - Éger István azt mondta, az ágazatban évek óta zajló folyamatok veszélyeztetik az orvosok egzisztenciáját, a kialakulóban lévő költségvetés pedig reálértékben bércsökkenést eredményez.

Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke felszólalásában szintén az alacsony bérezést és a munkaerőhiányt említette. A kamara véleménye szerint a problémán csak azonnali és hathatós intézkedésekkel lehet változtatni. Kiemelte, hogy a 13. havi bér elmaradása és a bérek befagyasztása további elvándorláshoz vezet. Már most nyolc-kilencezer szakdolgozó hiányzik a rendszerből, a napirenden lévő költségvetési megszorítások további hétszázalékos bércsökkenést fognak eredményezni a szakdolgozóknál, noha a kamara szerint tíz-tizenöt százalékos emelés volna reális.

Székely Tamás szakminiszter beszédét - amelyet "Le kell mondani a miniszteri székről" bekiabálás egy pillanatra megszakított - azzal kezdte, hogy az eredeti költségvetésben az ideihez képest 8,5 százalékkal több szerepelt a gyógyító ellátásokra és az a változat tartalmazta a bérfelzárkóztatást is. Azonban - mint mondta - a pénzügyi válság miatt megváltozott a büdzsé, de így is nominálértékben tíz-tizenötmilliárd forinttal több van a gyógyító-megelőző kasszában, mint idén.

A nagygyűlés után tartott sajtótájékoztatón Éger István azt mondta, a kamara számára elfogadhatatlanok a jelenleg ismert költségvetésnek az ágazatra vonatkozó adatai, Székely Tamás pedig tartotta magát az elmúlt napokban elmondottakhoz, mégpedig, addig, amíg a költségvetés záró szavazása nem történt meg, nem hajlandó számokról beszélni. A tárcavezető hozzátette: "mindenki azt csinálja, ami a dolga. Éger úr megpróbál az egészségügyi ágazatnak több pénzt szerezni, és én is ezt csinálom". A MOK-elnök úgy vélte, nehéz gazdasági helyzetben is prioritást kell élveznie a az egészségügynek, és hozzátette: nem szabad azt hinni, hogy az orvos egy "jámbor fajta és ölbe tett kézzel fogja viselni a következményeket".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását