2024. május 14. - Bonifác

Márton napi vigasságok

Libás vigasságokat, rendezvényeket tartanak Márton napjának közeledtével Borsod-Abaúj-Zemplénben, több helyszínen szinte egész hónapban hódolnak az elsősorban gasztronómiai hagyományoknak.
2008. november 7. péntek 15:19 - Hírextra
Márton-napot mind a népi kultúra, mind a keresztény kalendárium jeles napként tartotta számon. A népi kultúrában november 11-e gazdasági határnapnak számított, a félszilajon, vagyis a tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott állatok beterelésének hagyományos időpontja volt.

Ilyenkor a pásztorok - kezükben vesszővel - végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak - idézte fel a naphoz kötődő szokásokat Gecsei Anikó, a Borsod megyei önkormányzat turisztikai munkatársa.

Példaként említette, hogy a gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnephez: a disznóól tetejébe ágat szúrtak, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a malacokat. Az ünnep az őszi munkák (szüret, kukoricafosztás) lezárulásával induló és a Katalin-napig tartó kisfarsang idejére esett. Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az úgynevezett "Márton ludakat". A közhiedelem úgy tartotta, "aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezik".

Hozzátette: ezen a napon készítették a "marcipánt", emellett úgy tartották, hogy aki Magyarországon, Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz.

Márton-napjához egyébként számos időjóslás is fűződik: "Márton olykor fehér lovon jár" - tehát fel kell készülni a havazásra; ha pedig "Márton lúdja jégen áll, karácsonykor sárban botorkál", vagy "ha jókedvű Márton, kemény lesz a tél".

A hagyományhoz a gasztronómiai élvezetek is hozzátartoztak, ezt idézik fel például Tállyán, ahol a vendégeket különleges borvacsorával várják: megkóstolhatják a libamájpástétomot hagymalekvárral, házikenyérrel, a libahúslevest maceszgombóccal, de lesz libasült káposztás burgonyatortával, birsalma kompóttal.

Bogácson a Szent Márton Borlovagrend szombaton tartja ünnepi közgyűlését, majd a pincesoron lúdételekkel, bográcsban főtt étel-remekekkel várják az érdeklődőket. Emellett számos érdekes program csalogatja a vendégeket, mint az íjászat, koncertek, előadások, és lángra lobbantják a máglyát is felidézve a középkori hagyományokat. Vasárnap az ünnep csúcspontja a Szent Márton-napi búcsú, ennek részeként szentmisét tartanak Márton tiszteletére, egész nap pedig kirakodóvásárral várják a látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását