2024. április 19. - Emma

Óvodáztatási támogatás

Óvodáztatási támogatást vezet be a kormány; az ehhez szükséges gyermekvédelmi tárgyú rendeletek módosításáról szerdán döntöttek - közölte Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.
2008. november 12. szerda 15:56 - Hírextra
Az államtitkár elmondta, január 1-jétől azok igényelhetik a támogatást, akiknek gyermeke halmozottan hátrányos helyzetű, elsődleges célja pedig az, hogy e gyerekek minél hamarabb, már az ötödik életévüket megelőzően is járhassanak óvodába.

A 2009-es költségvetésből mintegy 760 millió forintot szánnak a támogatásra - tette hozzá Korózs Lajos.

Kifejtette, a halmozottan hátrányos helyzet feltétele, hogy a gyermek rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapjon; a szülőnek - gyermekének három éves koráig - legfeljebb általános iskolai végzettsége lehet; továbbá a gyermeket legkésőbb annak az évnek a végéig be kell íratni az óvodába, amikor betölti a negyedik életévét.

Az óvodáztatási támogatás összegéről a szociális tárca államtitkára elmondta: ha a beíratás után a gyermek legalább három hónapig rendszeresen jár óvodába, első alkalommal 20 ezer forintos támogatást kap a szülő, amely - ha az adott települési önkormányzat rendeletben előírja - természetben is nyújtható.

Hozzátette, ha ezután a szülő továbbra is rendszeresen járatja óvodába gyermekét, akkor a beíratás évének júniusában és decemberében további 10-10 ezer forintot kap. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanazon gyermek után csak az egyik szülő igényelheti a támogatást az adott település önkormányzatánál.

Korózs Lajos arról is szólt, hogy jelenleg a regisztrált, halmozottan hátrányos helyzetű, óvodás korú gyermekek száma mintegy 23 ezer, amelyből a 3-4 évesek száma több mint 11 ezer. A sajtótájékoztatón kiosztott közlemény szerint utóbbi csoport száma az óvodáztatási támogatás bevezetésével várhatóan 20 ezer fölé emelkedik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását