2024. május 16. - Mózes, Botond

Jogellenes volt az egri kórházi sztrájk

Jogellenes volt az egri kórházban október 6-án megkezdődött sztrájk - a Salgótarjáni Munkaügyi Bíróság nem jogerős döntéséről az intézményt üzemeltető HospInvest Zrt. régióigazgatója tájékoztatta hétfőn az MTI-t.
2008. november 10. hétfő 17:27 - Hírextra
A bíróság megállapította, hogy a szakszervezetek olyan követeléseket fogalmaztak meg, amelyeket a sztrájktörvény nem ismer - közölte Kosztura László.

A legfőbb követelés ugyanis a november 3-án hozott döntés indoklása szerint arra irányult, hogy a Heves Megyei Önkormányzat bontsa fel a HospInvesttel kötött, az intézmény működtetéséről szóló szerződést, amivel az önkormányzat alkotmányos jogát kívánták korlátozni - tette hozzá.

A régióigazgató a bíróság ítéletét tolmácsolva elmondta: a törvény szerint sztrájkot abban az esetben lehet kezdeményezni, ha az a dolgozók gazdasági és szociális érdekeinek biztosítására irányul. Ebben az esetben viszont a bíróság úgy látta, hogy a követelések közül egyik sem erről szól, tehát a szakszervezetek októberben olyan sztrájkot hirdettek, amely jogellenesen akadályozta a betegek ellátását - idézte az indoklást Kosztura László.

Az intézményben működő szakszervezetek október 6-án hirdettek határozatlan idejű általános sztrájkot az intézményben, ám a munkabeszüntetésben, amely végül mindössze 3 napig tartott, csupán a szolgálatban lévő dolgozók kisebb része vett részt.

Mindez azt követően történt, hogy a szocialista vezetésű hevesi megyegyűlés március 25-én jóváhagyta azt a szerződést, amelynek alapján a következő húsz évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. A cég november 1-jén vette át az intézmény üzemeltetését.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) egri alapszervezetének elnöke az MTI érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy a tárgyaláson nem voltak jelen és jogi képviselőjük sem kapott még hivatalos értesítést az ítéletről.

A sztrájkot kezdeményező szakszervezetek munkajogászokkal folytatott konzultációt követően fellebbeznek a döntés ellen - mondta az érdekképviseleti vezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását