2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Tárgyalja csak meg a közgyűlés a Főgáz eladást

Zöld utat adott a Főpolgármesteri Kabinet kedden annak, hogy csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé kerülhessen a Főgáz Zrt. fővárosi önkormányzati 50 százaléknyi részvénycsomagjának eladási javaslata - tudta meg az MTI az ülés részvevőitől.
2008. október 28. kedd 11:30 - Hírextra
John Emese (SZDSZ) és Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető elmondta, hogy a két képviselőcsoport kedd este véglegesíti álláspontját az előterjesztésről. Tartalmi kérdésekben, a frakciók álláspontjának kialakulásáig, egyikük sem kívánt véleményt nyilvánítani. Az előterjesztést még kedden eljuttatják minden fővárosi képviselőhöz - mondták, megerősítve az MTI azon korábbi információját, hogy a napirendre vételhez csütörtökön az MSZP-SZDSZ-frakció létszámával megegyező, minimálisan 34 szavazatra lesz szükség.

A frakcióvezetők tájékoztatása szerint a Főgáz eladására alapvetően azért van szükség, hogy előteremtsék az európai uniós támogatással megvalósítandó fejlesztések önrészét.

Steiner Pál megjegyezte: Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes - aki Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettessel együtt a javaslat előterjesztője - vállalta, hogy ha a frakciókban olyan javaslatok születnek, amelyeket szükségesnek tartanak az anyag tárgyalásához, akkor azokat előterjesztői kiegészítésként benyújtja.

Nyáry Krisztián az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a fővárosi önkormányzat a tulajdonrésze után járó évi hárommilliárd forint körüli osztalék miatt tartotta meg eddig Főgáz-részvényeit. A kommunikációs igazgató szerint a gázpiaci liberalizáció és a globális válság miatt ilyen mértékű osztalék kétséges a jövőben. A következő húsz évben, optimális esetben is, legfeljebb mintegy 60 milliárd forint osztalék bevétele lehetne a fővárosnak -vélekedett, hozzátéve, hogy a Főgáz fővárosi részvénypakettja ennek az összegnek a legpesszimistább számítás alapján is a többszörösét éri.

Nyáry Krisztián emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés már tavaly felkérte Demszky Gábor főpolgármestert a privatizációs tender előkészítésére, illetve az idei költségvetési koncepció már bevételként számol a részvénycsomag eladásából származó pénzzel. Az értékesítésre azért van szükség, hogy biztosítsák a 2011-ig tervezett uniós beruházások önrészét.

A következő négy évben mintegy 95 milliárd forint fejlesztési önrésznek nincs fedezete - magyarázta. Hozzátette, hogy egyebek között a Margit híd felújításához, az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbításához, a műjégpálya rekonstrukciójához, valamit kórház- és iskolafejlesztésekhez van szükség erre a pénzre.

A kommunikációs igazgató rámutatott, a főváros reális lehetőségként számolt azzal, hogy a hiányzó önrészt hitelből teremti elő. A jelenlegi globális hitelpiaci válság miatt azonban az új hitel felvételének lehetősége a minimálisra szűkült.

Az előterjesztést jegyző két főpolgármester-helyettes legfeljebb olyan rövid lejáratú, áthidaló hitelek felvételére lát lehetőséget, amelyre a Főgáz-részvények eladási folyamatának megkezdése és a bevétel tényleges realizációja között lehet szükség. Hasonló áthidaló megoldást jelenthet egy bizományosi modellben történő előleg kifizetése, amelyet opcionális lehetőségként tartalmaz az előterjesztés - fűzte hozzá.

A Főgáz-részvények eladásáról azért szorgalmaz még e héten döntést Ikvai-Szabó Imre pénzügyi főpolgármester-helyettes, hogy az egy hónap múlva benyújtandó jövő évi költségvetési koncepció már tartalmazhassa a Főgáz-részvényekkel kapcsolatos hivatalos terveket. Nyáry Krisztián közölte: ha a héten döntenek az eladásról, akkor előbb privatizációs tanácsadót, majd vevőt kell keresni a nemzetközi szabályok betartásával. Ezt követően a jövő év legvégén kerülhet sor a főváros 50 százalék plusz egy elsőbbségi és egy törzsrészvényének eladására, de csak akkor, ha a tanácsadó alkalmasnak tartja az időpontot.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a megkezdett privatizációs eljárás során az önkormányzat többször is dönthet úgy, hogy visszalép az értékesítéstől. Ha a Főgáz-részvények eladása elmarad, akkor bizonyos beruházásokat törölni kell - fűzte hozzá.

Nyáry Krisztián elmondta azt is, hogy a kabinet ülésén Demszky Gábor leszögezte: ha valamelyik koalíciós frakció nem támogatja a javaslatot, akkor nem kerül a közgyűlés elé az előterjesztés. Rendkívüli közgyűlést azért nem hívnak össze ez ügyben, mivel az egyfős koalíciós többség ebben az esetben nem valószínűsíthető - jegyezte meg.

Az igazgató kitért arra is, hogy a Főgáz tulajdonosi szerkezete nem befolyásolja a gáz fogyasztói árát. Az önkormányzatoknak ugyanis nincs árhatósági jogosítványuk, az árképzés kérdéseiről az állam dönt. A Főgáz egyébként az utolsó önkormányzati többségi tulajdonban lévő gázszolgáltató társaság, a vidéki gázszolgáltatók több mint 90 százalékban nemzetközi befektetők tulajdonában vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását