2024. május 12. - Pongrác

Eladják a FőGáz Zrt.-t is?

A fővárosi önkormányzat legértékesebb vállalatának, a Főgáz Zrt.-nek az eladásával összefüggő kérdésekről is tárgyal hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet - erősítették meg az MTI értesülését vasárnap fővárosi politikusok.
2008. október 26. vasárnap 17:27 - Hírextra
John Emese, az SZDSZ és Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője elmondta, hogy nem a gazdálkodásért és a városüzemeltetésért felelős két főpolgármester-helyettes, hanem a főjegyző előterjesztésében kerül helyszíni kiosztásra a kabinet elé a Főgáz-részvények értékesítési eljárásának lebonyolítási javaslata.

Demszky Gábor keddi ciklusfélidős tájékoztatóján elmondta, hogy a városvezetés dolgozik a Főgáz-részvények eladásának koncepcióján. Az ügy akkor kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé, ha az MSZP és SZDSZ frakció támogatja azt. A főpolgármester szerint a következő két évben 50 milliárd forint hiányzik az összes tervezett fejlesztés megvalósításához. Korábban az MTI-t a fővárosi politikusok arról tájékoztatták, hogy a Főgáz-részvények eladása 100 milliárd forintos bevételt jelenthet az önkormányzat számára.

John Emese és Steiner Pál közölte, hogy a Főgáz-részvények eladásáról frakciószinten még nem foglaltak állást. Mindkét képviselőcsoport kedden alakítja ki álláspontját ez ügyben. John Emese megjegyezte, hogy az SZDSZ-frakció tagjai számára már korábban egyértelművé tették, hogy a vállalt feladatok teljesítésének alapfeltétele a Főgáz eladása. Steiner Pál hangsúlyozta, hogy a szocialista frakcióban még nem alakult ki döntési helyzet ez ügyben. A téma már többször is felvetődött a képviselőcsoportban, és olyan döntést hoztak, hogy csak az előterjesztés ismeretében alakítják ki álláspontjukat. A politikusok szerint az időzítés körül vita lehet a jelenlegi gazdasági helyzet, a részvények árának alakulása miatt.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes október elején azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a hónap végén elvi határozatot hozhat a közgyűlés a Főgáz 50 százalék + 1 részvényének eladásáról. A döntéshez korrekt, piaci értékelést készített az önkormányzat vagyonkezelő társasága.

A Főgáz további privatizációját az önkormányzat ellenzéki frakciói elutasítják. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője ugyancsak a hónap elején az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a gázszolgáltatás annak az alapszolgáltatásnak a része, amely "ész nélkül nem privatizálható". Nem szabad a várost kiszolgáltatott helyzetbe hozni az alapszolgáltatások magánosításával, ezért nem is támogatják a Főgáz kiárusítását - szögezte le.

Az MTI több neve elhallgatását kérő MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtől is úgy értesült, hogy nem értenek egyet a Főgáz további magánosításával. Ahhoz, hogy a Fővárosi Közgyűlésben döntés születhessen a Főgáz-részvények eladásáról, a várost vezető koalíció mind a 34 képviselőjének szavazatára szükség lenne. Ahhoz is 34 szavazatra van szükség, hogy csütörtökön a közgyűlés helyszíni javaslatra napirendre vegye a Főgáz-részvények eladásával összefüggő javaslatot.
A több mint 32 milliárd forint jegyzett tőkéjű Főgáz kisebbségi tulajdonosa a német RWE csoporthoz tartozó Gas International B.V.-nek elővásárlási joga van a fővárosi részvényekre. A Főgáz tavalyi 190 milliárd forintos árbevétele alapján idén 8 milliárd forint osztalékot fizetett a két tulajdonosának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Usama bin Muhammad bin `Awad bin Ladin
2008. október 30. 05:07
http://www.jmmajka.eoldal.hu/cikkek/archivum/gazdasagi-valsag
aser
2008. október 26. 21:42
Milyen ostobák ezek?Elég lenne a 49%-ot eladni a részvényeknek,és igy megmarad a beleszólási jog a döntésekbe.Nem 50%-ot + 1 részvényt! Mivel 50 milliárd kell,és az eladási érték 100 Milliárd Ft.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását