2024. május 6. - Ivett, Frida

Kedden eldől a Főtáv sorsa?

Demszky Gábor indítványára keddre halasztotta a Főpolgármesteri Kabinet a Főgáz Zrt. fővárosi önkormányzati tulajdonú részvényeinek eladásával foglalkozó javaslat megvitatását - tudta meg az MTI a hétfői kabinetülés részvevőitől. John Emese SZDSZ-frakcióv
2008. október 27. hétfő 12:47 - Hírextra
Az előterjesztést, amelyről az SZDSZ-frakció kedden tárgyal, csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé szeretnék terjeszteni - jegyezte meg John Emese.

Steiner Pál MSZP-frakcióvezető elmondta, hogy a kabinetülésen csupán személyes véleményét tudja majd tolmácsolni, mert ez a téma csak kedden kerül a képviselőcsoport elé. A frakció a helyzetről biztosan szót vált, de arról, hogy az előterjesztést napirendre veszik-e, majd helyben döntenek - tette hozzá a politikus, megerősítve az MTI előző napi értesülését, miszerint kétséges, hogy csütörtökön meglesz-e a kellő számú szavazat ahhoz, hogy a közgyűlés helyszíni javaslatra napirendre vegye ezt a kérdést.

Steiner Pál meglepőnek tartotta, hogy a kabinet ülésén a főpolgármester csak a két frakcióvezetőnek adta át a Főgáz Zrt. további magánosításával kapcsolatos javaslatot. Ismeretei szerint az anyagon Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a hétvégén is dolgozott, csakúgy, mint Tiba Zsolt főjegyző. Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes viszont nem kapott a kabinetülésen az előterjesztésből, amelyről kedden tárgyalnának - jegyezte meg a frakcióvezető.

A Főgáz Zrt. további magánosítása kapcsán a közgyűlés tavaly júniusban kérte fel a főpolgármestert arra, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a részvényértékesítési folyamat tanácsadójának kiválasztására és a közbeszerzési eljárás dokumentációjának esetleges előkészítésére.

Demszky Gábor múlt heti tájékoztatóján elmondta, hogy a városvezetés dolgozik a Főgáz-részvények eladásának koncepcióján. Az ügy akkor kerülhet a közgyűlés elé, ha az MSZP- és az SZDSZ-frakció támogatja azt. A főpolgármester szerint a következő két évben 50 milliárd forint hiányzik az összes tervezett fejlesztés megvalósításához. Korábban az MTI-t fővárosi politikusok arról tájékoztatták, hogy a Főgáz-részvények további eladása 100 milliárd forintos bevételt jelenthet az önkormányzat számára.

A Főgáz további privatizációját az önkormányzat ellenzéki frakciói elutasítják. Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője a hónap elején az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a gázszolgáltatás annak az alapszolgáltatásnak a része, amely "ész nélkül nem privatizálható". Nem szabad a várost kiszolgáltatott helyzetbe hozni az alapszolgáltatások magánosításával, ezért nem is támogatják a Főgáz kiárusítását - szögezte le.

Az MTI több, a neve elhallgatását kérő MSZP-SZDSZ-képviselőtől is úgy értesült, hogy nem értenek egyet a Főgáz-részvények eladásával. Kifogásolják az időzítést is, mivel a jelenlegi gazdasági helyzet nem kedvez a részvényeladásoknak. Ahhoz egyébként, hogy a közgyűlésben döntés születhessen a Főgáz-részvények eladásáról, a várost vezető koalíció mind a 34 képviselőjének a szavazatára szükség lenne. Ahhoz is 34 szavazatra van szükség, hogy a közgyűlés csütörtökön, helyszíni javaslatra, napirendre vegye ezt a kérdést.

A több mint 32 milliárd forint jegyzettőkéjű Főgáz 50 százalékos tulajdonrésze plusz egy elsőbbségi és egy törzsrészvény a fővárosi önkormányzaté. A másik meghatározó részvényes az elővásárlási joggal rendelkező német RWE csoporthoz tartozó Gas International B.W. 49,83 százalékot birtokol, a többi a kisrészvényeseké. Az MTI városházi információi szerint a privatizációs folyamat jövő év végén zárulhatna le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását