2024. május 6. - Ivett, Frida

Főgáz részvényeladásokat vizsgál a főváros

Várhatóan még október végén elvi határozatot hozhat a Fővárosi Közgyűlés a Főgáz Zrt. többségi önkormányzati részvénypakettjének eladásáról - nyilatkozta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes pénteken az MTI-nek.
2008. október 3. péntek 10:52 - Hírextra
A szabad demokrata politikus a kérdés súlyára, illetve az előkészítési munkálatokra hivatkozva nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Annyit azonban megjegyzett, hogy egy múlt évi közgyűlési határozat alapján az önkormányzat vagyonkezelő társasága már egy korrekt, piaci értékelést készített, feltárták a cégprivatizáció elengedhetetlen hátterét.

Hozzátette, az értékesítésről szóló döntést, aminek nincs alternatívája, a közgyűlésnek kell meghoznia. Ezt követően pedig kiválasztják a privatizációs tanácsadót, amelynek le kell vezényelnie a minél sikeresebb értékesítést - jegyezte meg.

A Főgáz 1997-es privatizációjának előkészítésében komoly szerepe volt a Simor András jelenlegi MNB-elnök által fémjelzett tanácsadó cégnek és Martonyi János ex-külügyminiszter ügyvédi irodájának.

A Főgáz önkormányzati tulajdonrészének (50 százalék +1) eladásából a városvezetés több mint százmilliárd forintos bevételt remél. A cég értéke fővárosi szakpolitikusok szerint jelenleg felbecsülhetetlen. Az csak egy piaci megmérettetésen derülhet ki, hogy a hálózata miatt különösen értékes társaság, amely az idén a tervezettnél kétmilliárd forinttal több, 4,7 milliárd forint osztalékot fizetett, mennyit is ér.

A Főgáz további privatizációját az önkormányzat ellenzéki frakciói elutasítják, az MSZP-SZDSZ koalíció vezetői viszont folyamatosan egyeztetnek ez ügyben, így például e héten kedden is összeültek. Fővárosi MSZP-SZDSZ képviselők tájékoztatása szerint a magánosítás kapcsán felvetődött az is, hogy a Gazpromhoz vagy a Magyar Fejlesztési Bankhoz kerülne a cég részvénypakettje. Ez utóbbi felvetéssel összefüggésben jogilag vizsgálják azt, hogy a bank milyen módon vehetné vagyonkezelésbe a cég részvényeit. A banknak a bekapcsolását többen azért támogatják, mivel az megelőlegezhetné a cég eladásából befolyó összeg egy részét anélkül, hogy megvárnák a privatizációs folyamat végét.

A fővárosi önkormányzatnak a következő két évben, a 4-es metró második szakaszának önrésze nélkül, mintegy 80 milliárd forintnyi fejlesztési önrészre van szüksége.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető az MTI-nek elmondta, hogy a gázpiac liberalizációjától, ami már részben megtörtént, idővel a Főgáz-részvények árának csökkenése várható. Közölte, hogy a gázszolgáltatás annak az alapszolgáltatásnak a része, amely "ész nélkül nem privatizálható".
Nem szabad a várost olyan kiszolgáltatott helyzetbe hozni, hogy az alapszolgáltatásokat magánosítják, ezért nem is támogatják a Főgáz-részvények kiárusítását - szögezte le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását