2024. május 3. - Tímea, Irma

Császár Antal és a Vállalkozók Pártja

Megosztott a Vállalkozók Pártja Egyesület (VP) a Fidesz-frakcióból kilépett Császár Antal ügyében: míg az szervezet elnöksége hétfőn mandátumáról való lemondásra szólította fel a VP elnökét, kedden már arról írt közleményt az ügyvezető alelnök, hogy erről
2008. október 28. kedd 11:43 - Hírextra
Császár Antal hétfőn lépett ki a Fidesz-frakcióból és ült át a függetlenekhez a parlamentben. A politikus az MTI-nek azt mondta, továbbra is ellenzéki képviselőként akar politizálni, de többek között azért döntött úgy, hogy függetlenként folytatja a parlamenti munkát, mert az általa vezetett Vállalkozók Pártja (VP) - amelyet tavaly egyesületté minősített vissza a bíróság - nem kapta meg a Fidesztől az ígért részesedést az állami támogatásból.

A Vállalkozók Pártja Egyesület hétfői közleményében azt írta, Császár Antal kilépését előzetesen nem egyeztette a szervezet országos választmányával és országos elnökségével, és olyan morálisan kifogásolható magánakcióról van szó, amely miatt felszólították, hogy adja vissza a mandátumát.

Takács János, a szervezet ügyvezető alelnöke ugyanakkor kedden arról írt közleményt, hogy testületi döntés hiányában, a VP elnöksége nem szólította fel az elnököt lemondásra. Bár Takács János is elismerte, hogy Császár Antal kilépése a Fidesz-frakcióból személyes, az elnökséggel nem egyeztetett döntése volt. A közlemény szerint azonban csak az ügyvezető alelnöknek van felhatalmazása nyilatkozattételre, az üggyel kapcsolatban pedig egyébként "hírzárlat van életben, nem nyilatkozunk, és nem kommentáljuk az esetet".

Szatmáry Kristóf - aki Császár Antallal, Ékes Józseffel és Rácz Istvánnal együtt a 2007-ben egyesületté minősített Vállalkozók Pártja színeiben jutott be az Országgyűlésbe 2006-ban a Fidesz listájáról - hétfőn az MTI-nek azt mondta, megdöbbentek Császár Antal kilépésén, ami magányos akció, így ők nem követik ebben a döntésében. Szerinte Császár Antal egy "sértett ember", akit "megvettek kilóra a másik oldalról".

Az ügy háttere, hogy 2006 őszére kettős vezetés alakult ki a VP-ben. Császár Antal bírósághoz fordult, mert szerinte párttársai egy általa nem szabályszerűnek tartott kongresszuson váltották le, és szavazták meg helyette elnöknek Herman Istvánt, a VP Heves megyei szervezetének vezetőjét. Közben azonban 2007 januárjában a bíróság egyesületté minősítette vissza a Vállalkozók Pártját, mert és két cikluson keresztül nem állítottak jelöltet.

Császár Antalt - elmondása szerint - 2008 augusztusában a bíróság jogerősen a Vállalkozók Pártja elnökének mondta ki Herman Istvánnal szemben, és szerinte ismét kezdeményezni fogják a párttá alakulást.

Herman István az MTI-nek megerősítette, hogy a bíróság jogerősen Császár Antalt mondta ki elnöknek, ugyanakkor jelezte, hogy az üggyel nem kíván a továbbiakban foglalkozni. A Heves megyei Fidesz frakcióigazgatója ugyanis 2007 áprilisában megalakította a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját, amelynek elnökeként tevékenykedik.

Herman István közölte: elhatárolódik Császár Antaltól, akivel a továbbiakban nem vállal sem politikai sem erkölcsi sorsközösséget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását