2024. május 3. - Tímea, Irma

Kihalhatnak az emlősök

Az emlősök egynegyedét kihalás fenyegeti: a fő ok a vadászat és a természetes élőhelyek pusztulása - derül ki egy hétfőn közzé tett nemzetközi kutatás eredményeiből.
2008. október 6. hétfő 15:24 - Hírextra
Az eddigi legszéleskörűbb, 1700 szakértő bevonásával készült kutatás eredményei szerint az ismert 5487 emlősfaj - amelyből 4651-ről áll rendelkezésre elegendő adat - durván fele fogyóban van, egynegyedét (1139 fajt) pedig egyenesen kihalás fenyegeti.

A Nemzetközi Természetvédelmi Szervezet (IUCN) barcelonai kongresszusán nyilvánosságra hozott idei Vörös listából az is kiderül, hogy a kihalás szélén álló fajok közül 188-at, a "rendkívül veszélyeztetett" kategóriába tartozókat - köztük az ibériai hiúzt - csak egy hajszál választ el attól, hogy végleg eltűnjenek a Föld színéről. Ezek közül egyes fajok, mint például a kínai folyamidelfin talán már ki is haltak.

"Az emlősök gyorsabban halnak ki, mint sejtettük" - mondta a kutatást vezető Jan Schipper, hozzátéve, hogy a legnagyobb veszélynek egyes ázsiai fajok, köztük az orangután van kitéve: az esőerdők szisztematikus irtása az itt élő főemlősök 80 százalékra jelent halálos fenyegetést. A mostani emlőskutatás sokkal nagyobb adatbázisra épült, mint a legutóbbi, 1996-os jegyezte meg Jan Schipper a Reutersnek tett interjújában.

Az 1500-as évek óta legalább 76 emlősfaj halt ki, és a még élőkből komoly veszély fenyegeti többek között az ausztráliai erszényes ördög és a kaszpi fóka létét.

Jan Schipper és munkatársai a Science magazinban publikált beszámolója szerint az élőhely elvesztése és a vadászat jelenti a legnagyobb veszélyt az emlősökre, de egyes fajok - köztük a jegesmedve - számára a globális felmelegedés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A kutatás mindezek mellett jó hírekkel is szolgált: adatai szerint az állatvédelem erőfeszítéseinek köszönhetően egyes veszélyeztetett fajok állatállománya nőtt az utóbbi időben. Az ismert fajok 5 százaléka indult gyarapodásnak, köztük az európai bivaly, az észak-amerikai feketelábú görény és az afrikai elefánt, amely az Afrika keleti és északi részén gyarapodó populációinak hála a "sérülékeny" kategóriából a "majdnem veszélyeztetettbe" került át.

1992 óta 349, korábban ismeretlen emlősfajt - köztük az elefántcickányt - fedeztek fel a kutatók. Jan Schipper szerint elképzelhető, hogy egyes fajok úgy halnak ki, hogy soha nem is tudtunk a létezésükről.

A hétfőn közzé tett kutatás az emlősökre fókuszál, ugyanakkor az IUCN által közzé tett legfrissebb adatok szerint egyes növény- és állatfajok az emlősöknél is nagyobb veszélyben vannak: az ismert 44.838 faj 38 százalékát nyilvánították veszélyeztetettnek. Az állatok közül a leginkább egyes kétéltűek, köztük béka- és varangy fajok léte forog veszélyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását