2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csodálhatjuk a rozmárokat

Az uszonylábúak (például a fókák, tengeri elefántok, rozmárok) életét a tengerpartoktól távol élők különösen csodálják. A szárazföldiektől sokban különböző emlősök világát kutatók megfigyelései bizonyítják: van is okunk a csodálatra.
2008. június 11. szerda 10:52 - Hírextra
A rozmárokról annyit a legtöbben tudnak, hogy a tengerben és a tengerparton, nagy kolóniákat alkotva élnek, igen termetesek, nagy bajszuk és hatalmas agyaruk van. Azt már kevésbé, hogy szárazföldi őseik a mai medvék elődeivel voltak rokonok, s a lábaik fokozatosan alakultak uszonyokká, jó 30 millió éve, amikor fokozatosan a gazdagabb élelmet kínáló sarki vizekbe települtek át.

E különös vízi óriások életének megfigyelése, feltérképezése ma is vonzó kutatói feladat. A kaliforniai egyetem (UCLA) a San Franciscóhoz közeli Vallejo mellett állított fel egy kutatóállomást, ahol Ronald Schusterman vezetésével az uszonylábúak odobedina alcsaládjába tartozó rozmárokat tanulmányozzák. A tudósok véleménye szerint a nagytestű rozmárok (a hímek egy tonnát is nyomnak) példás családapák. Az uszonylábúak között nekik a legfejlettebb a szociális magatartásuk, kifejezetten keresik a társaságot.

A bajbajutottakon igyekeznek segíteni, az anyák pedig szívesen engedik különösen tápláló tejükből szopni a csoport más borjait is. Egy-egy hím háremében olykor három tucatnyi nőstény is él. Az udvarlás során a hímek kedvesen viselkednek, naphosszat "énekelnek", e szerenádjukat még 10-15 kilométerrel távolabb úszó társaik is észlelik. Ha létrejön a frigy, a nőstények 12 hónap múltán rendszerint egy borjút ellenek.

Közösen keresnek élelmet, s amit találnak, szívesen megosztják a társaikkal. Bajszukkal felgereblyézik a tenger medrét, és erős orrfúvással is megtisztítják az üledéktől a rejtőzködő kagylókat. Megfigyelték, hogy a megtalált kagylókat 6-10 másodperc alatt képesek kinyitni. Naponta 7 ezer kettőshéjú kagylót és puhatestűt is képesek felfalni. Szívesen hevernek társaságban a jégtáblákon.

Chad Jay, az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának alaszkai tudományos központjában, Anchorageban tanulmányozza a rozmárokat. Megfigyelései szerint az északi jégmezőknek a felmelegedés okozta fogyása veszélyezteti az állatok jövőjét. Például azáltal, hogy a leváló jégtáblák nem sodródnak olyan mértékben délre, mint eddig. Pedig az okos rozmárok jégtáblákon "utaznak le" a délibb, élelemben gazdagabb tengerekre. Ezért Jay javasolja, hogy miként nemrégiben a jegesmedvéket, a rozmárokat is vegyék fel a veszélyeztetett és kímélendő állatok listájára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását