2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elpusztult a legidősebb gorilla

A világ legidősebb, fogságban tartott gorillája pusztult el 55 évesen a hét végén a dallasi állatkertben, amely több mint fél évszázadon át az otthona volt. A Jenny nevű nősténymajmot orvosok altatták el örökre, miután operálhatatlan tumor fejlődött a gyo
2008. szeptember 8. hétfő 07:03 - Hírextra
A világ 700 állatkertjét, vadasparkját nyilvántartó Fajok Nemzetközi Információs Rendszere (ISIS) megerősítette a héten, hogy adatbázisában Jenny volt a legidősebb gorilla. A dallasi állatkertben májusban fagyasztott gyümölcsökből álló ételkölteményekkel ünnepelték Jenny "matuzsálemi" életkorát.

A vadon élő gorillák 30-35 évet érnek meg, de fogságban, állatorvosi törődés mellett és természetes ellenségek hiányában jóval hosszabb életűek is lehetnek. Az észak-amerikai állatkertek mintegy 360 gorillája közül mindazonáltal csak 4 töltötte be 50. életévét tavaszig.

Jenny halálával a columbusi állatkertben élő Colo, egy 51 éves nőstény lett legidősebb, fogságban élő gorilla. Colo egyben az első gorilla, amely fogságban született, ellentétben a szabadnak született Jennyvel, amely 1957-ben került a dallasi állatkertbe.

A nyugati síkvidéki Jenny 1965-ben egy lánybébinak adott életet, s az állatorvosoknak sejtelmük sincs, hogy azóta miért nem esett többé teherbe.

A dallasi állatkertben egyébként épp a múlt hónapban pusztult el Hercules, egy 43 éves hím, amelyet súlyos gerincbetegség támadott meg. 2004-ben Dallasban a rendőrök lőttek agyon egy 13 éves gorillát, amely a kerítésen átugorva megharapott három látogatót és magával ragadott egy kisbabát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását