2024. május 3. - Tímea, Irma

Veszélyes útszakaszok

Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén
2008. szeptember 12. péntek 10:08 - Hírextra
● 10-es számú főút 14+500 km szelvény (Angol temető)

A 10. sz. főút ezen szakasza Solymár lakatlan területén található. Egy közúti jelzőlámpa nélküli kereszteződés van a főúton, ahol Solymár felé lehet elkanyarodni. A kereszteződés jól belátható, azonban a 10. sz.
főúton közlekedők gyakran nem tartják be a 60 km/h-s sebességkorlátozást a főútra kikanyarodók pedig rosszul mérik fel a főúton haladók sebességét, amely igen súlyos következményekkel járó baleseteket okoz.


● Pilisvörösvár belterülete (10-es számú főút)

A 10. sz. főút forgalma az országban az egyik legnagyobb. Ez a forgalom Pilisvörösváron halad át. Belterületről lévén szó igen nagy a gyalogos forgalom. Jóllehet, több kijelölt gyalogátkelő is van a városban, azonban jellemző, hogy a járművezetők nem biztosítanak áthaladási lehetőséget a gyalogosok számára, a nagy forgalom miatt pedig ez sokszor több perces várakozást is jelent a gyalogosok részéről, amikor pedig már úgy érzik, hogy megpróbálnak átkelni a főúton, akkor igen gyakran ütik el őket a járművek.

● 1101. sz. út – M-1-es lehajtó, felhajtó

Az autópályáról lehajtóknak, és az oda felhajtóknak elsőbbséget kell biztosítaniuk az 1. sz. főút és Törökbálint között közlekedőknek.
Jellemző, hogy ezen az úton haladók nem tartják be a sebességkorlátozást, az elsőbbségadásra kötelezettek pedig rosszul mérik fel a sebességüket, amelynek eredménye gyakran személyi sérüléssel járó közúti baleset.

Ceglédi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● Abony lakott területén kívül a 4-es főút 78-83 km szelvény
között

Sok erre közlekedő – igen gyakran külföldiek - nem az út jellegének megfelelő sebességet alkalmaz, amely miatt elveszítik uralmukat járművük felett és letérnek az útról. Gyakori baleseti ok még a szabálytalan előzés, amely sajnos gyakran frontális ütközéssel végződik. Ezen baleseteknek gyakorta halálos áldozatai is vannak.

Dabasi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● Alsónémedi lakatlan területén a 46104 sz. és a 4617 sz. utak
kereszteződése

Fő baleseti ok az elsőbbségadás elmulasztása, elsősorban figyelmetlenségből. A kereszteződés viszonylag nagy, sokan nem veszik észre, hogy kereszteződéshez értek pedig a jelzőtáblák jól láthatóak.

Érdi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

Tárnok

● 7. sz. főút-Dózsa György utca kereszteződése

A 7. sz. főút forgalma nagy, a Dózsa György útról a kihajtás ezért nehéz, amelynek eredménye gyakran baleset.

Diósd

● Balatoni út (7. sz. főút)

Ezen útszakasz forgalma – főleg a reggeli és a délutáni órákban – igen nagy, gyakran torlódások is kialakulnak. A keresztező utcákból a kihajtás, illetve a gyalogosoknak a főúton történő átkelése igen nehéz, amely türelmetlenséget szül. Ennek eredménye gyakran a járművek összeütközése, valamint gyalogosgázolások.

Gödöllői Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● 3102-es számú út Isaszeg és Dány közötti útszakasz 19.000
m/sz.-ben és 23.000 m/sz.-ben

Ezen útszakaszon sok a kanyar, amely körülményt a járművezetők a sebességük megválasztásakor nem vesznek figyelembe. Ennek következtében pályaelhagyással járó közúti balesetek következnek be.

● 3-as számú főút Gödöllő lakott területén belül a Szabadság út és
Testvérvárosok útja kereszteződése

A kereszteződés forgalma ,,Állj, elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtáblával szabályozott. A Testvérvárosok útján közlekedők azonban gyakran az elsőbbségadást elmulasztják.

● 3102-es és 3103-as számú út kereszteződés (Nagytarcsai
elágazás)

A 3102. számú úton a Nagytarcsa irányából érkezőknek kell elsőbbséget biztosítaniuk. Az út lejtős és sok járművezető későn észlelve a kereszteződést már nem tud megállni.

Monori Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● 31-es számú főút 25+200 km szelvénytől a 33+000 km szelvényig. Fő
baleseti ok a sebesség nem megfelelő megválasztása, valamint a szabálytalan előzés. A balesetek jelentős hányada 05:00 és 07:00 óra közötti időszakban történik.

● 4-es számú főút és a 400-as számú főút kereszteződése (Vecsés
lakott területén belül). Fő baleseti ok az elsőbbség meg nem adása és a sebesség nem megfelelő megválasztása. A balesetek jellemzően 05:00 és 10:00 óra között történnek.


Nagykőrösi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● Nagykőrös külterületén a 441. számú út és a 46119. számú út
kereszteződésében (441. számú út 8.560 km szelvény, Nyársapáti bekötő út), szabálytalan kanyarodás, szabálytalan előzés, elsőbbségi jog meg nem adása miatt következnek be balesetek, kora délelőtt, vagy késő délután, annak ellenére, hogy „Előzni tilos” jelzőtábla, valamint „záróvonal” már a korábbi évek során ki lett helyezve, illetve fel lett festve.

● Nagykőrös belterületén a 441. számú út és a 4614. számú út
kereszteződésében (Nagykőrös, Kecskeméti út és a Kálvin Tér kereszteződése), szabálytalan kanyarodás, szabálytalan előzés, elsőbbségi jog meg nem adása miatt történnek balesetek és gyalogos elütés is előfordul , kiemelten kedden és pénteken 06.00-16.00 óra között, amikor a kereszteződéstől 50 méterre kirakodó vásár és piac van, annak ellenére, hogy a 441. számú úton 30 km/h „sebességkorlátozás” jelzőtábla, valamint „veszélyes hely előjelzésére szolgáló”, sárga színű útburkolati jelek lettek felfestve, illetve kihelyezve.

Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● Szentendre, Dunakanyar körút 20+500 m. szelvénye(lakott
területen belüli útszakasz)

A fenti útszakaszon egy gyalogos átkelőhely található, és a balesetek jelentős részét a gyalogosok elütése teszi ki, jellemzően 07-18 óra közötti időben.

● Szentendre, Dunakanyar körút 21.350 m. szelvényében (lakott
területen belüli útszakasz)

A Dunakanyar krt. és Egres u. kereszteződése (Jellemzői: be nem látható útkanyarulat után lévő kereszteződés, lejtő, forgalomirányító fényjelző készülékkel ellátott, gyalogátkelő hellyel ellátott). Jellemző
balesetek: gyalogosgázolás, pályaelhagyás. Jellemző időszak: 06-22 óra között.



● Pomáz, 1111. számú út 10+2000 m szelvény (lakott területen
kívüli útszakasz)

Ezen az útszakaszon a balesetek nagyobb részét az útszakasz adottságaiból eredően (erdei, útkanyarulatos út) a motoros balesetek teszik ki, valamint a vadelütésből származó balesetek.
Jellemzően: szombat –vasárnap, 10-19 óra közötti időben, tavasszal
(március-május) és ősszel (szeptember- október) történnek a balesetek.

● Szentendre, Dunakanyar krt. 20.000 méterszelvény (lakott
területen belüli útszakasz)

Ezen az útszakaszon 2008. első negyedévében már több baleset történt, melyek jellemzői, hogy a gyalogosok nem a megépített gyalogos aluljárót használják, hanem a 11. főút négy sávján keresztül, szabálytalanul az úttesten közlekednek.
Jellemző időszak: hétfőtől-szombatig, 08-18 óra közötti időben.

● 11. főút Leányfalu-Tahitótfalu közötti útszakasz (lakott
területen kívül)

A szakasz adottsága, hogy lakott területen kívül van ugyan, de teljesen beépített, az út mellett sem járda, sem kerékpárút nincs kiépítve.
Jellemző időszak: 18-23 óra közötti időben.

Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● Szigetszentmiklós, M0-ás autóút kihajtó és Csepeli út
kereszteződése

Az autóút lehajtójáról ezen kereszteződésben lehet Szigetszentmiklós irányába elkanyarodni. Mivel a Csepeli út forgalma igen nagy és balra nem túl hosszan belátható, ezért a kikanyarodás balesetveszélyes.

● Dunaharaszti, Fő út
● Szigethalom, Mű út

Mindkét településen jelentősnek mondható a kerékpáros forgalom, így gyakrabban fordul elő velük kapcsolatos baleset is. Ezen kívül mindkét útszakaszon gyakran történik ún. utoléréses baleset. Ennek oka a követési távolság be nem tartása, illetve a figyelmetlenség. A keresztező utcákba lekanyarodni szándékozók forgalom lassulást vagy forgalom megállást okoznak, akik ezt későn észlelik hátulról nekiütköznek az előttük fékezőnek, megállónak.

Váci Rendőrkapitányság illetékességi területén:

● M2-es számú autóút 29+600 m és a 33+940 m közötti szakasza,
● 12-es számú főút 0 m és 4+822 m közötti szakasza.

A fenti útszakaszokon a balesetek bekövetkezésének oka elsősorban a gyorshajtás és szabálytalan előzés. Az M2-es autóúton a balesetveszély a nappali időszakban minden nap fennáll. A 12-es számú főúton hétköznapokon 05.00 – 09.00 óra között, valamint 15.00 – 18.00 óra között. Ezen kívül hétvégén péntektől vasárnapig a Dunakanyarba irányuló nagy forgalom miatt.

Összességében megállapítható, hogy Pest megyében is az országosan jellemző baleseti okok fordulnak elő leggyakrabban. Így a relatív és az abszolút sebességtúllépés (pályaelhagyás, gyalogos elütés), a szándékos vagy a gondatlanságból eredő elsőbbségadás elmulasztása, rosszul kivitelezett előzések.

A fenti útszakaszokon leggyakrabban személyi sérüléssel járó közúti balesetek következnek be. Ha már sajnos bekövetkezett a baleset, még akkor is nagymértékben csökkenthető a személyi sérülés veszélye a biztonsági övek (hátul is) használatával. A gyalogosok, kerékpárosok esetében a mindenkori láthatóság életet menthet.

A közlekedés biztonságának fenntartása nem csak a rendőrség feladata, hanem össztársadalmi érdek, amelyért mindenki a saját mindennapos közlekedése során tehet a legtöbbet.
Forrás: Pest MRFK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását