2024. május 9. - Gergely

Új elnököt választott a missziológusok világszervezete

Jonathan J. Bonk kanadai történész személyében új elnököt választott a Nemzetközi Missziológiai Társaság (IAMS) közgyűlése Balatonfüreden - közölte a rendezvény magyarországi szervezőbizottsága csütörtökön az MTI-vel.
2008. augusztus 21. csütörtök 18:01 - Hírextra
A keresztény hit terjesztésével foglalkozó, hollandiai székhelyű szervezet szerdán megválasztott vezetője az afrikai kereszténység kutatója, az egyesült államokbeli New Havenben működő Tengerentúli Missziós Tanulmányi Központ (OMSC) igazgatója, s a missziológia egyik legrangosabb folyóirata, az International Bulletin of Missionary Research kiadója. Az előző négyéves ciklusban a IAMS alelnöke volt.

Jonathan J. Bonk Etiópiában töltötte gyermekkorát és fiatalkori éveit, édesapja egy keresztény missziós szervezet képviselőjeként kétszáznál is több, leprásokat gyógyító kórházat épített az afrikai országban.

Vonzódása Afrika iránt megmaradt és egész szakmai karrierjét meghatározta. A legbüszkébb az Afrikai keresztény életrajztár nevű sorozatára, amely lexikonszerűen gyűjti kötetekbe a kontinens vezető keresztény személyiségeinek életrajzát az első századtól napjainkig. Az adatbázis négy nyelven lát napvilágot: angolul, franciául, portugálul és szuahéliül. Kiadói tevékenysége nem kötődik felekezethez, jóllehet Bonk mennonita vallású, ez a kisegyház a XVI. századi reformáció egyik radikális ágaként jött létre.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az IAMS elnökeként szeretné elérni, hogy a missziológusok a jövőben nagyobb figyelmet szenteljenek a globalizációnak, az éghajlati változások várható társadalmi következményeinek és azoknak a veszélyeknek, amelyek a nyugati fogyasztói mentalitás szegény országokba történő exportjában rejlenek. E jelenségek meggyőződése szerint a Föld létét kockáztatják.

Az új migrációs tendenciák problémakörére is szeretné ráirányítani a keresztény hitterjesztéssel foglalkozó tudományág figyelmét. Arra, hogy a nyugati világba tömegek érkeznek távoli országokból, magukkal hozva hagyományos életmódjukat és vallásukat. Közülük sokan keresztények, de az ő vallásosságuk is nagyon sokban különbözik a nyugati világ keresztényeinek vallásosságától. "Számos 21. századi problémával szembesülünk missziológusként, és ezek kutatása is a feladatunk" - vallja Jonathan Bonk.

A társaság új elnökét az augusztus 16-án kezdődött, egyhetes balatonfüredi közgyűlésen választották meg, amelynek témája: az emberi önazonosság és a kiengesztelődés evangéliuma. A szervezet XII. kongresszusára 48 országból 270 szakember érkezett. Az esemény keretében előadásokat hallhattak, istentiszteleteken vettek részt, ismerkedtek a helyi gyülekezeti élettel, tanulmányozták a magyarországi egyházak missziós tevékenységét.

A résztvevők a napokban a Baranya megyei Alsószentmártonba és Komlóra is ellátogattak, és a cigánypasztoráció magyarországi eredményeivel is megismerkedtek - közölte Szerdahelyi Csongor, az előkészítő bizottság tagja.

A balatonfüredi konferenciát szervező IAMS olyan tudományos intézeteket tömörít, amelyek a keresztény hitterjesztés kérdéseivel, valamint a kereszténység és más vallások közötti kapcsolatokkal foglalkoznak. A több mint 40 éves múltra visszatekintő, protestáns kezdeményezésre alapított társaság ma már ökumenikus alapon szerveződik, jelenleg félezer protestáns, katolikus és ortodox szakember, továbbá 78 intézmény a tagja, köztük több magyar is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását