2024. április 30. - Katalin, Kitti

Anna-bál

Július 26-án, szombaton 183. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében a nevezetes Anna-bált.
2008. július 25. péntek 11:23 - Hírextra
Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, az 1848-49-es szabadságharc későbbi aradi vértanújával.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban jutott kifejezésre.

Az egykoron neves személyiségeket - Vörösmartyt, Jókait, Blaha Lujzát - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.

A bál nyitótánca hagyományosan a díszpalotás, amelyet a Magyar Állami Operaház balettművészei mutatnak be az Anna-báli keringővel, Huszka Jenő utolsó szerzeményével együtt.

 Ennek a dallamai 1962 óta csendülnek fel. Számozott herendi porcelánszívet kapnak a bálon résztvevő hölgyek, akik közül a szakmai zsűri választja ki a legszebb tizet. Közülük a bál résztvevői és az eseményt élőben közvetítő Duna Televízió nézői választják meg az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét, kilétükre a tévéközvetítés miatt a hagyományoktól eltérően nem éjfél után, hanem előtte negyedórával derül fény.

A bálkirálynő jutalma az aranyalma mellett egy Viktória-mintás herendi váza, két udvarhölgyéé pedig egy-egy herendi váza Rotschild és Apponyi díszítéssel.

A bál előtti napon rendezik meg a balatoni szívhalászatot, amelynek résztvevői kihalászhatják a tóból jövendőbelijük nevét.

E kedves szokásról már Vörösmarty Mihály és Krúdy Gyula is megemlékezett. Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak.

A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon. A hagyományt hat évvel ezelőtt újították föl, de a lányok már az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetén ülnek, s a szíveket merítőhálóval foghatják ki.

A bál napján hagyományosan az előző évi bálkirálynő hajt végig hintón a városban, a bált követő vasárnap délelőtt pedig az Anna-bál legszebb hölgyét és kísérőit a mezőhegyesi ménesbirtok fogata kocsikáztatja meg huszárok kíséretében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását