2024. május 4. - Mónika, Flórián

Keresztény-zsidó kapcsolatok 1945 után

Az 1945 utáni keresztény-zsidó kapcsolatokról ad áttekintést az a dokumentum-gyűjtemény, amelyet Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára szerkesztett. A holocaust nem teológiai véletlen - a keresztény-zsidó kapcsolatok néhány dokumentuma című
2008. április 16. szerda 07:43 - Hírextra

Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora példaértékűnek és nagyon fontos alapmunkának nevezte a könyvet, amely a különböző keresztény egyházaknak a zsidósággal és a holokauszttal kapcsolatos megnyilvánulásait tartalmazza.

A főrabbi elmondta, hogy a kötet szerkesztője zsidó teológiát is végzett, szerteágazó tevékenységével Szécsi József azon dolgozik, "hogyan lehetne feloldani a tudatlanságot" a zsidóság megítélésével kapcsolatban.

Gábor György vallásfilozófus, az MTA Filozófiai Intézetének főmunkatársa "a kereszténység szégyenének" nevezte a könyv borítóján szereplő fotót, amely azt örökítette meg, ahogy zsidó származású, ruhájukon Dávid-csillagot viselő emberek jönnek ki a szentmiséről 1944-ben egy terézvárosi templomból.

Szigeti Jenő egyháztörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy a globalizációval mindig identitásproblémák járnak együtt, ez volt jellemző a római korban, és ez jellemző most is. Erre, valamint az emberek önértékelési zavarára vezethető vissza meglátása szerint az antiszemitizmus.
Szécsi József az MTI-nek azt mondta: "a holokauszt következménye a zsidóság ábrázolásának", amelynek során különböző negatív tulajdonságokkal ruházták fel a zsidó származású embereket.

Kifejezésre juttatta, hogy a mai korban is szükséges a zsidóság történetének, kultúrájának, vallásának megismertetése, oktatása, s ezen túlmenően a holokauszt tárgyalása.

A kötet szerkesztője kijelentette: "a holokauszt akkora trauma, hogy nem lehet elmenni mellette szótlanul, mintha mi sem történt volna". A kereszténység ezt akkor látta be, amikor 1965-ben a II. vatikáni zsinat kiadta a Nostra aetate című határozatát, amelyben a múltban elkövetett összes bűnéért bocsánatot kért az egyház. Ez a bocsánatkérés II. János Pál pápa részéről később konkrétan a zsidóságra vonatkozóan is megtörtént - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását