2024. április 29. - Péter

A keresztény hitterjesztés hozzájárulhat a nemzetközi megbékéléshez

A keresztény hitterjesztés hozzájárulhat a népek kibékítéséhez, a missziós tevékenységgel oldották fel az ellentéteket egyebek mellett Afrika több országában - mondta a kenyai Philomena Mwaura teológus, a Nemzetközi Missziológiai Társaság (IAMS) elnöke cs
2008. augusztus 14. csütörtök 21:00 - Hírextra
Az elnök ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a hitterjesztés XXI. századi lehetőségeiről tart egyhetes ökumenikus konferenciát Balatonfüreden szombattól az IAMS közgyűlése és kongresszusa.

A találkozó egyik célja, hogy megállapítsa: hogyan befolyásolja a modern kori hitterjesztést az etnikai, politikai hovatartozás. Mint utalt rá, a világ etnikai sokszínűsége kihívást jelent a hitterjesztés számára, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az egymással ütköző identitások jelentősen megnehezítik a békés együttélést.

A közgyűlést előkészítő bizottság elnöke, Anne Marie Kool beszámolt arról, hogy öt földrész 48 országának missziós szakemberei tanácskoznak majd Balatonfüreden, ahol 87 előadás hangzik el 8 témában. A tanácskozás mellett magyarországi gyülekezeteket, hívő családokat látogatnak, valamint bepillantást nyernek egy zsidó vallási közösség életébe is.

A missziós konferencia másik súlyponti témája a cigánypasztoráció lesz, emellett szót ejtenek a nagyvárosi életmód nyújtotta missziós lehetőségekről is. A különböző terepeken végzett missziós tevékenységről szólva az előkészítő bizottság elnöke kijelentette: alkalmazkodni kell a helyszín társadalmi-kulturális viszonyaihoz. A holland teológiai szakértő reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás "ébresztő hatást fejt ki" a misszióban.

A nemzetközi rendezvény helyszínéül az IAMS vezetése azért választotta Magyarországot, mert Közép-Európában is "erősíteni szeretné a missziós lelkületet" - mondta.

Anne Marie Kool bejelentette, hogy éves rendszerességgel a kelet-közép-európai hitterjesztés állapotát bemutató kiadvánnyal is jelentkezik az IAMS.

Az esemény szervezésében szintén részt vállaló Károli Gáspár Református Egyetem rektora, Szűcs Ferenc szerint a globalizáció adta lehetőségekkel a keresztény missziónak is élnie kell, az evangélium hirdetésében ki kell használni, hogy "pillanatokon belül az egész világgal ki lehet építeni a kapcsolatot".

Az 1972-ben Hollandiában alapított, 600 teológus tudóst összefogó szervezet olyan tudományos intézeteket tömörít, amelyek a keresztény hitterjesztés kérdéseivel, a kereszténység és más vallások közti kapcsolatokkal foglalkoznak. A protestáns kezdeményezésre alapított társaság ma már ökumenikus alapon szerveződik, amelyben képviselteti magát a katolikus, református, evangélikus és az ortodox egyház is, valamint 78 intézmény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását