2024. május 13. - Szervác, Imola

Olimpiai Show - percről percre a megnyitóról

Pontban két órakor megkezdődött a minden idők legnagyobbjaként beharangozott XXIX. Nyári Olimpia Pekingben. Kövesse velünk a lélegzetelállító pillanatokat, a Hírextrával máris a káprázatos Madárfészekben érezheti magát!
2008. augusztus 8. péntek 13:54 - Hírextra


15:40

A katari sportlövő olimpiai bajnokot már megcsodálhattuk mint zászlóvivőt, de mikor jön már végre Kammerer Zoltán és a magyar zászló?

Egy abszolút meglepetés: a Bahreini szultán is felvonult a csapattal! Persze csak a zászlóra ragasztott arcképe, de azért ő is nagy tapsot kap. Mint ahogyan a palesztin csapat is megérdemelten masíroz a tapsviharban - megérdemlik, mivel van saját olimpiai bizottságuk.
 
Ferde szemmel: mustra 3
Pápua-Új Guinea esélyes… a legszebb sportolónő versenyében. Kellemes lágy mosoly, könnyed léptek, szép cicik. Na jó, a brazilok közt is lehet szemezgetni. Csak sokan vannak, sokat kellene átnézni, hagyjuk is. A paraguayi kislánynak sem kellene egy kört megtennie a csarnokban hogy vevőre találjon, az arcocskáján szemtelenkedő ötkarika pedig kifejezetten cuki.

Küldöttség küldöttséget követ, egymás után jönnek a világ minden tájáról összesereglett nemzetek sportolói, ismeretlenek és ismertek egyaránt.

A következő pillanatban mintha már a Copacabanán lennénk, érkeznek ugyanis a brazilok. Egy stadion Ronaldinho mosolyát keresi, micsoda szamba!

A brunei szultán pedig mérges lehet: országuk nevezését ugyanis nem fogadta el a Nemzetközi Olimpiai Szövetség. Kár értük...

Ha a divat szempontjából rangsorolnánk a kontinenseket, hát bizony egyértelműen Afrika nyerne, azon belül is fekete Afrika.

Ferde szemmel: mustra 2
Belgium nevezhetne a legostobább ruha címére, az izraeliek matróz jelmezben, Tajvannál volt egy kis gubanc, hiszen kiírták kínai Tajpej. Nem mégsem, a hat fő Közép-Afrikai Köztársaság még a belgáknál is hihetetlen csúnyább cuccban. Úgy tűnik a felvonulás lényege: ki tartja egy kézzel, ki kettőben a zászlót. A kemények egyben tartják természetesen és nyújtott kézzel… és mosolyogva.

A hagyományos olimpiai felvonulás nem csak a nemzetek hihetetlen kavalkádja miatt különleges. Gondoljuk el: tudunk még egy olyan világeseményt mondani, ahol a Közép-Afrikai Köztársaság képviselői ugyanolyan büszkeséggel vonulhatnak a világ színe elé, mint mondjuk AZ Egyesült Államok delegációja?

Hitték volna? Tajvan kapta eddig a legnagyobb ovációt… Kis szigetország létére – s a kínaiak el sem ismerik őket – elég nagy delegációval vonulnak. A taps viszont jár. Mint ahogy Hongkong küldöttsége is learatja a megérdemelt tapsot.

Ugyan Kína elég konzervatív ország, a küldöttségek zászlóvivői között viszont elég sok a női sportoló. Persze vannak olyan ruhák is, amiknek tervezését nem vittek túlzásba. Izrael például inkább hasonlít egy matrózflottához.

Ferde szemmel: mustra
Madagaszkárnak volt a nem mindegy csíkos öltönye, de a szőke maláj lány sem gyenge. Mali: feketék fehérben. Marshall-szigetek csini fűszoknyában, Kajmán-szigetek mindenki gyanús bankszámlákkal, Bhután meg puhatalpú ködvágóban, Ecuador élén egy végre szép lány.

A felvonulás egyben egy divatbemutató is: népi öltözetek követik egymást, például Mali és Madagaszkár formaruhája egy külön csoda – már ezért is megéri felvonulni…

Európai logikát ne keressünk a bevonuló országok sorrendjében. Igaz ugyan, hogy ábécé sorrendben jönnek a NOB tagországai, csak éppen a kínai ábécé szerint… Így történhet, hogy Görögország után a török olimpiai csapat következett a sorban.

Ha valaki a magyar csapatot keresi, még várhat: a felvonulók közül nagyjából középen fognak érkezni.

15:10

Kezdődik a sportolók bevonulása! S mint mindig, ezúttal is a görögök kezdik. Ez már hagyomány, s ennek megfelelőn büszkék is: a görög szemekben látni az elszántságot.
 
Ferde szemmel: testvér lészen
Jaj, de szép, jaj de jó. Tényleg csodás és befogadhatatlan és szeretet és egy a világ és a barátság is meg egyáltalán jaj. … és elénekeljük mindjárt az Internacionálét: „…és kínaivá lesz holnapra a világ”.

A művészi rész zárásaként pedig minden eddiginél nagyobb tűzijáték: Talán még a tenger túloldalán, Japánban is látják a petárdákat. S már-már karneválra kezd hasonlítani a dolog – az igazi karnevál azonban csak most következik: folytatódik a megnyitóünnepség.



Kicsit fura érzése támad az embernek. Legszívesebben a kínai nyelven először felcsendülő hivatalos olimpiai dal szövegét is leírnánk a kedves olvasónak, azonban sajnos a távol-keleti országban gyártott billentyűzeten sehol sem találni a kínai írásjeleket…

Ferde szemmel: és mégis mozog
A földgömb szép. A legszebb azonban, ahányan mászkálnak rajta. Tényleg hányan lehetnek? Mint a Kínaiak? Ááá… talán ha harmincan. Kissé pikáns látvány ez a föld legnagyobb népességű országában. Bár nekem épp elég lenne erre a bolygóra.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását