2024. április 25. - Márk

Rogge elégedett az előkészületekkel

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint Kína minden szükséges intézkedést meghozott annak érdekében, hogy a pekingi olimpiát fennakadás nélkül rendezze meg.
2008. augusztus 7. csütörtök 16:00 - Hírextra
"A légszennyezettség megfelelően alacsony ahhoz, hogy ne veszélyeztesse a sportolók egészségét. A szervezők mindent megtettek, amit csak lehetett. Azt kell mondanom, hogy amit véghez vittek, az rendkívüli" - mondta Rogge nemzetközi sajtótájékoztatóján, a NOB háromnapos közgyűlését követően.

A hatóságok korábban a 3,3 millió pekingi személyautó közel felét vonták ki egy időre a forgalomból, leállították az építkezések nagy többségét, valamint jelentős mennyiségű gyárat zártak be ideiglenesen a légszennyezettségi mutatók javítása érdekében.

"Ezek nem egyszeri intézkedések. Hosszútávon befolyásolhatják Peking klímáját, és biztos vagyok abban, hogy Kína továbbmegy azon az úton, amelyen elindult, így ha később visszatérünk ide, kellemes meglepetésekben lesz részünk" - jelentette ki a NOB elnöke.

"A köd és az egészségtelen levegő két különböző dolog" - utalt az utóbbi napok párafoltos időjárására Rogge. "A jelenlegi körülmények a páratartalomnak és a melegnek köszönhetőek, nem jelentenek szükségképpen légszennyezettséget. Persze jobb lenne, ha a tiszta kék eget látnánk, de a legfontosabb számunkra a versenyzők egészsége."

A nemzetközi szervezet első embere kitért arra is, hogy a szabad téren megrendezésre kerülő események, mint például a maratonfutás elhalaszthatók, amennyiben a levegő tisztasága nem lenne megfelelő. A NOB 21 bázison óránként méri a szennyezettséget, és 72 órás időjárás-előrejelzést kap a játékok ideje alatt.

"Azt remélem, hogy az olimpia segít abban, hogy a világ megértse Kínát, és abban is, hogy Kína megértse a világot. Úgy gondolom, hogy ez az augusztus 24-i befejezés után válik majd érzékelhetővé. A versenyzők szabadon kifejezhetik politikai meggyőződésüket, de az olimpiai faluban és a dobogókon nincs helye semmilyen propagandának" - szögezte le az elnök.

"Türelmetlenül várom a játékokat. Úgy érzem magam, mint a sportoló, aki a megmérettetés előtt tisztában van azzal, hogy mindent megtett amit lehetett a siker érdekében" - zárta beszédét Rogge.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását