2024. április 29. - Péter

Kampánybelső - rossz és jó döntések

A választások nem a szavazófülkékben dőlnek el, bármennyire szeretnék is ezt politikusok elhitetni. Legtöbbször a kampány felépítése, tematikája befolyásolja leginkább a szabad akaratot. Ezért most belekukkantunk a politikai kampány szívébe.... Ebben a na
2008. július 16. szerda 16:09 - Góz Tamás
A tévé és a politikus

Az ügyes kampánystratégák megpróbálják meghatározni a televíziók napirendjeit úgy, hogy az-az ő jelöltjük javára váljon. Ezt persze nem hatalmi szóval, vagy megvesztegetéssel érik el, hanem ügyes PR fogásokkal. Híreket, ötleteket dobnak be a köztudatba, amelyre nagy valószínűséggel ráugranak a közvéleményt erősen befolyásoló orgánumok. Amikor ez jól sikerül, akkor napokig sincs másról szó, mint amit a kampányguruk elterveztek. Ezeket a technikákat néhány éve már egyre tudatosabban használják hazánkban is, de az igazi „kánaán” persze a jó öreg Amerikában található.

A napirend megállapítás

A napirend-megállapítás egyike a lehetséges módoknak, ahogyan a tömegmédia hatást gyakorolhat a nyilvánosságra. Eszerint a hírmédia - a hírek bemutatása által - odáig jutott, hogy meghatározza azokat az ügyeket, amelyekről a nyilvánosság gondolkodik és beszél.

Carter kontra Reagan

Néhány nappal az 1980-as elnökválasztás - amelyben Jimmy Carter és Ronald Reagan versengett - előtt a legtöbb közvélemény-kutatás azt állította, hogy a verseny túl szoros az előzetes becslésekhez. Két nappal a választás előtt a hírmédia felkapott egy témát: hogy az Iránban fogvatartott túszok talán kiszabadulhatnak. Mint kiderült, ez nem történt meg.

Amikor néhány nappal később ismertté váltak a választási eredmények, Reagan - hat államot és a columbiai körzetet kivéve - mindenütt elsöprő győzelmet aratott.

Egy magyarázat

Ennek az eredménynek az egyik lehetséges magyarázata – kutatók és szakértők szerint - a napirend-megállapítás jelenségében rejlik. A hírmédia azáltal, hogy a “nagy ügyet csinált“ a túsz-kiszabadítás lehetőségéből, megnövelte a nyilvánosság tudatosságát az iráni túszüggyel kapcsolatban. Azaz, a nyilvánosság számos tagja esetében a túszügy feljebb mozdulhatott az őt aggasztó ügyek listáján - egy alacsonyabb pozícióból egy magasabba. Természetesen a túszügy feljebb emelése az emberek “napirendjén“, Jimmy Carter ellen dolgozott, mivel sokan úgy tekintették a túszválságot, mint az elnök kormányzásának egyik nagy kudarcát. A magyarázat persze csak hipotetikus.

Saját bűnesetek

Egy másik példa a jelenségre az amerikai újságírás szenzációhajhász periódusából származik. Lincoln Steffens egy New York-i lap, az Evening Post számára dolgozott. Egyszer elmesélte, hogy a rendőrség alagsorában mindig nagyon sok bűnügyi eset elhangzott, amelyekről nem számoltak be az újságok. Egy nap elhatározta, hogy leközli ezek egyikét, mivel az egy közismert családot érintett. Amikor a cikk megjelent, Jake Riist, az Evening Sun rendőrségi tudósítóját megkérdezte a főnöke, hogy neki miért nem volt meg ez a sztori. Riisnek találnia kellett egy másik bűnesetet, hogy kárpótolja a lapot. Hamarosan az összes New York-i újság azon dolgozott, hogy saját bűnügyeket találjon - csak hogy lépést tarthasson a többiekkel. Akár még újra is írták egymás cikkét, hozzátoldva ezt-azt. Így hirtelen megemelkedett az újságokban tudósított bűnesetek száma, amit sokan “bűnözési hullám“-ként érzékeltek. Teddy Roosevelt rendőrségi biztos személyesen nézett a “bűnözési hullám“ jelensége mögé és a megszüntetését is a saját érdemének tulajdonította, amint rájött, hogy valójában Steffens és Riis okozta.

Ted Kennedy bukása

Egy harmadik példa erre a jelenségre szintén az 1980-as elnökválasztáshoz kapcsolódik. Edward (“Ted“) Kennedy kihívást intézett Carter ellen a demokrata-párti jelöltségért. Akkoriban, amikor Kennedy elkezdte a kampányát, Roger Mudd interjút készített vele a televízióban és felhozta a Chappaquiddick-incidenst, amelyben egy fiatal lány, aki Kennedyvel autózott, meghalt egy autóbalesetben. Néhány hónappal az interjú után a Reader‘s Digest vezető helyen foglalkozott a témával, s a cikk címét az első oldalon közölte: “Chappaquiddick: A megválaszolatlan kérdések“. Kennedy később elvesztette a jelöltségért folyó versenyt Carterrel szemben. Úgy tűnt, hogy a Chappaquiddick-ügynek szentelt médiafigyelem a kampány során megemelte az ügy fontosságát a nyilvánosság tudatában, mégpedig Kennedy hátrányára.

Azok a fránya százalékok

A negatív kampány
A negatív kampány során egy politikai erő úgy próbál választásokat nyerni, hogy saját képességeinek vagy programjának kihangsúlyozása helyett ellenfelét támadja, annak hibáit nagyítja fel.

Bár a köznyelvi értelemben a negatív kampány valami „rossz”, „mocskolódó, rossz szándékú, hazug” típusa a kommunikációnak, ám a politikai marketing a „negatív kampány” kifejezést semlegesen használja, a kifejezés értékítéletet nem hordoz.

A negatív kampány gyakran, de nem feltétlenül alapul ferdítéseken, csúsztatásokon, vagy hazugságokon, hangneme lehet durva.

Leggyakrabban olyankor hatásos, amikor két nagy párt verseng egymással részben ezért nagyon elterjedt az Egyesült Államokban, de számos más országban, így Európában és Magyarországon is vannak rá példák. (Wikipédia)
Annak a vélekedésnek a százalékos aránya a közvélemény körében, hogy Kennedy hazudott a Chappaquiddick-ügyben, 1979 novembere és 1980 áprilisa között gyakorlatilag megkétszereződött. Ha a tudósítások nem összpontosítottak volna annyira a Chappaquiddick-ügyre, a közvélemény értékelése Kennedyről valószínűleg nem változott volna ilyen mértékben. Kennedy döntése, hogy nem indul a választáson 1984-ben, és az a későbbi bejelentés, miszerint 1988-ban sem jelölteti magát, talán szintén összefüggött azzal, hogy hírmédia úgy “felfújta“ a Chappaquiddick-ügyet.

A korai kutató évek

Az első szisztematikus kutatást a napirend-megállapítás hipotéziséről 1972-ben végezték McCombs és Shaw, amerikai szakemberek. Az 1968-as elnökválasztási kampányban vizsgálták a tömegmédia hatását.

Vizsgálódásukat az észak-karolinai Chapel Hill bizonytalan szavazóira összpontosították. A kutatók interjút készítettek egy 100 fős mintával, és ezzel egyidejűleg elemezték az ezeket a szavazókat kiszolgáló tömegmédia - öt újság, két hírmagazin és két televízió - hálózat esti híradásai - tartalmát.

Az eredmények alátámasztották a napirend-megállapító hatás létét. Az adatok nagyon erős kapcsolatot sugalltak a média által a különböző kampányügyekre helyezett hangsúly és a választók ítélete között arra vonatkozóan, hogy mennyire fontosak és kiemelkedőek az egyes kampánytémák.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását