2024. május 6. - Ivett, Frida

Újabb támadás egy amerikai főkonzulátos ellen

Molotov-koktélt hajítottak hétfőn hajnalban az Egyesült Államok okinavai főkonzulátusára, egy nappal azután, hogy japánok ezrei tiltakoztak a George Washington amerikai repülőgép-hordozó állandó jokoszukai állomásoztatása ellen.
2008. július 14. hétfő 10:52 - Hírextra
A rendőrség közlése szerint senki nem sérült meg, és az épületben sem keletkeztek károk, mindössze a fű égett ki a főkonzulátus kertjének egy részében.

A Csendes-óceánban fekvő Okinava, amely a II. világháború vége után amerikai ellenőrzés alatt maradt, és csak 1972-ben került vissza japán fennhatóság alá, fogadja be a japán szigetcsoportra telepített amerikai katonai létesítmények 75 százalékát.

Vasárnap a Tokiótól délre fekvő Jokoszukában mintegy 13 ezren gyűltek össze és tiltakoztak amiatt, hogy szeptembertől a kikötőváros lesz az atommeghajtású George Washington állandó állomáshelye. A tüntetők kétségbe vonják az anyahajó biztonságos mivoltát, különös tekintettel arra, hogy májusban tűz pusztított fedélzetén.

A George Washington az 1961-ben vízre bocsátott Kitty Hawk hagyományos meghajtású repülőgép-hordozót váltja fel. Elvileg már augusztusban be kellene hajóznia Jokoszukába, de a tűz miatt egy hónappal elhalasztották érkezését. Az amerikai haditengerészet közlése szerint a tűz egyetlen pillanatra sem fenyegette a hajó atomreaktorának biztonságát.

Az 1945-ben atombomba-támadást elszenvedő Japán lakosai érzékenyek a nukleáris technológia katonai célú felhasználását illetően. Japánban eddig nem állomásozott tartósan amerikai atommeghajtású anyahajó. Jokoszuka mintegy 250 lakosa pert indított, hogy megakadályozza a George Washington Japánban történő "letelepedését".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását