2024. április 20. - Tivadar

A büdi és a trágár, no meg a megcsalt lady

A világ szeme az USA-ra, és az ott folyó választási kampányra figyel. Legalábbis az egyik szeme. A másik el van foglalva az al Kaida-val, az EU-val, az afrikai éhezőkkel, az AIDS-szel, Paris Hiltonnal és még egy csomó fontos dologgal.
2008. június 19. csütörtök 06:19 - Góz Tamás
A választék

Szokatlan módon az Amerigo Vespuci-ról elnevezett földrész lakói lelkesen várják, hogy történjen valamilyen változás a legfelsőbb vezetésben. A dupla v-s elnöknek sikerült annyira leamortizálnia az országa nimbuszát, hogy ennél már mindenki csak jobb lehet. Sokan szeretnék látni Bush-t, ahogy elmegy a búsba, és átadja egy alkalmasabbnak az atomkoffer kódjait. A demokrata és a republikánus párt is ennek megfelelően rakta össze elnökjelöltjeit.

A republikánus

John Sidney McCain több mint hetven nyarat látott, egykori katona, aki gyakorlott hadifogolyként a mai napig támogatja az iraki beavatkozást. Sokan aggódnak a kora és az ezzel összefüggő egészségi gondok miatt, de szerencsére erős géneket örökölt. Édesanyja 95 éves, és a mai napig lelkesen figyeli fia egyre emelkedő szerencse csillagát. McCain élete nagy részét a seregben töltötte, és pilótaként harcolt a vietnami háborúban. Fogságba esett, és hat évig nem tudott családjához hazatérni. A háború után a haditengerészet szenátusi kapcsolattartójaként belekóstolt a politikába. 1981-es leszerelése után apósa sörforgalmazó cégénél dolgozott, de 1982-ben bekerült a képviselőházba, majd 1986-ban megválasztották szenátornak, és azóta is a köz érdekében munkálkodik. Feleségével, Cindyvel hét gyermek szülei, és négy unoka nagyszülei. Az utóbbi kilenc évben öt könyve jelent meg, amelyek nemcsak komoly népszerűséget, de ugyanolyan komoly bevételt is hozott neki.

A veterán politikus már hosszú évek óta szeretne beköltözni a Fehér Házba. Nem ez az első próbálkozása, de W.George egyszer már alaposan elpáholta. Ennek ellenére idén márciusban, amikor kiderült, hogy McCain lesz a befutó kedélyesen elbeszélgettek, és az elnök még egy Fehér házi hotdogra is meginvitálta utód jelöltjét.

A republikánus jelölt megjelenése a virtuális világban: www.johnmccain.com
Kellemesen konzervatív kékbe burkolózó honlapról köszön a látogatóknak a jelölt. Szépen rendezetten, jól fésülten helyezkednek el a menüpontok egymás mellett. Semmi csicsa, semmi felvágás, csak a háttérben a csillagos lobogó imitációja dobja fel egy kicsit az oldalt. McCain sok fényképen mosolyog, integet, jön, megy, ami mindenképpen energikusságot sugall. Alaposan megismerhetőek az elképzelései nemcsak a gazdaság, de a vezetés minden területén. Persze a család sem maradhat ki, róluk is bőven található olvasnivaló. Könnyen megtalálhatja mindenki amit keres az oldalon, de összességében nem kell szívrohamot kapni az itt szerzett élményektől. Igaz az oldal nem is ezért készült. Viszont, aki szeretne önkéntesként dolgozni a csapatban, az egy gyors és egyszerű regisztrációval könnyen megteheti.
A „forró kutya” szeretetétől eltekintve azonban nagyon sok különbség van közöttük. McCain úgy konzervatív, hogy sok kérdésben liberális vagy legalábbis ahhoz közelítő álláspontokat vall. Ez persze nem tetszik annak a nagyszámú szavazónak, akiknél még mindig a férfi az úr a háznál, és az asszony igazából csak gyereknemzésre való. Ők nehezen fogadják el, ha valaki nem szigorúan az elvek mentén éli az életét, és nem rendeli alá magát száz százalékban Istennek, és az adott egyházának.

Sokan a saját pártjában sem szeretik. Ennek oka részben az, hogy nem hajlandó beállni a sorba, és sok szimbolikus ügyben is különvéleményt képvisel. Mindezt ráadásul megfejeli azzal, hogy céljai érdekében képes összeállni még a demokratákkal is (például a kampányfinanszírozás vagy a bevándorlás rendezése érdekében). Sokan ugyanakkor éppen ezt tisztelik benne.

McCain abban is különbözik a legtöbb politikustól, hogy nem mindig azt mondja az embereknek, amit hallani szeretnének. Ugyan már kezdettől fogva támogatta az iraki beavatkozást, de az elsők között bírálta annak problémás végrehajtását, és követelte a kudarc egyik fő felelősének, Donald Rumsfeld védelmi miniszternek a távozását is. Ez nyilvánvalóan mély sebet üthetett a hadügyi héjja Rumsfeld szívén, aki igen közel áll a jelenlegi legfőbb republikánushoz, G.W. Bushoz. Ezért akadt a kampány kezdetén bőven kihívója.

Miért ő futhatott be?

A kérdés nehéz, a válasz összetett. A republikánus szavazó bázis – mint általában mindegyik – igen széles ívben épül fel. Egyik oldalon a bigottan vallásos, szuper konzervatív családok állnak, akiknél a "nigger" még mindig csak inas lehet. Ezeknek a famíliáknak egy jelentős része komoly anyagi bázissal, és lakhelyén széles ismertségi és támogatói körrel rendelkeznek, így nem mindegy, hogy kiről mit mondanak. Dollárjaiknak köszönhetően nagy mennyiségű támogatást önthetnek bele a kampány zsákba, amelyért azonban rendszerint vastagon meg is kérik az árat.

A másik véglet az egykori osztrák lakos, mai kaliforniai szenátor, Arnold Schwarzenegger fémjelezte vonulat, amely ugyan ragaszkodik sok-sok republikánus értékhez, de jól be tudja illeszteni mindennapjaiba a demokrata vonulat által képviseltek jelentős részét is. Schwarzi például úgy lett republikánus szenátor, hogy az ősdemokrata Kennedy-klán mozgatta választási gépezetét. Lévén a felesége eredeti Kennedy lány.

McCainnek úgy kellett tehát ígérgetnie, hogy ezen egymástól igen messze lévő gondolatmenetek összetalálkozhassanak, és szavai mögött mindenki megtalálhassa a neki megfelelő zsolozsmát. Ez a mixelés azért is sikerülhetett neki a legjobban, mert ellenfeleinek nem sikerült nyitniuk saját bázisukról. Mindegyik republikánus jelölt csak saját támogatóit tudta megmozdítani, és nem tudott kilépni ebből a körből. McCain viszont igyekezett megszólalásait úgy összehangolni, hogy mindenhol azt mondja, amit hallani akarnak róla.

Ezért lassan három hónapja már nincs is más dolga, mint gyűjteni a pénzt és készülni a szeptember elején stratoló iszonyatos véghajrára.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását