2024. március 29. - Auguszta

Sokkolják a késelőket

A késeléses bűncselekmények következményeinek közvetlen, szándékosan sokkolónak szánt bemutatásával próbálja megfékezni a brit kormány az országot szinte járványszerűen elöntő ilyen jellegű bűneseteket, amelyeknek csak a legutóbbi néhány napban fél tucat
2008. július 13. vasárnap 17:35 - Hírextra
Jacqui Smith belügyminiszter, aki vasárnap a Sky News hírtévében fedett fel néhány részletet a készülő tervekről, elmondta: azoknak például, akiknél a rendőrök az utcán kést találnak, kötelezővé tennék olyan kórházi traumatológiai osztályok felkeresését, ahol éppen megkéselt embereket kezelnek.

Smith szerint a "rettenetes sérülések" látványa, és annak tudatosítása, hogy a késeléses bűncselekmények elkövetésének milyen következményei vannak a tettes későbbi életére, keményebb hatást gyakorolhat, mint az, ha "mindenkit börtönbe küldünk, akinél kést találunk".

A kés utcai birtoklásán rajtakapottaknak emellett látogatást kell tenniük késes bűncselekmények áldozatainak hozzátartozóinál, és olyan bebörtönzött elkövetőknél, akik ilyen bűncselekmények miatt ülnek.

A Nagy-Britanniában, elsősorban is Londonban pusztító késeléses bűncselekményhullám mérlege az elmúlt néhány napban különösen véres volt: csütörtöktől vasárnapig hatan haltak meg ilyen támadásokban.

Londonban egy tizenéves, két húszas éveiben járó fiatal, valamint egy 40 év körüli férfi halt bele szúrt sebeibe. A Birmingham melletti West Bromwich városában szintén halálra késeltek egy férfit.

Vasárnap hajnalban, az észak-angliai Bolton egyik pubjában ugyancsak késsel öltek meg egy fiatalembert.

A legutóbbi londoni halálos áldozatok egyike, egy 19 éves fiú, akit verekedés során több késszúrással öltek meg, a huszadik londoni tinédzser az idén, aki késeléses bűncselekményben vesztette életét.

Tavaly egész évben 26 tizenévest késeltek halálra a brit fővárosban; az elkövetők nagy többsége is tinédzser, nem egy esetben gyermekkorú volt.

Gordon Brown brit miniszterelnök a legutóbbi késeléssorozat nyomán közölte: a kormány napokon belül hivatalosan is intézkedéseket jelent be az ilyen bűncselekmények visszaszorítására. Brown nem részletezte ezeket az intézkedéseket, de felfedte: már tárgyalt Sir Ian Blairrel, a Scotland Yard főparancsnokával az ügyről.

A tinédzserek körében pusztító londoni késeléses bűncselekmények közül több is rendkívüli felzúdulást okozott az elmúlt időszakban. Néhány hete például a készülő új Harry Potter-film egyik 18 éves szereplője halt meg egy londoni pub előtt, amikor egy késes támadó többször megszúrta.

A brit törvények tiltják bármiféle kés eladását 18 éven aluliaknak, a News of the World, a legnagyobb vasárnapi tömeglap feltáró riportja szerint azonban a boltok többsége semmibe veszi a tilalmat. A lap megbízásából három, 16-17 éves fiatal keresett fel összesen 31 üzletet, amelyek közül 22-ben kiszolgálták őket, általában anélkül, hogy egyáltalán rákérdeztek volna a korukra.

A három fiatal - két fiú és egy mindössze 16 éves lány - fél nap alatt összesen 33 különböző kést vásárolt minden akadály nélkül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását